Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisen vahvistaminen ja tarkoituksenmukainen käyttö Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (RRP 2, P 4, I 1).
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten mielenterveys- ja päihdeosaamisen vahvistaminen hoidon portailla. Osaamisen hoidon portaille ja koulutusrakenteen luominen. Suunnitelma tehty, odottaa roolin- ja vastuunjakoa.
Mielenterveys- ja päihdetyöhön liitetään erilaista leimaa, joka synnyttää mielenterveys- ja päihdepalveluiden eriyttämistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.
Kanta-Hämeen alueella on osittain jo vuosia ulkoistettu päihdepalvelut ulkoiselle palvelun tuottajalle. Hyvinvointialueen rakentumisen myötä palvelut on alettu tuottaa omana toimintana, mutta erityisen palvelun piiriin lähettämisen kulttuuri on edelleen vahvaa. Tämän kulttuurin murtamiseen tehtävää työtä tulisi tehdä edelleen ja erityisesti vahvistaa päihdeosaamista kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.
Henkisen hyvinvoinnin osalta on ollut palvelua saatavilla kaikissa Hämeenlinnan alueen terveyspalveluissa.
Mielenterveyssyyt ovat mittava haaste yhteiskunnallisesti työkyvyttömyyden aiheuttajana ja päihdesyyt ovat mittava haaste taloudellisesta näkökulmasta erinäisten sairauksien, tapaturmien ja lastensuojelun kustannusten taustalla.
Päihde- ja mielenterveyssyin asioivien tulisi saada apua helposti ja avun tulisi olla houkuttelevaa mahdollisimman varhain. Kun oireet tunnistetaan varhain, voidaan yksilöä auttaa itsehoitoa tukemalla ja pienillä interventioilla.
Hyvinvointialueella tulisi asiakkaan tarve tunnistaa ja ohjata asiakas oikealle polulle. Varhaisen tunnistamisen keinoilla voidaan saavuttaa taloudellista ja inhimillistä hyötyä. Osaava henkilöstö on hyvinvointialueen voimavara.
Osaamisen kehittämisen ympärille koottiin monialainen ammattilaisten joukko, jotka vahvistavat omalta osaltaan toisistaan tietämättä mielenterveys- ja päihdeosaamista. Osaajajoukkoon liitetiin järjestöjä, terapiat etulinjaan hankekoordinaattori, ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija sekä psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistaja ja kouluttaja.
Osaamisen vahvistamiselle luotiin yhteinen kuva, josta ilmeni missä osaamista vahvistetaan ja mikä alue jää vaille. Lisäksi tätä peilattiin Kanta-Hämeen alueella tehtyyn kartoitukseen päihdeosaamisen osalta.
Näin yhdessä luotiin osaamisen vahvistamisen suunnitelma ja aikataulu. Konkreettinen suunnitelma jäi kesken hoidon porrastuksen projektin keskeytymisen myötä, josta olisi voitu luoda ymmärrys mitä osaamista kullekkin portaalle lähdetään suunnittelemaan.
Osaamisen vahvistamisella pyrittiin lisäämään yksittäisten ammattilaisten mielenterveys- ja päihdeosaamista kullakin hoidon portaalla. Hoidon portaiden oli tarkoitus luoda osaamisvelvoite, johon tällä projektilla olisi voitu osaamiskoulutuksia kohdentaa.
Muutosta ei päästy Kanta-Hämeessä mittaamaan projektin keskeydyttyä hoidon porrastuksen keskeytymisen myötä.
- Hoidon porrastuksen luominen sekä osaamisvelvoitteiden määrittäminen hoidon portailla.
- Osaamisen vahvistamisen suunnitelman tekeminen ja kaikkien tätä edistävien toimijoiden liittäminen osaamisen kehittämisen projektiin.
- Osaamisvelvoitteista päättäminen ja käytäntöön johtaminen.
- Aikataulutus, jossa ammattilaisten aika ja resurssi käytetään ekologisesti.
- Toteutussuunnitelma.
- Muutosjohtaminen.
Asiakasymmärrystä ei päästy RRP2 -hankeaikana mittamaan.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen perhekeskuspalveluissa tehty hoidon porrastus mielenterveys- ja päihdehoidon osalta ja määritelty osaamisvelvoitteet hoidon eri portaille. Projekti on mallinnettavissa aikuisten palveluihin.