Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisen vahvistaminen ja tarkoituksenmukainen käyttö Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (RRP 2, P 4, I 1).

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten mielenterveys- ja päihdeosaamisen vahvistaminen hoidon portailla. Osaamisen hoidon portaille ja koulutusrakenteen luominen. Suunnitelma tehty, odottaa roolin- ja vastuunjakoa.

Toimintamallin nimi
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisen vahvistaminen ja tarkoituksenmukainen käyttö Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (RRP 2, P 4, I 1).
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten mielenterveys- ja päihdeosaamisen vahvistaminen hoidon portailla. Osaamisen hoidon portaille ja koulutusrakenteen luominen. Suunnitelma tehty, odottaa roolin- ja vastuunjakoa.

Toteutuspaikka
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Christa Ahonen

Luotu

02.05.2024

Viimeksi muokattu

25.03.2025
Ratkaisun perusidea

Osaamisen vahvistamisen koordinoinnilla ja suunnitelmalla luodaan ekologinen osaamisen vahvistamisen kokonaisuus, jossa varmistetaan jokaisen ammattilaisen osaaminen jokaisessa asiakkaan prosessin kohdassa.

  • Tunnistaminen.
  • Ohjaus ja tuki.
  • Lievien oireiden hoito.
  • Vahva hoito.
Toimintaympäristö

Mielenterveys- ja päihdetyöhön liitetään erilaista leimaa, joka synnyttää mielenterveys- ja päihdepalveluiden eriyttämistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista.

Kanta-Hämeen alueella on osittain jo vuosia ulkoistettu päihdepalvelut ulkoiselle palvelun tuottajalle. Hyvinvointialueen rakentumisen myötä palvelut on alettu tuottaa omana toimintana, mutta erityisen palvelun piiriin lähettämisen kulttuuri on edelleen vahvaa. Tämän kulttuurin murtamiseen tehtävää työtä tulisi tehdä edelleen ja erityisesti vahvistaa päihdeosaamista kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Henkisen hyvinvoinnin osalta on ollut palvelua saatavilla kaikissa Hämeenlinnan alueen terveyspalveluissa. 

Mielenterveyssyyt ovat mittava haaste yhteiskunnallisesti työkyvyttömyyden aiheuttajana ja päihdesyyt ovat mittava haaste taloudellisesta näkökulmasta erinäisten sairauksien, tapaturmien ja lastensuojelun kustannusten taustalla.

Päihde- ja mielenterveyssyin asioivien tulisi saada apua helposti ja avun tulisi olla houkuttelevaa mahdollisimman varhain. Kun oireet tunnistetaan varhain, voidaan yksilöä auttaa itsehoitoa tukemalla ja pienillä interventioilla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakasymmärrystä ei päästy RRP2 -hankeaikana mittamaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialueella tulee olla mielenterveys- ja päihdeosaamisen vahvistamisen omistaja, joka koordinoi eri osaamisen vahvistamisen toimijoita. Näin voidaan varmistaa hoidon portaiden osaamisvelvoitteiden toteutuminen ja tarvittavan koulutuksen järjestäminen. Osaamisen vahvistaminen on jatkuvaa ja siksi juurrutettava organisaation rakenteisiin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Muutosta ei ole saatu aikaan projektin keskeydyttyä.

Vinkit toimintamallin soveltajille
  • Muistakaa huomioida kokonaisuuden luomisessa kaikki mielenterveys- ja päihdeosaamista vahvistavat tahot, myös järjestöt.
  • Pohjalle tarvitaan osaamisvelvoitteet hoidon portailla ja yksittäisillä ammattiryhmillä, jotka hoidon portaille ovat asettuneet.
  • Huomioikaa koulutusten järjestämisen ekologisuus ja ammattilaisten resurssi osallistumisessa. Ei kaikkea kaikille vaan kohdennetusti ja suunnitellen.
  • Muistakaa, että koulutuksiin osallistumiseen tulee johtajien velvoittaa.
  • Tavoitteellinen osaamisen vahvistamisen organisaatio tukee osaamisen juurtumista mielenterveys- ja päihdehoidossa.
  • Muistakaa osaamisen käytön seuraaminen, kirjaamisen järjestelmät ja osaamisen vaikuttavuus. Tätä tulee johtajien seurata ja ohjata kokonaisuutta.
Kansikuva
Logo

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt