Mielenterveys- ja päihdetyön jalkautuvan työn kehittäminen. Kanta-Häme, (RRP 2. P 4, I 1)

Jalkautuvan mielenterveys- ja päihdetyön kehittäminen Kanta-Hämeessä, jossa tehtiin projektisuunnitelma ja kokeilua edistävä valmistelutyö ja toteutussuunnitelma, jota ei viety toimintaan.

Toimintaympäristö

Taustalla talouden tasapainottamisohjelma ja kustannuksiltaan korkeiden palveluiden ja asiakasryhmien tunnistaminen.  Tarkoituksena löytää palveluita, joilla voidaan ehkäistä raskaiden palveluiden tarvetta. Mielenterveys- ja päihdepulmat aiheuttavat raskaita sairaala- ja asumispalveluita, joita voidaan ennaltaehkäistä jalkautuvaa mielenterveys- ja päihdetyötä tehostamalla. Nykyisellään Kanta-Hämeessä jalkautuvat palvelut toteutetaan useiden lakien ja toimialojen alla ja käyntien hinnat vaihtelevat.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvä projektisuunnitelma loi mahdollisuuden kokonaisuuden eri osien huomioimiselle (kansallinen, organisaatio, ammattilainen, asiakas).

Taustalle kartoitettu Kanta-Hämeen omat nykyiset palvelut, jotka vaihtelevat hyvin paljon eri seuduilla. Selvitimme Suomessa jalkautuvien palveluiden kehittämisen tilannetta, josta löytyi hyvin paljon mallinnettavia vaihtoehtoja. 

Strategisena liittymäkohtana; tuottaa yhdenvertaisesti asiakkaan tarpeita vastaavaa palvelua koko hyvinvointialueella. Ehkäistä raskaiden palveluiden tarvetta ja ohjata asiakas oikealle polulle. Tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistä palvelua jalkautuen asiakkaiden muihin palveluihin sekä tarvittaessa kotiin. 

Toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mukaista uudistunutta mielenterveys- ja päihdelainsäädännön mukaista palvelua.

Liitteet
Kuva
Projektisuunnitelma
Projektisuunnitelmassa huomioitu eri tasot.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas:

Saa tarpeen mukaisen avun sujuvasti ja tulee kohdatuksi omassa elinpiirissään. Palvelu joustaa ja on sujuvaa ja välttää asiakkaan ohjautumisen raskaiden palveluiden pariin ja kunnioittaa asiakkaan omaa autonomiaa.

Ammattilainen:

Tietää miten toimia asiakkaan hoidon prosessissa. Tuntee oman osaamisen ja toisen ammattilaisen osaamisen rajat ja saa tukea omaan työhönsä matalalla kynnyksellä. Saa tehdä työtä asiakkaan tarpeiden mukaan mikä edesauttaa suhteen syntymisessä ja asiakkaan toipumisessa. Työtyytyväisyys lisääntyy ja työnkuva monipuolistuu.

Organisaatio:

Selkeän kokonaisuuden johtaminen helpottuu ja palvelut yhtenäistyvät. Taloudellinen hyöty.

Yhteiskunta:

Palvelu noudattaa kansallisia ohjeita ja lakeja ja on yhdenmukainen muiden hyvinvointialueiden kanssa.

Liitteet
Kuva
Projektin sisältö.
Kuvassa projektin sisältö, jossa käy ilmi, että kansallinen ja HVA taso on selvitetty.
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjäjoukkoon kuulu Kanta-Hämeen ammattilaisten joukon lisäksi kansallisesti jalkatuvan työn kehittäjiä.

Tavoiteltu muutos

Muutoksella pyritään luomaan Oma Hämeen yhtenäinen jalkautuvan työn malli, jossa yhdistyy aito sosiaali ja terveydenhuollon yhteistyö ja palvelu tuotetaan niin sosiaalihuoltolain kuin terveydenhuoltolain mukaisesti. Yhteys ESH ja muihin lääkäripalveluihin sekä PTH palveluihin.

Muutoksen mittaaminen

Muutosta on mitattu jalkautuvan työn käyttöönottona kyllä/ei. Arviointisuunnitelmaan saakka ei projekti edennyt.

Toteutussuunnitelma

Luoda Oma-Hämeen mielenterveys- ja päihdetyön jalkautuvan työn malli. Tuottaa tietoa kansallisesti kehitetyistä malleista sekä alueen sisällä toteutuvasta jalkautuvasta työstä. Käynnistää kokeilu yhdistäen olemassa olevaa ja muuttaen tarpeellisin osin. Laajentaa ja juurruttaa toiminta RRP2 -hanketuella.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä ja tarpeet on tunnistettu alueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumispalveluiden sisällä. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Olemme hyödyntäneet Suomessa muilla hyvinvointialueilla tehtyä mielenterveys- ja päihdetyön jalkautuvan palvelun kehittämistä. Olemme koonneet osaajajoukkoa aiheen tiimoilta Kanta-Hämeen sisältä sekä kansallisesti.

