Mentorointimalli
Mentorointimalli on luotu edistämään kunta-alan työntekijöiden työssä jaksamista sekä pidentämään työuria. Lisäksi työnantajamielikuva paranee, kun mentorointia käytetään mm. perehdyttämisen tukena. Mallia on luotu ESR-rahoitteisessa yhteishankkeessa Iissä ja Utajärvellä.
Hankkeessa mukana olevien Iin, Utajärven ja Vaalan kuntien, Pudasjärven kaupungin sekä Oulunkaaren kuntayhtymän yhteisenä ydinongelmana on ollut erityisesti henkilöstön ikääntymisen, sairauspoissaolojen ja vaihtuvuuden sekä yleisen työvoimapulan vuoksi osaavan työvoiman saatavuus, joka heijastuu nykyisen henkilöstön työhyvinvoinvointiin mm. jaksamisen ongelmina. Tästä puolestaan seuraa yhä enemmän sairauspoissaoloja ja vaihtuvuutta sekä yleistä tyytymättömyyttä ja motivaation puutetta, mikä johtaa tuottavuuden laskuun. Mentorointia pilotoitiin Iin ja Utajärven osahankkeissa v. 2021-2022.
Työhyvinvoinnin ja jaksamisen ongelmiin haluttiin tarttua mentoroinnin avulla. Osaavaa henkilöstöä pystytään houkuttelemaan tarjoamalla mentorointia perehdytyksen tueksi. Myös pitkiltä poissaolojaksoilta palanneille (sairauslomat, vanhempainvapaat jne.) tarjotaan mentorointia työhön palaamisen tueksi. Uupumuksesta johtuvia sairauspoissaoloja pystytään jossain määrin ennaltaehkäisemään mentoroinnin avulla. Kun yksi innostuu työstään, se leviää muihinkin.
Tavoitteena on vähentää sairauspoissaoloja ja henkilöstön vaihtuvuutta, sekä pidentää työuria niiden loppupäästä.
Kohderyhmänä pilotoinnissa ovat olleet mukana Utajärven varhaiskasvatuksen työntekijät sekä Iin varhaiskasvatuksen sekä ateria- ja puhtauspalveluiden työntekijät. Mahdollisuudesta lähteä mukaan mentoriksi tai aktoriksi on tiedotettu mm. henkilöstöpalavereissa. Mentorointi perustuu vapaaehtoisuuteen.