Mielenterveys- ja riippuvuushoidon keskitetty hoidontarpeen arviointi (RRP, P4, I1)

Toimintamallin avulla tuotetaan mielenterveys- ja riippuvuusongelmiin kiireetöntä hoidontarpeen arviointia sekä ohjausta- ja neuvontaa. Toiminta on käynnistynyt huhtikuussa 2025 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ja se on suunnattu aikuisväestölle.

Toimintaympäristö

🏥Palvelun sijoittuminen toimintaympäristöön.
Keskitetyn hoidontarpeen arvioinnin toimintamalli on kehitetty Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen perustason mielenterveys- ja riippuvuushoidon vastaanottopalveluihin. Toimintamalli jatkaa aikaisemmin kehitetyttyje mielenterveys- ja riippuvuushoidon chat- sekä etävastaanottopalvelujen toteuttamista.  

🧩Yhteiskunnallinen tilanne. 
Mielenterveys- ja riippuvuusongelmien kasvu on ollut yhteiskunnallisesti merkittävää kuluneen kymmenen vuoden aikana. Kasvu on heijastunut muun muassa mielenterveysperustaisiin sairaspoissaolojen määriin, jotka kasvoivat yli sataan tuhanteen vuonna 2023 (KELA). Tilastollista kasvua on tapahtunut  vuonna 2023 myös huumausainekuolemien määrissä sekä itsemurhakuolleisuudessa. Tilanteen taustalla vaikuttavat myös yhteiskunnalliset tekijät, kuten koronapandemia, Suomen sekä Euroopan taloustilanteen heikkeneminen ja Euroopassa käytävä sota. Toimintamallin kehittämisessä on huomioitu yhteiskunnalliset muutokset. 

📝Keskeisesti toimintaa ohjaavat tekijät. 
Mielenterveys- ja riippuvuushoidon keskitetyn hoidontarpeen arvioinnin toimintamallin kehittämistä ohjaavat terveydenhuoltolaki (1326/2010), sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet sekä aikuisten valtakunnalliset yhtenäiset kiireellisen hoidon perusteet, käypä hoito suositukset, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointisuunnitelma,  terapiat etulinjaan toimintamalli, kansallinen mielenterveystyön strategia (STM) sekä  1.5.2025 voimaan astunut lasten ja nuorten terapiatakuu.

🤳🏻Yhteydenottaminen ja hoitotakuu. 
Terveydenhuoltolain mukaisesti hoidontarpeen arvioinnin teosta vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset. 1.1.2025 alkaen muuttunut hoitotakuu 23-vuotta täyttäneiden osalta ei muuta toimintamallin hoitoonpääsyn tavoitteita.  Toimintamallin tavoitteena on tuottaa palveluun pääsy kaikille asiakkaille alle 14 vuorokauden sisällä. Yhteydenotto sekä hoidontarpeen arvio toteutuvat saman vuorokauden aikana terveydenhuoltolain mukaisesti. Toimintamallin avulla yhdistettiin aiemmin hajautetusti toimineet hoidontarpeen arvioinnit. Tehty toimenpide on linjassa kansallisen strategiaan palveluiden saatavuuden osalta (luku 2.4). 

🔗Toimintamallien strukturointi. 
Hoidontarpeen arvioinnissa hyödynnetään digitaalista Terapianavigaattori-työvälinettä, jonka avulla kyetään yhdenmukaistamaan arviota sekä tukemaan hoitosuunnitelman laadintaa. Lisäksi hoidontarpeen arvioinnissa huomioidaan yhteydenoton syy, ongelma, sairauden oireet ja niiden vaikeusaste, palvelun kiireellisyys sekä luonne. Vastaanottopalvelujen toimintayksiköille linjattiin velvoitekoulutukset, joiden pohjalta perustason vastaanottotyön menetelmät selkiytettiin vastaamaan terapiat etulinjaan sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmaa. Linjauksilla tuetaan hoidon suunnittelua varhaisessa vaiheessa, hoidon sisällön läpinäkyvyyttä sekä tarvelähtöisyyttä. 

 

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Palveluiden saatavuus: 
Toimintaympäristön alkutilanteessa mielenterveys- ja riippuvuustyön hoidontarpeen arviointia toteutettiin hajautetusti eri toimintayksiköissä sekä eri toimialoilla. Osa toimintayksiköistä mielenterveys- ja riippuvuushoidon palvelualueella tuottivat hoidontarpeen arviointia asiakkailleen. Osassa kunnista toiminnasta vastasivat 31.3.2025 saakka sosiaali- ja terveyskeskukset.  Yhteydenottoaika vaihteli kunnittain tunnista kokoaikaiseen virka-aikaan riippuen palvelun tuottajasta. 
Toimintamallilla haluttiin vastata palveluiden saatavuuden eroavaisuuksien poistamiseen sekä helpottaa palveluiden saatavuutta lisäämällä yhteydenottoaikaa. Yhteydenottoaika kasvoi merkittävästi pienien kuntien osalta. 

