Meriheimo - nuorten oma väylä! (2018-2020)
Pääkaupunkiseudulla asuvien, itsenäistymis -tai nivelvaiheessa olevien nuorten aikuisten elämänhallinnan ja työelämävalmiuksien parantaminen sail training-purjehduksia, kokemusasiantuntijuutta, vertaistukea sekä palveluohjausta hyödyntäen.
Täysi-ikäistyneiden, nuorten aikuisten (18–30v) elämässä on monia nivelvaiheita, jotka määrittävät myöhemmän aikuisuuden suuntaa. Näitä ovat esimerkiksi omilleen muuttaminen, opintojen aloittaminen ja työelämään siirtyminen. Muutokset ovat paitsi ulkoisia, niin ennen kaikkea sisäisiä: nuori siirtyy vahvemmin ottamaan vastuuta omasta itsestään ja päätöksistään. Itsenäistymiseen liittyy oman identiteetin kirkastuminen ja erilaisten elämään liittyvien vaihtoehtojen kokeileminen. (Arnett 2000). Jos nuorella on vähän edellytyksiä käsitellä identiteettiinsä ja elämäänsä liittyvää muutosta tai on lähtökohdiltaan heikommassa asemassa esimerkiksi perheen heikon sosioekonomisen aseman takia, itsenäistyminen ja siihen kuuluvat nivelvaiheet aiheuttavat riskin huono-osaisuuden kasautumiselle ja syrjäytymiselle, jonka negatiiviset vaikutukset voivat kantaa pitkälle aikuisuuteen. (Sutela yms. 2006)
Syrjäytyminen tai syrjäytymisvaarassa oleminen ovat hankalasti määriteltäviä ja kategorisoivia termejä, jotka eivät aina tavoita nuoren aikuisen omaa kokemusmaailmaa tai todellisuutta. Tyypillisesti syrjäytymisvaaraan liitetään työelämän ulkopuolella oleminen vähintään osan vuodesta, matala koulutustaso ja runsas yhteiskunnan tukien käyttäminen (esim. toimeentulotuki). Nuorten elämäntilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti. Osa nuorista välillä “piipahtaa” syrjäytymisvaaran alueella, osa valitsee tietoisesti olla syrjässä väliaikaisesti työelämästä tai opinnoista. (Aaltonen yms. 2015).
Elämänhallinnalliset ja terveydelliset haasteet, yhteiskunnallinen osattomuus ja sosiaalisten suhteiden vähyys nähdään tutkimuksissa tyypillisesti syrjäytymistä edistävinä tekijöinä. Nuorilta kysyttäessä he mainitsevat ystävien puutteen merkittäväksi syrjäytymistä edistäväksi tekijäksi. (THL). Yleisimpiä syyitä jäädä koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle ovat nuorten aikuisten kohdalla mielenterveydelliset ongelmat. (Marttunen & Haravuori 2015).
Syrjäytymisen riskiin ja heikompaan työllistymiseen liitetään myös sosiaalisen toimintakyvyn rajoitteet. Erilaiset sosiaaliset rajoitteet ovat keskimäärin yleisempiä vähemmän koulutetuilla sekä toimeentulovaikeuksia kokevilla. Sosiaalisen toimintakyvyn tukemista ei voi sivuuttaa, kun halutaan edistää itsenäistymisvaihetta elävien, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten aikuisten työkyvyn ylläpitämistä ja työllistymistä. Yhteisöllisyys ja sosiaalinen elämä ovat tärkeitä osallisuuden ja sosiaalisen toimijuuden näkökulmasta.
Strategiset liittymäkohdat hankkeen tavoitteisiin linkittyvät yhdenvertaisuuden lisäämiseen, eriarvoisuuden vähentämiseen, yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistamiseen ja erilaisten ihmisten kohtaamisen ja keskinäisen ymmärryksen lisäämiseen. Meriheimotoiminnan tuloksena osallistujalla on tavoitteen mukaan enemmän voimavaroja huolehtia itsestään, arjestaan ja kanssaihmisistään.
Toiminnan tarvetta on arvioitu hankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa. Kumppaneita ovat Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Kalliola-konserni, Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry, sekä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien perhe- ja sosiaalipalvelut. Pääkumppanina oli Suomen Purjelaivasäätiö - Segelfartygstiftelsen i Finland sr.
Hanketta pilotoitiin vuosina 2016-2017 järjestämällä sail training -purjehduksia Y-säätiön ja yhteistyökumppaneiden nuorille asiakkaille Suomen Purjelaivasäätiön kuunari Helenalla. Nuoret antoivat erinomaista palautetta purjehduksista ja niiden vaikutuksesta kokemaansa hyvinvointiin. Nuoret olivat mukana suunnittelemassa Meriheimo – nuorten oma väylä! -hanketta ja sen alkaessa toimivat ensimmäisenä toimintakesänä vertaisohjaajina hankkeeseen tulleille uusille nuorille.
