Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku

Hyvä Mieli! -hankkeessa kehitetty mielen hyvinvoinnin tukemisen tietopaketti  Etelä-karjalan hyvinvointialueen (ent. Eksoten) verkkosivuille . Sen tarkoituksena on antaa tietoa ja tukea sekä valmiuksia mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvä Mieli! -hankkeessa kehitetty mielen hyvinvoinnin tukemisen tietopaketti  Etelä-karjalan hyvinvointialueen (ent. Eksoten) verkkosivuille . Sen tarkoituksena on antaa tietoa ja tukea sekä valmiuksia mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen. 

Toteutuspaikka
Hanke toteuttajina ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri/hyvinvointialue ja MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjala
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Luotu

26.10.2021

Viimeksi muokattu

27.03.2024
Ratkaisun perusidea **

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkkuun on koottu tietoa mielenterveydestä, mielenterveydestä verkossa ja mielen hyvinvointia edistäviä tekijöitä teemoittain. Jokaiseen teemaan on kerrottu aiheesta tutkittuun tietoon perustuen ja sisällytetty linkkejä, joista voi saada lisätietoa tai jotka ohjaavat itseapukeinojen äärelle.

 

Teemoja on yhteensä kuusi kappaletta;

1. Mielenterveyden perusta (ravitsemus, liikunta ja uni)

2. Läsnäolon taidot (tunnetaidot, tietoisuustaidot ja itsemyötätunto)

3. Ihmissuhdetaidot (vuorovaikutus, sosiaaliset taidot ja yksinäisyys)

4. Elämänhallintataidot (resilienssi, kriisi, ahdistus ja suru)

5. Hyvän mielen taidot (keho ja mieli, arvot)

6. Päihteet ja mielen hyvinvointi (Päihteetön elämä on valinta hyvinvoinnin hyväksi)

 

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkun ei ole tarkoitus olla hoidollinen työkalu, vaan sillä pyritään ennaltaehkäisemään mielen pahoinvointia ja tarjoamaan omatoimisia keinoja mielen hyvinvoinnin tukemiseen ja edistämiseen. Salkku on suunnattu koko väestölle mukaan lukien asiakkaat ja potilaat, joiden elämäntilanne mahdollistaa omatoimisen mielen hyvinvoinnista huolehtimisen. Mikäli asiakas tai potilas tarvitsee vahvempaa hoidollista tukea mielenterveyteensä, salkku on tähän liian kevyt toimenpide ja hänen tulee hakeutua hoidollisen avun piiriin.

Toimintaympäristö **

Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Eksote) hyvinvointikertomuksen vuosittaisen raportin 2019 mukaan Etelä-Karjalassa oli mielenterveysoireet lisääntyneet. Etelä-Karjalaisista 20–64 -vuotiaista aikuisista noin reilu puolet kokee itsensä onnelliseksi. Elämänlaatunsa hyväksi kokee yli 60 % aikuisista. (FinSote, 2018.) Kirjallisuudessa onnellisuuden kokeminen rinnastetaan usein kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mielenterveysongelmat ja masennus ovat yleistyneet Suomessa (Väestöliitto, 2020).

Terve ja hyvinvoiva ihminen omaa myös hyvinvoivan mielen. Mielen hyvinvointia edistetään lisäämällä yksilöiden ymmärrystä ja osaamista oman mielen hyvinvoinnin tilan tunnistamiseen sekä suojaavien ja vahvistavien tekijöiden tukemiseen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksi kärkitavoite Etelä-Karjalan maakunnallisessa valtuustokausittaisessa hyvinvointisuunnitelmassa on mielen hyvinvointi.

Tähän on vastattu kehittämällä Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku Hyvä mieli! – Etelä-Karjalan mielenterveysosaamisen vahvistaminen kunnissa 2020–2022 -hankkeessa, jossa toimeenpannaan Kansallinen mielenterveysstrategia 2020–2030. Hankkeessa kehitettävien ja olemassa olevien jalkautettavien työkalujen tarkoituksena on vahvistaa mielenterveysosaamista ja -tietoisuutta Etelä-Karjalan alueen kunnissa väestön, ammattilaisten ja kuntapäättäjien tasolla.