Palveluiden tasalaatuisuus:
Hoidontarpeen arvioinnin tasalaatuisuuta ei voitu todentaa eri toimijoiden laajuuden sekä yhdenmukaisen prosessin puuttumisen vuoksi.  Toimintamallin tuottaminen haluttiin keskittää mielenterveys- ja riippuvuustyön osaajille. Lisäksi haluttiin kehittää yhdenmukainen arviointiprosessi ammattilaisten käytettäväksi. 

Hoidon porrastus:
Osana hoidontarpeen arviointia sekä hoidon suunnittelua linjattiin velvoitekoulutuksiin osallistuminen. Tällä toimenpiteellä yhdenmukaistettiin palvelutuotanto sekä menetelmien saatavuus. Tällä mahdollistettiin hoidon porrastuksen toteutuminen sekä lainsäädäntöön vastaaminen mm. määrämuotoisten psykososiaalisten menetelmien osalta. 

Digitaalisten palveluratkaisut:
Hoidontarpeen arvioinnin yhteydenottokanavana toimivat puhelin sekä jo olemassa ollut mielenterveys- ja riippuvuustyön chat-palvelu. Digitaalisten palvelujen käyttöä halutaan kasvattaa chat yhteydenottojen sekä etävastaanottojen osalta. Digitaalisen terapianavigaattorin käyttöä halutaan tehostaa osana palvelutuotantoa. 

Liitteet
Kuva
Perustason vastaanottopalveluiden palvelupolku
Esimerkki asiakkaan palvelukokonaisuuden mahdollisista osatekijöistä.
Kuva
Perustason vastaanottopalvelujen hoidonporrastus
Hoidon porrastus perustason palveluissa.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakasnäkökulma:
Keskitetty hoidontarpeen arviointi mahdollistaa asiakkaille yhdenvertaisen palveluun pääsyn, tasalaatuisen hoidontarpeen arvioinnin sekä yhteneväiset yhteydenottoajat kotikunnasta riippumatta.  Toimintamallin monikanavaisuus madaltaa kynnystä yhteydenottamiseen sekä helpottaa yhteydenottamista esimerkiksi silloin, kun äidinkieli ei ole suomi. 

Ammattilaiset:
Toimintamallin avulla muodostetaan terveydenhuollon ammattilaisille yhteiset toiminta- ja työmenetelmät, jotka perustuvat tutkittuun tietoon. Ammattilaisille kuvataan hoidon porrastuksen periaatteet sekä toteutuminen organisaatiossa. Tämä tukee hoidontarpeen arvioinnissa tehtävää hoidon suunnittelua. 

Organisaatio:
Toimintamallin avulla organisaatio takaa hoidontarpeen arvioinnin laadun, kun arvioinnista vastaavat kokeneet terveydenhuollon ammattilaiset. Organisaatio kykenee tehostamaan resurssiensa yhdenmukaista ja kustannustehokasta käyttöä, kun palveluihin tullaan keskitetyn hoidontarpeen arvioinnin sekä ajanvarauksen kautta. Myös tietojohtaminen paranee organisaation näkökulmasta, kun asiakasvirtaa kyetään mittaamaan sekä arvioimaan kuntakohtaisia tarpeita. Myös menetelmien käyttö sekä vaikuttavuuden mittaaminen tehostuvat, kun hoito suunnitellaan jo varhaisessa vaiheessa.

Yhteiskunta:
Toimintamalli vastaa mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden tarpeen kasvuun yhteiskunnallisella tasolla.  Kasvaneiden tarpeiden pohjalta tarvitaan yksinkertaisia ja helppoja kanavia ottaa yhteyttä. Toimintamalli on mallinnettavissa eri hyvinvointialueiden käyttöön. 

Liitteet
Kuva
Toiminnan kehittämiselle asetetut tavoitteet.
Toiminnan kehittämiselle asetetut tavoitteet.
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hanketyöntekijät, mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden ylempi johto, esihenkilöt, asiantuntijat ja ammattilaiset. Lisäksi kehittämistyöryhmässä on ollut mukana lähiterveyspalveluiden ylempi- sekä keskijohto ja lähiesihenkilöt ja viestintäyksikkö. 

Tavoiteltu muutos

Toimintamallilla tavoitellaan asiakasyhteydenottojen kasvua, digitaalisten palvelukanavien käyttöasteen kasvua, lähetemäärien laskua erityistasolle sekä painopisteen siirtymistä perusterveydenhuoltoon. 