Hankkeen kumppaneina oli seitsemän sote-alan ja asumisen toimijaa, jotka kaikki osallistuivat myös ohjausryhmätyöskentelyyn.
Suomen Purjelaivasäätiö. Suomen Purjelaivasäätiö oli hankkeen pääkumppani. Säätiö tekee nuorisotyötä tukemalla syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, järjestämällä nuorisopurjehduksia sekä huolehtimalla alusten vapaaehtoisen miehistön koulutuksesta.
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Diakonissalaitos on yli 150-vuotias yleishyödyllinen säätiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja. Yhteistyötä tehtiin Diakonissalaitoksen Vamos-toiminnan kanssa. Vamos tukee 16 –29 -vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää.
Kalliola ry. Kalliola tekee töitä reilumman yhteiskunnan eteen tarjoamalla toimintaa ja palveluita yksilön sekä yhteisön hyvinvoinnin lisäämiseksi. Se edistää ihmisten välistä sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja luo mahdollisuuksia hyvään arkeen. Yhteistyötä tehtiin erityisesti Kalliolan asumispalvelujen kanssa.
Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry. Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry on Nuorisoasuntoliiton Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kirkkonummen paikallisyhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa alle 30-vuotiaiden asuinoloja ja tiedottaa asumiseen liittyvistä asioista. Yhdistyksen toimintamuotoja ovat asumisneuvonta, asumisohjaus, talousohjaus, asukastoiminta, ryhmätoiminta sekä tiedotus- ja edunvalvontatyö.
Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien perhe- ja sosiaalipalvelut
Lisäksi ohjausryhmässä oli mukana edustus Laurea Ammattikorkeakoulusta.
Hankkeen aikana pidettiin kehittämistyöpajoja sekä vapaaehtoisten kanssa että hankkeeseen osallistuneiden nuorten kanssa. Nuoret itse suunnittelivat, toteuttivat ja arvioivat toimintaa, ja olivat mukana ohjausryhmätyöskentelyssä.
Hankkeen päätavoitteena oli työelämävalmiuksien vahvistaminen. Ne ymmärrettiin hankkeessa laajasti käsittäen ne yksilölliset resurssit, jotka tukevat työelämässä toimimista ammattialasta ja työuran vaiheesta riippumatta. Tavoitteeseen pyrittiin vahvistamalla nuorten itseluottamusta, - tuntemusta ja sosiaalisia taitoja sekä tukemalla nuoren oman elämän tavoitteiden asettamista ja toteuttamista. Päätavoitteeseen pyrittiin alatavoitteiden kautta, jotka on kuvattu alla.
1. alatavoitteena oli yhteisöllisyyden ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen. Meriheimon yhteisöllisyys syntyi Kuunari Helenalla toteutetuilla sail training -purjehduksilla. Osa nuorista kävi vertaisohjaajakoulutuksen ja vetivät talvikaudella retkiä, tapaamisia ja työpajoja muille meriheimolaisille. Ympärivuotinen ryhmätoiminta oli avointa sail training -purjehduksilla mukana olleille nuorille ja toimintojen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin kannustettiin kaikkia Meriheimon nuoria.
2. alatavoitteena oli ohjata oikeiden palveluiden piiriin ja tarjota tukea asunnon hankkimiseen sekä asumisen onnistumiseen tarvelähtöisesti, jotta nuori voi ja uskaltaa hakeutua työhön tai koulutukseen.
3. alatavoitteena oli ohjata työhön ja koulutukseen tarvelähtöisesti kaikki asiakkaat, joiden elämäntilanne mahdollisti työllistymisen tai kouluttautumisen.
Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn näkökulmasta tavoitteisiin ohjasi ajatus, että riski asunnottomuuteen vähenee, kun arjen hallinta ja resurssit toimia yhteiskunnassa ovat kunnossa ja nuori kokee olevansa pystyvä ja toimiva, osallistuva subjekti.
Hankkeen seurantaa on tehty laaditun seurantasuunnitelman mukaan. Kaikki hankkeeseen mukaan tulleet nuoret täyttivät hakulomakkeen, tarkemmat ilmoittautumistiedot ja hyvinvointikyselyn. Palautelomakkeet täytettiin anonyymina. Seurantakysely lähetettiin kaikille edellisen kesän purjehduksilla mukana olleille nuorille vähintään 6 kk ensimmäisen merivalmennuksen jälkeen merivalmennusta seuraavana keväänä.