Ideointi

Tietoa saatiin erilaisista jalkautuvan työn malleista. Pidimme ohjaavana linjana kuitenkin Kanta-Hämeen omaa strategiaa, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen linjaa sekä lakeja ja säädöksiä.

Idean valinta

Luotiin malli, jossa annettiin vaihtoehtoja millaista mallia Oma Hämeessä lähdettäisiin luomaan. Tarkoituksena oli vahvistaa olemassa olevaa ja yhdistää eri palveluiden vahvuuksia. 

Idean konkretisointi ja visualisointi

Kuvassa mielenterveys- ja päihdehoidon jalkautuvien palveluiden "karkkikauppa", jonka työstämistä oli tarkoitus jatkaa toiminnan kanssa.

Liitteet
Kuva
Karkkikauppa.
Kuvassa vaihtoehtoja tarjoava valikoima jalkautuvien palveluiden kehittämiseen ja kokeiluun.
Idean testaus asiakkaalla

Testaaminen jäi toteuttamatta proejktin keskeytymisen vuoksi.

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena luoda mielenterveys- ja päihdehoidon hoidon Kanta-Hämeen jalkautuvan työn malli. 

Kokeilussa opittua

Projekti ei edennyt kokeiluun saakka.

Ratkaisun perusidea

Mielenterveys- ja päihdehoito tehdään nykyisellään sosiaalipalveluiden ja terveyspalveluiden sisällä erikseen, joitakin jalkautuvia malleja on tarjolla myös erikoissairaanhoidon toimesta Kanta-Hämeessä. Osa jalkautuvasta työstä ostetaan ulkoisilta palvelun tuottajilta tai kotihoidon toteuttamana. 

Yhtenäinen malli, jossa osaaminen on varmistettu oikeaan kohtaan asiakkaan prosessia puuttuu. Kanta-Hämeessä jalkautuvaa palvelua on kehitetty jo tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen toimesta ja kehittämistä jatkettiin kohdennetusti kohti kokeilua RRP2 -hankkeen tuella.

Oma Hämeen yhtenäisella mallilla on ollut tarkoitus nivoa niin sosiaalihuoltolain kuin terveydenhuoltolain mukainen työ. 

Mallin on ollut tarkoitus yhtenäistää olemassa olevaa kaikkialla Kanta-Hämeen hyvinvointialueella ja kytkeytyä tiiviisti muihin mielenterveys- ja päihdepalveluihin. 

Mallissa hyvinvointialue voi luoda tarpeen mukaisen kokoonpanon aina asiakkaan palvelun- ja hoidontarpeen mukaan ja mallissa voidaan ottaa käyttöön myös toimintakykyarvio (ICF), joka vahvistaa yhteistä ymmärrystä asiakkaan toimintakyvystä.

Palvelulla pyritään ennaltaehkäisemään raskaita asumispalveluita, tukea hankalassa tilanteessa olevia asiakkaita avun ja tuen piiriin (omahoito ja kolmas sektori huomioiden), sekä erikoissairaanhoidon tarvetta. Tästä syystä sujuvat konsultaatiomahdollisuudet raskaiden palveluiden kanssa ovat mallissa tärkeät. 

Palvelussa työskentelee mielenterveys- ja päihdetyön erityisosaajia, jotka voivat jalkautua myös tarvittaessa myös muihin palveluihin, esim. lastensuojelu tai ikäihmisten palvelu. Palvelun sisään voidaan rakentaa vielä esim. kotikatkaisuhoito, jolla voidaan tarjota tukea esim. haastavissa tilanteissa oleville ikäihmisille tai vammautuneille.

Yhteydenottokanava kaikkiin jalkautuviin palveluihin on selkeä ja apu ketterästi saatavilla. 

Liitteet
Kuva
Kauppa
Kuvassa on kuvattu eri vaihtoehtoja, joita yhdistelemällä voidaan rakentaa palvelukokonaisuus asiakkaan tarpeisiin.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tehdä päätös projektin etenemisestä kokeiluun. Käyttöönoton ja kokeilun ehtona on, että kehittämisessä on aina riittävän sitoutunut johto mukana. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kun toimintamallia lähdetään kehittämään ja yhtenäistämään niin yhteistyön tulee olla tiivistä johdon kanssa. Suuntaa ja aikataulua tulee tarkentaa riittävän laajalla johtotasolla, jotta kehittämiseen ja muutokseen  sitoudutaan. Muutoksen johtaminen on olennainen työ kehittämisessä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Palvelusta on luotu malli ja esitys palvelun tuottamiseksi. Tämä kuitenkin hylättiin Oma Hämeen toiminnassa ja suunnitelma ei edennyt laajan ja laadukkaan pohjatyön jälkeen.