Muutoksen mittaaminen

❓Toteutuuko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella hoitotakuu voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti?
-Avohilmo-tietojen seuraaminen Avohilmo: Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn ensimmäisen hoitotapahtuman toteutuminen kuutio raportista
-Erillisseurannat exreport tietojärjestelmästä
=tavoitetasoksi määritelty, että hoitoonpääsy kaikissa ikäluokissa tavoittelee 0-14 vrk:n aikajanaa. 

❓Toteutuuko lasten ja nuorten terapiatakuun osana 18-23-vuotiaiden hoidontarpeen arviointia?
-Erillisseuranta hoitoonpääsystä ko. ikäryhmälle
-Hoidontarpeen arvioinnin tuloksen päivitys tietojärjestelmään Y58 hoidontarpeen arviointituloksen osalta
=lyhytpsykoterapian sekä määrämuotoisten psykososiaalisten interventioiden käytön seuranta, kun Y58 hoidontarpeen arvoinnin tulos saatu käyttöönotettua

Toteutussuunnitelma

Toimintamallin ja resurssoinnin suunnittelu:

  • Aikataulutus, toimintakentän tuntemus
  • Rekrytointi ja resurssointi suunnitelma
  • Hoidon porrastuksen suunnittelu ja yleisperiaatteiden kuvantaminen.
  • Lainsäädännön, käypähoito suositusten, terapiat etulinjaan toimintamallin ja paikalliset käytänteiden huomiointi. 
  • Monikanavaisuuden/yhteydenottotapojen suunnittelu ja valmistelu (takaisinsoitto)
  • Toteuttamisvastuu ja –tavat, ammattilais- ja asiakasnäkökulma sekä rajapinta.
  • Palveluverkon läpikäynti, ajanvarauskirjojen ja -ohjeistusten laadinta koko perustason vastaanottotoiminnalle
  • Perehdytyksen suunnittelu ammattilaisille
  • Käynnistysvaiheen tuen järjestäminen sekä implementaatioon osallistuminen

Tietojohtaminen:

  • Tavoitteiden asetanta ja raportointipohjien luonti
  • Tavoitteiden seuranta

Osallistaminen:

  • Ylempi- ja lähijohto, asiantuntijat sekä terapiat etulinjaan verkosto.
  • Ajanvarauskirjojen yhdenmukaistaminen ammattilaisten kanssa.
  • Yksikkötapaamiset toimintamallin käynnistyttyä

Koulutukset:

  • Sosiaali- ja terveyskeskukset
  • Erityis- ja perustason kehittämispäivä, yksikkövierailut ja esittelyt.
  • Kirjaaminen, toimenpidekoodit ja hoidon syy/diagnoosit

Viestintä:

  • Sisäinen ja ulkoinen (some, lehdet, www-sivut, Konsti-bot)

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

🧑‍🤝‍🧑Kohderyhmä:
Toimintamallin kohderyhmä muodostuu Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen 18-vuotta täyttäneistä asukkaista sekä erityistä suojelua saavat, joilla on tarve mielenterveys- tai riippuvuuspalveluille. Henkilöt, jotka ovat oikeutettuja rinnastettavissa oleviin palveluihin opiskelija- tai työterveyshuoltosopimuksessaan eivät kuulu kohderyhmään. 

🤝Asiakasymmärrys:
Toimintamalli tullaan viemään kokemusasiantuntijaraadin arvioitavaksi sekä jatkokehitystoimenpiteiden saantia varten syksyllä 2025. Terapianavigaattorin käytöstä sekä chat-palvelun käyttöönotosta on kerätty aikaisemmin asiakaspalautetta. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kehittämistyössä on hyödynnetty Keski-Suomen hyvinvointialueelle kehitettyä mielenterveys- ja riippuvuushoidon ensilinjan hoidontarpeen arviointia. Lisäksi toimintamallissa on hyödynnetty Pohjanmaan hyvinvointialueelle kehitettyä hoitoon ohjautumisen mallia. 

Ratkaisun perusidea

💡Toimintamallin perusidea:
Tuottaa yhdenmukainen toimintamalli hoidontarpeen arviointiin mielenterveys- ja riippuvuushoidon kiireettömiin vastaanottopalveluihin. Hoidontarpeen arvioinnissa hyödynnetään Terapianavigaattorista saatavia tuloksia sekä arvioidaan yhteydenoton syy, ongelma, sairauden oireet ja niiden vaikeusaste, palvelun kiireellisyys sekä luonne. Hoidontarpeen arviointi tekee ajanvarauksen kiireettömiin vastaanottopalveluihin, joko etä- tai lähivastaanotolle. Lisäksi keskitetty hoidontarpeen arviointi neuvoo sekä ohjaa asiakkaita ja ammattilaisia. 