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkun tavoitteena on lisätä yksilön mielen hyvinvoinnin edistämisen osaamista näyttöön perustuvalla teoriatiedolla ja digitaalisilla itseapukeinoilla. Näin pyritään ennaltaehkäisemään mielen pahoinvointia ja edistämään positiivista mielenterveyttä sekä kasvattamaan väestön resilienssiä. Tarkoituksena on tarjota väestölle ja ammattilaisille tietoa mielenterveyden edistämisen keinoista ja korostaa yksilön mahdollisuutta vaikuttaa omaan mielen hyvinvointiin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku on kohdistettu koko Etelä-Karjalan alueen väestölle. Verkkosivuille koostetun salkun tarkoituksena on antaa keinoja positiivisen mielenterveyden tukemiseen mahdollisimman laajasti; salkku on koostettu siten, että väestö pystyy vaikuttamaan yksilötasolla mielen hyvinvointiin ja resilienssiin omaan elämään sopivilla keinoilla. Vaikka tietopaketti on kohdistettu väestölle, sitä on myös esitelty sote-alan ammattilaisille, jotta mielen hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneet tai mielen hyvinvoinnin haasteita omaavat potilaat/asiakkaat löytäisivät salkun äärelle ja löytäisivät sieltä juuri heitä koskevat näyttöön perustuvat keinot. Salkku itsessään osallistaa asiakkaita oman mielen hyvinvoinnin lisäämiseen ja resilienssin kasvattamiseen tieteeseen perustuvalla teoriatiedolla. Salkkuun on koottu aihealueiden mukaisesti linkkejä näyttöön perustuviin itseapukeinoihin ja omahoito-ohjelmiin. Salkun työstämisessä on pyydetty palautetta kokemusasiantuntijoilta ja otettu heitä siten mukaan salkun kehittämiseen. 

Salkkua on markkinoitu osallistamisen keinoin. Hyvä Mieli! -hankkeen projektityöntekijät ovat käyneet pitämässä asiantuntijaluentoja salkun teemoista järjestöjen työntekijöille ja jäsenille sekä kuntien asukkaille Arjen olohuoneissa. Mielenterveyden perusta (ravitsemus, liikunta ja uni) -osiosta on järjestetty väestölle avoimet webinaarit sekä mielen hyvinvoinnin edistämisen luentosarja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksoten) henkilöstölle. Henkilöstön luentosarjasta on tehty tallenteet, jotka jäävät Eksoten sisäiseen koulutuskäyttöön. Kohderyhmää on myös tavoitettu ja osallistettu erinäisissä tapahtumissa, mm. kesätorikiertueella, kuntien tapahtumissa ja Hyvä Mieli! -hankkeen Hyvän mielen seminaaripäivässä. Tapahtumien yhteydessä kohderyhmän kanssa on käyty keskustelua Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkun sisällöstä ja teemoista sekä kannustettu väestöä salkun äärelle ja omasta mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen. Salkusta ja sen teemoista on myös tehty julkaisuja Eksoten ja MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry:n somekanaviin.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkun käyttöönotto verkkosivuilla ja levittäytyminen on vaatinut laajaa markkinointia toisen hankevuoden aikana, jotta väestö löytäisi salkun äärelle ja siitä tulisi yksi sote-ammattilaisen hyödyntämä työkalu asiakas- ja potilastyössä. Alla on esitelty keinoja, joilla Etelä-Karjalan maakuntaa on pyritty tekemään tietoiseksi Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkusta. 

Salkkua on esitelty sote-alan ammattilaisille koulutusten ja webinaarien yhteydessä. Koulutusten ja webinaarien aiheet ovat pidetty salkun teemojen mukaisesti. Ammattilaisia on kannustettu hyödyntämään salkkua työvälineenä omassa työssään puhelinpalveluissa, vastaanottokäynneillä ja kotihoidossa sekä ohjaamaan asiakkaita/potilaita sen äärelle.

Salkusta on kerrottu väestölle, ammattilaisille sekä järjestöjen työntekijöille ja jäsenille asiantuntijaluentojen ja webinaarien yhteydessä. Järjestöjä on kannustettu tiedottamaan jäsenistöään salkusta.

Hyvä Mieli! - Etelä-Karjalan mielenterveysosaamisen vahvistaminen kunnissa 2020-2022 -hanke on jalkautunut erilaisiin järjestöjen ja kuntien järjestämiin tapahtumiin pitämällä pistettä, jolla on esitelty salkkua ja pyritty keskustelemaan väestön kanssa mielen hyvinvoinnin edistämisestä.

