Mielenterveys- ja päihdetyön jalkautuvan työn kehittäminen. Kanta-Häme, (RRP 2. P 4, I 1)
Jalkautuvan mielenterveys- ja päihdetyön kehittäminen Kanta-Hämeessä, jossa tehtiin projektisuunnitelma ja kokeilua edistävä valmistelutyö ja toteutussuunnitelma, jota ei viety toimintaan.
Taustalla talouden tasapainottamisohjelma ja kustannuksiltaan korkeiden palveluiden ja asiakasryhmien tunnistaminen. Tarkoituksena löytää palveluita, joilla voidaan ehkäistä raskaiden palveluiden tarvetta. Mielenterveys- ja päihdepulmat aiheuttavat raskaita sairaala- ja asumispalveluita, joita voidaan ennaltaehkäistä jalkautuvaa mielenterveys- ja päihdetyötä tehostamalla. Nykyisellään Kanta-Hämeessä jalkautuvat palvelut toteutetaan useiden lakien ja toimialojen alla ja käyntien hinnat vaihtelevat.
Hyvä projektisuunnitelma loi mahdollisuuden kokonaisuuden eri osien huomioimiselle (kansallinen, organisaatio, ammattilainen, asiakas).
Taustalle kartoitettu Kanta-Hämeen omat nykyiset palvelut, jotka vaihtelevat hyvin paljon eri seuduilla. Selvitimme Suomessa jalkautuvien palveluiden kehittämisen tilannetta, josta löytyi hyvin paljon mallinnettavia vaihtoehtoja.
Strategisena liittymäkohtana; tuottaa yhdenvertaisesti asiakkaan tarpeita vastaavaa palvelua koko hyvinvointialueella. Ehkäistä raskaiden palveluiden tarvetta ja ohjata asiakas oikealle polulle. Tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistä palvelua jalkautuen asiakkaiden muihin palveluihin sekä tarvittaessa kotiin.
Toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mukaista uudistunutta mielenterveys- ja päihdelainsäädännön mukaista palvelua.
Kehittäjäjoukkoon kuulu Kanta-Hämeen ammattilaisten joukon lisäksi kansallisesti jalkatuvan työn kehittäjiä.
Muutoksella pyritään luomaan Oma Hämeen yhtenäinen jalkautuvan työn malli, jossa yhdistyy aito sosiaali ja terveydenhuollon yhteistyö ja palvelu tuotetaan niin sosiaalihuoltolain kuin terveydenhuoltolain mukaisesti. Yhteys ESH ja muihin lääkäripalveluihin sekä PTH palveluihin.
Muutosta on mitattu jalkautuvan työn käyttöönottona kyllä/ei. Arviointisuunnitelmaan saakka ei projekti edennyt.
Luoda Oma-Hämeen mielenterveys- ja päihdetyön jalkautuvan työn malli. Tuottaa tietoa kansallisesti kehitetyistä malleista sekä alueen sisällä toteutuvasta jalkautuvasta työstä. Käynnistää kokeilu yhdistäen olemassa olevaa ja muuttaen tarpeellisin osin. Laajentaa ja juurruttaa toiminta RRP2 -hanketuella.
Kohderyhmä ja tarpeet on tunnistettu alueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumispalveluiden sisällä.
Olemme hyödyntäneet Suomessa muilla hyvinvointialueilla tehtyä mielenterveys- ja päihdetyön jalkautuvan palvelun kehittämistä. Olemme koonneet osaajajoukkoa aiheen tiimoilta Kanta-Hämeen sisältä sekä kansallisesti.
Tietoa saatiin erilaisista jalkautuvan työn malleista. Pidimme ohjaavana linjana kuitenkin Kanta-Hämeen omaa strategiaa, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen linjaa sekä lakeja ja säädöksiä.
Luotiin malli, jossa annettiin vaihtoehtoja millaista mallia Oma Hämeessä lähdettäisiin luomaan. Tarkoituksena oli vahvistaa olemassa olevaa ja yhdistää eri palveluiden vahvuuksia.
Kuvassa mielenterveys- ja päihdehoidon jalkautuvien palveluiden "karkkikauppa", jonka työstämistä oli tarkoitus jatkaa toiminnan kanssa.
Testaaminen jäi toteuttamatta proejktin keskeytymisen vuoksi.
Tavoitteena luoda mielenterveys- ja päihdehoidon hoidon Kanta-Hämeen jalkautuvan työn malli.
Projekti ei edennyt kokeiluun saakka.