Liitteet
Kuva
Toimintamallin perusidea.
Toimintamallin perusidea.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

📈Projektin vaiheet:
Keskitetyn hoidontarpeen arvioinnin suunnittelu, tavoitteiden asetanta, aikataulutus, resurssointi sekä perehdytys 01-03/2025. Toimeenpano, implementaation tuki sekä jatkokehittäminen alk. 04/2025. 

👩🏻‍⚕️Henkilöstö:
-Asiakastyön asiantuntija chat- ja etävastaanottopalveluiden suunnitteluun v. 2024.
-Projektityöntekijän kokoaikainen työaika työpanossiirrolla 01/2025 alkaen. Kustannukset ovat katettu hankerahoituksella. 
-Hoidontarpeen arvioinnin terveydenhuollon ammattilaiset (5) hankerahoituksen työpanossiirrolla.

Toimintatavan vakiinnuttaminen on tehty:
-Viestimällä asiakkaille sekä ammattilaisille uudesta toimintamallista.
-Perehdytyttämällä uudet työntekijät tehtävään sekä tarjoamalla käyttöönoton tukea.
-Kouluttamalla mielenterveys- ja riippuvuustyön sekä rajapintatyötä tekeviä ammattilaisia toimintamallista.
-Yhdenmukaistamalla perustason toimintamenetelmät, koulutukset, ajanvarauskirjat sekä ajanvarauksen periaatteet.
-Koulutuslinjaukset käytettävistä määrämuotoisista psykososiaalisista menetelmistä, jolloin keskitetyn hoidontarpeen arvioinnin hoitosuunnitelman laadinnasta tulee osa jatkumoa perustason vastaanottopalveluissa (läpinäkyvyys).
-Porrastamalla perustason vastaanottopalvelujen hoitosisällöt (lievimmän hoidon periaate)
-Järjestämällä säännölliset palaverit vastaanottotyötä ja hoidontarpeen arviointia tekevien ammattilaisten välille (tapaaminen yksikkö - HTA viiden viikon välein)
-Jatkuvan arvioinnin toteuttaminen sekä toimivien toimintamallien edistäminen (esimerkiksi hoidontarpeen arvioinnin kehittämispäivä, osallistumalla yksiköiden kehittämispäiviin)
 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli käyttöönotto vaatii suunnittelutyöstä vastaavan henkilön täyden työajan. Toimintamallin toteutuksesta vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset (5 HTV). 

👍Sovella seuraavia:
-Ajanvarauskirjojen suunnittelun ohjeistukset sekä samankaltaistaminen (vastaanottolajit, vapaat ajat, suorituspaikat).
-Työnkuvien määrittäminen (hoidontarpeen arvion suhde terapeuttiseen potilastyöhön).
-Hyödynnä resurssoinnin laskemia vastaavaa työtä tekevien osalta (HTA/väestöpohja/työnkuva/yhteydenottomäärät).
-Hoidontarpeen arvioinnin perehdytysmateriaaliin lainsäädäntöä, kiireettömän ja kiirellisen hoidon sekä käypä hoidon suosituksia ja terapiat etulinjaan mallia. 
-Yhteistyötä johdon, asiantuntijoiden sekä ammattilaisten kanssa! 
-Rajapintayhteistyö esim. lähiterveyspalvelut sekä psykiatrien erityistason palvelut. 
-Mallintaminen jo vastaavaa toimintamallia toteuttavilta terveydenhuollon toimijoilta.
-Viestinnän ammattilaisten hyödyntäminen. 

👎Vältä seuraavia asioita:
-Aliresursointia. 
-Yhden osakokonaisuuden kehittämistä. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

📈 Hoitoonpääsyn nopeutuminen:
-Tiimien ja yhteydenottojen käsittelyjen poistumisen myötä asiakas saa tietoonsa hoidontarpeen arvioinnin yhteydessä vastaanottoaikansa. Viive yhteydenotosta vastaanotolle on pienentynyt ja turha odottaminen on poistettu! 
-Hoitoonpääsytietojen siirtymistä THL:n kuutioraportointiin kehitetään paremmaksi. Siirtyneiden tietojen osalta hoitoonpääsy on hyvällä tasolla ja hoitotakuun mukaista. Erillisseurantaa toteutetaan mm. 18-23-vuotaiden hoitoonpääsyn osalta. 
-Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrää sekä hoitoonpääsyä seurataan toiminnan käynnistymisen rinnalla. 

👨🏻‍⚕️Resurssien tehokas käyttö:
-Vastaanottoajat ovat tehostetummin käytössä jo tehdyn hoidontarpeen arvioinnin sekä ohjauksen myötä. Ensimmäinen aika on jo varsinaista hoitoa ja vähentää kartoituksen tekemistä!
-Vastaanottoaikojen yhdenmukaistaminen näyttäytyy resurssien tehokkaampana käyttönä. Selkeä kalenteripohja havainnollistaa vapaat ajat paremmin.