Mielenterveyden ensiapu -koulutukset
Kolme MIELI ry:n Mielenterveyden ensiapu® -koulutusta: Mielenterveys elämäntaitona® (MTEA1), Haavoittuva mieli® (MTEA2) sekä Nuoren Mielen ensiapu® (NMEA) vahvistavat osallistujien mielenterveysosaamista tutkimusnäytön ja koulutuskokemusten perusteella.
Suomalaisen hyvinvoinnin haasteet ovat muutoksessa. Elämme yhä pidempään ja fyysinen terveytemme on yhä parempi, mutta psyykkinen oireilu lisääntyy. Mielenterveyden häiriöiden suhteellinen osuus suomalaisten tautitaakasta on pitkään ollut kasvussa, ja koronaepidemian aiheuttama poikkeustila on lisäksi ajankohtaisesti lisännyt monien suomalaisten psyykkistä rasittuneisuutta. Yhteiskunnan muutosten myötä hyvästä mielenterveydestä on tullut tärkeä voimavara, joka auttaa rakentamaan mielekästä elämää, toimimaan yhteiskunnassa ja erilaisissa yhteisöissä sekä pärjäämään elämän haasteissa. Hyvä mielenterveys on myös resilienssiä, joka edistää päihteettömyyttä, kannattelee yksilön ja yhteisön kriiseissä sekä tukee ihmisten ja yhteisöjen tuottavuutta.
Mielenterveyden ensiapu® -koulutukset toimivat Kansallisen mielenterveysstrategian 2020–2030 painopisteen ”mielenterveys pääomana” toteuttamisessa. Koulutusten avulla juurrutetaan mielenterveysosaamista osaksi tulevan sote -uudistuksen hyte- työtä ja koulutusten juurruttamiseen liittyvä yhteistyö täydentää Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeita kunnissa ja sote-alueilla.
Mielenterveyden ensiapu -koulutusten kohderyhmänä ovat kaikkien maakuntien väestö ja ammattilaiset. Koulutuksia kohdennetaan väestöstä myös niihin, jotka hyötyvät mielenterveysosaamisen vahvistumisesta eniten, kuten esimerkiksi vangit, työttömät ja eri potilasryhmiin kuuluvat. Kohderyhmänä ovat hyvinvontialueilla sosiaali- ja terveyden huollon ammattilaiset, kuntien työntekijät, kansalaisopistot ja järjestöissä työskentelevät sekä vapaaehtoiset.
MTEA-koulutuksia on viety osaksi organisaatioiden, kuntien, maakuntien ja hyvinvointialueiden työtä. Koulutukset toimivat mielenterveysstrategian jalkauttamisen välineenä sekä keinona tukea kuntalaisten ja työyhteisöissä ammattilaisten mielenterveyttä. Joillakin alueilla toimii alueellisia ohjaajaverkostoja. Verkostot kokoontuvat säännöllisesti ja toimintaa ohjaa alueellinen koulutusten levittämissuunnitelma, jonka mukaisesti koulutuksia järjestetään alueilla.
Toiminnan kestävyyden ja jatkuvuuden varmistamista tukee se, että organisaatioihin koulutetaan omia MTEA -ohjaajia, jotka omana perustyönään järjestävät koulutuksia ja vievät näin mielenterveysosaamista osaksi perus- ja asiakastyötä.