Mielenterveyskuntoutujien kotiutuksen ohjauksen malli / PPPR2 Satakunta
Malli kuvaa mielenterveyskuntoutujan kotiutumisprosessia psykiatrisesta osastohoidosta kohti asumisen tukipalveluja. Malli syntyy potilaan / asiakkaan osallisuuden edistämisestä sekä eri tahojen välisestä, organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä.
Tarvetta malille on lähdetty kartoittamaan asiakasraadein ja keskustelemalla potilaiden/asiakkaiden kanssa. Kunnille ja sairaalan henkilökunnalle on lähetetty kysely nykytilan kartoittamiseksi. Pilotoitava malli on kehitetty eri organisaatioiden ja kokemusasiantuntijoiden välisenä yhteistyönä työpajatyöskentelyssä.
Satakunnassa kartoitettiin mielenterveyskuntoutujien asumisen tuen arvioinnin, kotiutuksen ja palveluiden nykytilannetta. Kartoitustyössä kuultiin eri tahoja ja ihmisryhmiä.
Kehittämistyön pohjaksi pidettiin asiakasraateja, joissa mielenterveyskuntoutujat ja potilaat saivat kertoa näkemyksiään palveluista ja kotiuttamisprosessista. Jäsenkunnille ja sairaalan henkilökunnalle lähetettiin kyselyt nykytilasta ja kehittämistarpeista. Valikoidun jäsenkunnan sekä valitun sairaalaosaston henkilökunnan kesken kehittämistarpeita pohdittiin myös työpajoissa.
Asiakas / potilas on mallissa keskiössä. Muiden mallissa toimivien tahojen tehtävä on tukea asiakasta / potilasta tämän kuntoutumisessa ja kotiutumisessa.
Asiakaslähtöisyys on yksi mallin kivijaloista. Mallin on haluttu vastaavan asiakkaiden ja potilaiden tarpeita. Potilaat, asiakkaat ja kokemusasiantuntijat ovat olleet aktiivisesti mukana mallin kehittämisessä alkukartoituksesta aina arviointiin asti.
Mallin tarkoituksena on arviointiin perustuva, yhdessä asianmukaisesti suunniteltu, onnistunut kotiutuminen. Tavoitteena on taata potilaalle tai asiakkaalle hyvä hoito ja palvelu SATSHP ja jäsenkuntien arvojen mukaisesti.
Mallia laadittaessa kolmannen sektorin edustajien kanssa on pohdittu järjestöjen nykyistä roolia asiakkaan prosesseissa sekä järjestöjen mahdollisia paikkoja tulevaisuudessa.