Kyselyjen lisäksi ohjaajat ovat keränneet nuorten ideoita, palautetta ja näkemyksiä toiminnan lomassa ja ne on huomioitu jokaisen kauden jälkeen toteutetussa kehityspajassa.
Lisäksi Y-Säätiön tutkijat haastattelivat merivalmennuksessa mukana olleita nuoria osana omaa perustyötään vuonna 2019. Haastatteluaineisto sisältää kahdeksan osallistujan teemahaastattelut.
Päätavoite: työelämävalmiuksen vahvistaminen
Mittarit:
- Muutokset nuoren itsetunnossa ja -luottamuksessa (ennen merivalmennusta-seurantakyselyn aikaan min 6 kk purjehduksen jälkeen)
- Onko oppinut itsestään osana ryhmää ja tiimityöskentelystä uutta
- Onko ottanut vapaaehtoisesti vastuuta purjehduksen aikana
- Vertaisohjaajaksi ryhtyneiden nuorten määrä
1. alatavoite: yhteisöllisyyden ja osallistumismahdollisuuksien edistäminen
Mittarit
- Merivalmennukseen ja talviajan ryhmätoimintaan osallistuneiden nuorten määrä
- Vertaisohjaajakoulutuksen käyneiden määrä
- Saavatko nuoret kavereita toiminnasta
- Kokevatko kuuluvansa yhteisöön
2. ja 3. alatavoite: ohjataan oikeiden palvelujen piiriin tai työhön/opintoihin ne, joiden elämäntilanne sen sallii
Mittarit
- Yksilöllisten palveluohjausten määrä
- Työhön/opintoihin ohjautuneiden määrä
Hankkeen kohderyhmää olivat pääkaupunkiseudun itsenäistymisvaiheessa olevat, 18-30 –vuotiaat nuoret aikuiset, jotka haluavat positiivista muutosta elämäänsä. Heillä oli tyypillisesti ollut taustallaan haastavia elämäntilanteita ja olivat jonkinlaisessa nivelvaiheessa elämässään. Nuoret ohjautuivat hankkeeseen pääsääntöisesti yhteistyökumppaneiden verkostoista, kuten sosiaalitoimen tai matalan kynnyksen palvelujen kautta (esimerkiksi Vamos-toiminta). Hankkeessa mukana olleista nuorista 50% oli 25-vuotiaita tai yli ja 50% alle 25-vuotiaita. Sukupuolijakaumassa ei ollut merkittävää painotusta: miehiä ja naisia oli mukana lähes yhtä paljon.
Nuorten aikuisten elämäntilanteet vaihtuvat nopeasti ja istuvat harvoin yksiselitteisesti yhteen, tiettyyn kategoriaan, kuten ”opiskelija” tai ”työtön”. On myös olennaista erottaa nuorten oma kokemus tilanteestaan: esimerkiksi matalasti koulutettu, työtön nuori ei välttämättä koe olevansa syrjäytymisvaarassa. Tutkitusti kuitenkin pitkään jatkuessaan työttömyys tai koulutuksen ulkopuolella oleminen on yhteydessä lisääntyneisiin sosiaalisiin, psyykkisiin ja taloudellisiin ongelmiin (OKM/TEM/STM 2019). Kohderyhmää rajatessa huomiota kiinnitettiin nuoren itsensä antamaan tietoon omasta elämäntilanteestaan (tausta) ja syistä hakea mukaan hankkeeseen (motivaatio ja tarve).
Esimerkkejä hankkeessa tavoitellusta kohderyhmästä:
- Asumisyksiköissä asuvat, jotka suunnittelevat muuttamista omaan asuntoon
- Päihde- ja mielenterveyskuntoutujat
- Asunnottomuutta kokeneet nuoret aikuiset
- Tukiasunnoissa itsenäisesti asuvat nuoret
- Juuri omaan asuntoon muuttaneet/muuttamassa olevat nuoret
- Lastensuojelun ja kotouttamisen jälkihuoltonuoret
- Nuoret, jotka eivät ole töissä tai koulutuksessa
Pilottipurjehduksilla mukana olleet nuoret olivat suunnittelemassa Meriheimo – nuorten oma väylä! -hanketta ja sen alkaessa toimivat ensimmäisenä toimintakesänä vertaisohjaajina hankkeeseen tulleille uusille nuorille. Hankkeen aikana nuoret ovat osallistuneet hankkeen kehittämiseen sen kaikilla tasoilla ja käyneet kertomassa kokemusasiantuntijan roolissa hankkeesta uusille nuorille.