MielenTaidot-tuokiot ovat verkkoympäristössä toteutettavia, kestoltaan noin 1 tunnin mittaisia tietoiskuja, joihin on koottu tietoa mielen hyvinvointia ja yleistä hyvinvointia edistävistä teemoista. 

 

Toimintaympäristö **

Verkkoympäristössä toteutettaviin tietoiskuihin nousi tarve koronapandemian kokoontumisrajoitusten aikaan, kun kasvokkaiset kohtaamiset olivat kiellettyjä. Myös pandemian väistymisen jälkeen etätoteutuksille on tarvetta, koska entistä useampi toimija haluaa tarjota digitaalisia mahdollisuuksia osallistumiseen.

Oli myös tarve tarjota maakunnan asukkaille tasavertainen mahdollisuus osallistumiseen  asuinpaikasta riippumatta, joten etänä toteutettavat infotuokiot palvelivat tätä tarvetta.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Meijän Mieli -hankkeen yhtenä tavoitteena oli tarjota maakunnan asukkaille tietoa mielenterveydestä ja sitä kautta vähentää mielenterveysasioihin liittyvää stigmaa. 

Tavoiteltu muutos

Tiedon lisääntymisen myötä madalletaan mielenterveystoipujien avun hakemisen kynnystä. 

Tarjotaan ammattilaisille lisätyökaluja yleisestä hyvinvoinnista ja mielen hyvinvoinnista viestimiseen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

MielenTaidot -tuokioiden kohderyhmiä on olleet Meijän Mieli-hankkeen (2020-2024) kohderyhmät: nuoret aikuiset mielenterveystoipujat, nuorten ja mielenterveystoipujien parissa toimivat tahot kuten työpajat ja järjestöt, koulutusten järjestäjät (oppilaitokset, vapaaehtoitoiminnan järjestäjät) sekä kaikki mielen hyvinvoinnista kiinnostuneet maakunnan asukkaat. 

Asiakkaita osallistettiin tuokioiden aikana mahdollistamalla avoin keskustelu kulloisenkin käsiteltävän aiheen ympärillä.

Ratkaisun perusidea **

Valmiiksi koottuja sisältöjä powerpoint-esityksiin mielen hyvinvoinnin ja yleisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Esitykset on alunperin suunniteltu esitettäväksi vain verkon välityksellä, mutta ne soveltuvat esitettäviksi myös livetilaisuudessa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

MielenTaito -tuokioiden toteuttaminen vaatii laitteistot, joilla diaesitykset näytetään osallistujille joko etänä tai livenä sekä osaamista laitteiden käyttöön. Esitysten vetäjällä olisi hyvä olla osaamista mielen hyvinvoinnin ja yleisen hyvinvoinnin edistämisestä sekä valmiuksia esityksistä mahdollisesti heräävien keskustelujen vetämiseen.

Sisällöt on mietitty nuorten kohderyhmää varten, mutta ne sopivat myös muille kohderyhmille. Sisältöjä voi vapaasti muokata eri kohderyhmien ja toimintaympäristöjen tarpeisiin. 

Dioissa olevien linkkien toimivuus kannattaa varmistaa ennen esitystä. Linkit ovat olleet ajan tasalla toimintamallin lataamisvaiheessa, mutta ajan myötä tilanne saattaa muuttua.