Salkusta on tehty mainoksia ja mainosvideo, joita on laitettu esille erinäisissä tapahtumissa, jotta väestö saisi mahdollisimman laajamittaisesti tietoa salkun olemassaolosta ja löytäisivät sen äärelle. Mainosvideo on julkaistu Eksoten sosiaalisen median kanavilla sekä Mieli Etelä-Karjalan mielenterveys ry:n Youtube-kanavalla. Salkusta on myös tiedotettu Eksoten maakunnallisessa lehdessä. Lehti jaetaan koko Etelä-Karjalan maakunnan kotitalouksiin ilmaisjakeluna.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen (HYTE-)tiimi jatkaa salkun päivittämistä ja hallinnointia hankekauden jälkeen. HYTE-tiimiin kuuluu myös kaksi hyvinvointivalmentajaa, jotka ovat suorittaneet Mieli ry:n MTEA-koulutuksen ja mielen hyvinvoinnin edistäminen on osa heidän asiakastyötään, jolloin asiakkaita on mahdollista ohjata salkun äärelle.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku on kehitetty Etelä-Karjalan hyvinvointialueen EKHVAn (ent. Eksoten) nettisivuille. Salkun tarkoituksena on ohjata ja kannustaa väestöä omatoimiseen mielen hyvinvoinnin ylläpitoon ja edistämiseen. Salkku on kehitetty ja jalkautettu hankeaikana, mutta lyhyellä aikavälillä sen vaikutusta väestötason mielen hyvinvoinnin ja resilienssin kasvamiseen on haastava arvioida. Salkun tuottaminen organisaation verkkosivuille toteutettiin verkkosivu-uudistuksen yhteydessä. Tällä hetkellä ei ole tiedossa salkun sivuilla ollutta kävijämäärää ja siitä ei ole varmuutta, onko tällaista dataa nykyisellä verkkosivupohjalla mahdollista saada.

Hyvä Mieli! - Etelä-Karjalan mielenterveysosaamisen vahvistaminen kunnissa 2020-2022 -hankkeen yhtenä tavoitteena on poistaa mielenterveyteen liittyvää yhteiskunnallista stigmaa. Salkun teemoista on järjestetty väestölle ja ammattilaisille asiantuntijaluentoja ja webinaareja. Näiden palautteista on tullut ilmi, että mielenterveyteen liittyvä tabu on hiljalleen poistumassa ja omaa mielen hyvinvointia halutaan edistää. Positiivinen mielenterveys nähdään voimavarana ja yhteiskunnallisesti tärkeänä aiheena meneillään olevien yhteiskunnallisten kriisien keskellä. Tämä on myös näkynyt erilaisina koulutuspyyntöinä ja mielenkiintona salkun teemojen mukaisiin luentoihin ja luentotallenteisiin.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku toteutettiin Etelä-Karjalan hyvinvointialueen EKHVAn (ent. Eksoten) verkkosivu-uudistuksen yhteydessä. Organisaation verkkosivujen sisällöntuottajat hallinnoivat omia vastuusivujaan, joka edellytti myös hankkeen projektityöntekijöiltä verkkosivujen muokkaamisen ja ylläpitämisen opettelua. Näin ollen verkkosivuille tehtävä tietopaketti vaatii riittävää aikaresurssia - työhön on kuulunut mm. verkkosivujen tekemiseen liittyviä koulutuksia, salkun teemojen mukaista näyttöön perustuvan tiedon etsimistä, tiedon tiivistämistä ja mukauttamista väestölle luettavaan muotoon, asettelua verkkosivupohjalle, palautteiden keruuta, muokkausta palautteiden pohjalta sekä teemojen mukaisten itseapukeinojen ja omahoito-ohjelmien kartoitusta. EKHVA (ent. Eksote) on organisaationa suuri ja ajoittain haasteita muodostui siitä, että toisilla sivuilla käsiteltiin samoja teemoja kuin Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkussa. Päällekkäisyyksien välttämiseksi ja sivujen keskinäisen linkityksen vuoksi tarvittiin jatkuvaa kommunikointia muiden sisällöntuottajien kanssa.

Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku on digitaalinen tietopaketti, joten sitä voidaan hyödyntää eri kohderyhmien ja toimintaympäristöjen keskuudessa. Digitaalisen tietopaketin yhteydessä tulee huomioida saavutettavuusdirektiivin mukaiset vaatimukset. Digitaalinen tietopaketti tuo kuitenkin haasteita sellaisen väestönosan keskuudessa, jossa digitaidot eivät ole itsestään selvät tai kovin vahvat. Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkusta on näin ollen haluttu tehdä helppokäyttöinen ja riittävän yksinkertainen.

Salkun valmistuttua on tarvittu riittävää aika- ja henkilöstöresurssia salkun jalkauttamiseen ja siitä tiedottamiseen. Verkostot ovat olleen suuressa roolissa, jotta tieto salkusta levittyisi mahdollisimman laajalle Etelä-Karjalan alueelle. Haasteena tavoitettavuuden ja vaikuttavuuden arvioinnissa on se, että kyseessä on kaikille avoin verkkosivusto - tällä hetkellä kävijämäärien arviointi ei ole onnistunut. Asia vaatii lisäselvittelyjä. Salkun tuottamisen matkalla on myös huomattu, että jo alkuvaiheessa olisi ollut hyvä määritellä tarkemmat mittarit salkun vaikuttavuuden ja mielen hyvinvoinnin kohenemisen mittaamiseen.

Kansikuva
Mielenterveystaidot mielen hyvinvoinnin tukena -salkku

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä