Merkityksellistä Elämää (Merke 2) Matalan kynnyksen tuki työttömille ja työelämän ulkopuolella oleville aikuisille
Ammatillisesti ohjattu, ma-pe toteutettu matalan kynnyksen olkkaritoiminta ja yksilötapaamiset kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, sosiaalisen vahvistumisen ja ihmisenä kasvamisen tueksi. Vapaamuotoinen psykososiaalinen tuki yhdessä vertaisuuden kanssa.
Toimintaa toteutetaan Oulussa ja Merken Olkkari sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa. Alueella ei ole tarpeeksi säännöllistä ja useana päivänä viikossa toteutettavaa ryhmämuotoista palvelua erityisesti mielenterveyden haasteiden kanssa eläville kuntalaisille ja työttömät tarvitsevat syvempää tukea selviytyäkseen työnhakuvelvoitteistaan.
Työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat henkilöt ovat usein väliinputoajia ja kokevat palveluvajetta sekä ulkopuolelle jäämistä. Tällainen ei-osallisuus on ihmiselle lamaannuttavaa. Pirstaleiset mielenterveyspalvelut ja pitkät jonot ovat kipupisteitä, ja mielenterveyskriisi kasvaa sekä näkyy monin tavoin suomessa. Osattomuus on laajempi ilmiö kuin yksinäisyys, ja se koskettaa niin yksilöitä kuin perheitäkin sekä näyttäytyy näköalattomuutena tai vaikutusmahdollisuuksien puuttumisena, irrallisuutena ja merkityksettömyyden tunteina. Hyvinvointialueiden synnyn 2023 ja TE-palveluiden kunnille siirtymisen 2025 myötä palveluiden järjestäytyminen on uudessa murroksessa, mikä tuo mukanaan ilmeisiä haasteita niin prosessien kuin tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmienkin osalta. Toisaalta nämä muutokset tarjoavat mahdollisuuden palveluiden laajentamiselle ja uudelleen suuntaamiselle sekä syvemmälle virallisen ja epävirallisen monialaisen tuen yhdistämiselle.
Toimintamallin kehittämisen aikana on havaittu, että erityisesti julkiset sosiaali- ja mielenterveyspalvelut sekä yksityiset psykoterapeutit ovat hakeneet hoito- ja terapiasuhteissa heidän palveluitansa tukevaa ryhmämuotoista toimintaa Merkestä, joka ei tarjoa hoitoa tai terapiaa, vaan keskittyy arkisempiin ns. ihmisenä olemisen ratkaisuihin. Työllisyyspalvelut ovat löytäneet Merkestä työnhakijoiden elämän valmiuksia parantavan elementin, mikä helpottaa julkisten palveluiden vastaanottamista ja tukee yhteistä tavoitetta sekä päämäärää. Merken palveluista voivat hakea buustia työnhakuun kaikki työttömät.
Ihmiset näyttävät sitoutuvan mielellään vapaaehtoisuuteen perustuvaan, pitkäkestoiseen yhteisö- ja vertaislähtöiseen ryhmätoimintaan. Motivaatio mukaan lähtemiselle löytyy yksilön sisältä, kun toimintaan ei pakoteta ja hän kokee toiminnan teemat omakseen. Tämä luo hedelmällisen lähtökohdan yksilön itsensä kehittämiselle ja elämän merkityksellisyyden etsimiselle ja löytämiselle.
Innovaatiolla ja resurssilla on mahdollisuus vaikuttaa pitkäkestoisesti muiden yksilötapaamisten tai -terapioiden ja lyhyiden ryhmäinterventioiden rinnalla ja saada kustannus- ja resurssihyötyä siten lisää. Tämä yhteistyö tuottaa pitkällä tähtäimellä hyötyjä yksilöiden kokonaishyvinvoinnin kohentumisen ja mahdollisten asiakkuuksien lyhentymisen myötä. Toimintamallilla tuetaan myös vahvasti yksilöiden siirtymiä, kun he poistuvat intensiivisten palveluiden piiristä ja tarvitsevat aktiviteetteja sekä muita ihmisiä arkeensa. Toimintaan ovat hakeutuneet yksilöt myös ilman ohjaavaa tahoa, kun he hakevat varhaista tukea elämäntilanteisiinsa.
