Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku
Hyvä Mieli! -hankkeessa kehitetty mielen hyvinvoinnin tukemisen tietopaketti Etelä-karjalan hyvinvointialueen (ent. Eksoten) verkkosivuille . Sen tarkoituksena on antaa tietoa ja tukea sekä valmiuksia mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Eksote) hyvinvointikertomuksen vuosittaisen raportin 2019 mukaan Etelä-Karjalassa oli mielenterveysoireet lisääntyneet. Etelä-Karjalaisista 20–64 -vuotiaista aikuisista noin reilu puolet kokee itsensä onnelliseksi. Elämänlaatunsa hyväksi kokee yli 60 % aikuisista. (FinSote, 2018.) Kirjallisuudessa onnellisuuden kokeminen rinnastetaan usein kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mielenterveysongelmat ja masennus ovat yleistyneet Suomessa (Väestöliitto, 2020).
Terve ja hyvinvoiva ihminen omaa myös hyvinvoivan mielen. Mielen hyvinvointia edistetään lisäämällä yksilöiden ymmärrystä ja osaamista oman mielen hyvinvoinnin tilan tunnistamiseen sekä suojaavien ja vahvistavien tekijöiden tukemiseen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksi kärkitavoite Etelä-Karjalan maakunnallisessa valtuustokausittaisessa hyvinvointisuunnitelmassa on mielen hyvinvointi.
Tähän on vastattu kehittämällä Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku Hyvä mieli! – Etelä-Karjalan mielenterveysosaamisen vahvistaminen kunnissa 2020–2022 -hankkeessa, jossa toimeenpannaan Kansallinen mielenterveysstrategia 2020–2030. Hankkeessa kehitettävien ja olemassa olevien jalkautettavien työkalujen tarkoituksena on vahvistaa mielenterveysosaamista ja -tietoisuutta Etelä-Karjalan alueen kunnissa väestön, ammattilaisten ja kuntapäättäjien tasolla.
Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkun tavoitteena on lisätä yksilön mielen hyvinvoinnin edistämisen osaamista näyttöön perustuvalla teoriatiedolla ja digitaalisilla itseapukeinoilla. Näin pyritään ennaltaehkäisemään mielen pahoinvointia ja edistämään positiivista mielenterveyttä sekä kasvattamaan väestön resilienssiä. Tarkoituksena on tarjota väestölle ja ammattilaisille tietoa mielenterveyden edistämisen keinoista ja korostaa yksilön mahdollisuutta vaikuttaa omaan mielen hyvinvointiin.
Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku on kohdistettu koko Etelä-Karjalan alueen väestölle. Verkkosivuille koostetun salkun tarkoituksena on antaa keinoja positiivisen mielenterveyden tukemiseen mahdollisimman laajasti; salkku on koostettu siten, että väestö pystyy vaikuttamaan yksilötasolla mielen hyvinvointiin ja resilienssiin omaan elämään sopivilla keinoilla. Vaikka tietopaketti on kohdistettu väestölle, sitä on myös esitelty sote-alan ammattilaisille, jotta mielen hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneet tai mielen hyvinvoinnin haasteita omaavat potilaat/asiakkaat löytäisivät salkun äärelle ja löytäisivät sieltä juuri heitä koskevat näyttöön perustuvat keinot. Salkku itsessään osallistaa asiakkaita oman mielen hyvinvoinnin lisäämiseen ja resilienssin kasvattamiseen tieteeseen perustuvalla teoriatiedolla. Salkkuun on koottu aihealueiden mukaisesti linkkejä näyttöön perustuviin itseapukeinoihin ja omahoito-ohjelmiin. Salkun työstämisessä on pyydetty palautetta kokemusasiantuntijoilta ja otettu heitä siten mukaan salkun kehittämiseen.
Salkkua on markkinoitu osallistamisen keinoin. Hyvä Mieli! -hankkeen projektityöntekijät ovat käyneet pitämässä asiantuntijaluentoja salkun teemoista järjestöjen työntekijöille ja jäsenille sekä kuntien asukkaille Arjen olohuoneissa. Mielenterveyden perusta (ravitsemus, liikunta ja uni) -osiosta on järjestetty väestölle avoimet webinaarit sekä mielen hyvinvoinnin edistämisen luentosarja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksoten) henkilöstölle. Henkilöstön luentosarjasta on tehty tallenteet, jotka jäävät Eksoten sisäiseen koulutuskäyttöön. Kohderyhmää on myös tavoitettu ja osallistettu erinäisissä tapahtumissa, mm. kesätorikiertueella, kuntien tapahtumissa ja Hyvä Mieli! -hankkeen Hyvän mielen seminaaripäivässä. Tapahtumien yhteydessä kohderyhmän kanssa on käyty keskustelua Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkun sisällöstä ja teemoista sekä kannustettu väestöä salkun äärelle ja omasta mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen. Salkusta ja sen teemoista on myös tehty julkaisuja Eksoten ja MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry:n somekanaviin.