Toimintaympäristössä Merken palveluita ovat hyödyntäneet ja asiakasohjausta toteuttaneet mm. seuraavat tahot: Pohde (aikuisten sosiaali- ja mielenterveyspalvelut), BusinessOulu (työllisyyspalvelut) ja yksityiset psykoterapian palveluntuottajat sekä 3.sektorin muut toimijat.
Hankkeen toimintamalli Merke on brändäytynyt toiminta-alueella hyvin ja se tunnetaan laajalti toimijaverkostossa ja osallistujat kutsuvat itseään mielellään Merkeläisiksi, mikä kuvastaa positiivista osallisuutta.
Hankkeen kohderyhmänä ovat 30 – 65-vuotiaat työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat oululaiset henkilöt, jotka osallistuvat myös olkkarin teemojen suunnitteluun. Innovaation taustalla on myös kohderyhmän kuuleminen ja osallistaminen toimintamallin kehitykseen palvelumuotoilun keinoin aiemmassa Merke-hankkeessa (ESR 2019-2022).
Työttömillä ja työelämän ulkopuolella olevilla henkilöillä on omat erityishuolensa ja, mutta yhdistäviä haasteita ovat kotiin jumiutuminen, yksinäisyys, palveluiden ulkopuolelle jääminen tai jättäytyminen tai palveluiden suurkuluttajuus sekä näiden kumuloimana muut huolet. Tästä syystä he kaipaavat tukea samanaikaisesti useammalle elämän osa-alueelle.
Kohderyhmässä on henkilöitä, joille pelkät harrasteryhmät eivät voi tarjota heidän tarpeensa mukaista sisältöä. He kaipaavat mahdollisuutta jakaa ja käsitellä omaa elämäntilannetta sekä elämänhistorian tapahtumia eheytyäkseen ja kasvaakseen ihmisinä. Joukossa on paljon henkilöitä, jotka eivät koe diagnoosikeskeisiä ja/tai segmentoivia ryhmiä omikseen, vaan he haluavat olla haasteistansa huolimatta ”ihan tavallisia ihmisiä”.
Työttömien joukossa on paljon henkilöitä, joiden itsetunto ja kokonaishyvinvointi on usein heikko, eivätkä he jaksa syventyä työnhakuun ja siihen vaadittaviin yksityiskohtiin. Voimavarat pitäisi saada ensin paremmiksi tai hyvinvoinnin ja työllistymisen tukitoimia tulisi toteuttaa rinnakkain oikea-aikaisesti. Työelämän ulkopuolella olevat, usein parhaassa työiässä olevat työkyvyttömyyseläkkeellä olevat henkilöt eivät löydä tarvitsemaansa ns. eläkeläisten ryhmistä, mikä kapeuttaa osaltaan heidän elämäänsä.
Hankkeen osallistujissa on paljon yksin eläviä henkilöitä, joilla on harteillaan epäonnistuneita pari- ja ystävyyssuhteita, ihmiskontaktien vähyyttä ja synnyin perheen sekä lähipiirin ristiriita tilanteita. Perheellisillä osallistujilla on huolia lapsiin liittyvissä riitatilanteissa, lasten huostaanotoissa ja parisuhteen tasavertaisuudessa.
Ihmiset tarvitsevat uudenlaisia osallistavia ja kuntouttavia työmenetelmiä, jotka eivät lokeroi ja joihin on helppo osallistua, ja jotka toimivat samalla turvallisina itsensä kehittämisen ja sosiaalisten taitojen harjoittamisen mahdollistajina.
Merke hankkeeseen (2019-2022) osallistui 150 henkilöä. Merke 2 hankkeeseen (2023-2026) on osallistunut 1/2025 mennessä 140 henkilöä.