Mielitreeni-konsepti – Toimintamalli nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen lastensuojelulaitoksissa
Mielitreeni-konsepti tarjoaa nuorille ja ammattilaisille työkaluja nuorten stressin, ahdistuksen ja impulsiivisuuden hallintaan sekä edistää nuorten itsetunnon, vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen kehittämistä.
Lasten ja nuorten mielenterveys on keskeinen tekijä yhteiskunnan hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta. Erityisesti lastensuojelussa olevien nuorten mielenterveys on monella tavalla haavoittuvaista, ja heillä on usein erityistarpeita, jotka vaativat kohdennettua tukea.
Tässä opinnäytetyössä luodaan Mielitreeni-konsepti, jonka tavoitteena on tukea lastensuojelulaitoksissa olevien nuorten mielenterveyttä ja hyvinvointia. Konsepti tarjoaa nuorille ja ammattilaisille työkaluja nuorten stressin, ahdistuksen ja impulsiivisuuden hallintaan sekä edistää nuorten itsetunnon, vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen kehittämistä. Mielitreeni-konseptin taustalla on ajatus siitä, että nuorten mielenterveys ei ole vain yksilöllinen, vaan se kehittyy vuorovaikutuksessa ympäristön, kuten perheen, koulun ja yhteiskunnan kanssa. Tavoitteena on luoda toimintamalli, joka vahvistaa nuorten mielenterveystaitoja ja tukee heidän elämänhallintaansa ja itsenäistymistään.
Tässä opinnäytetyössä luodaan Mielitreeni-konsepti, jonka tavoitteena on tukea lastensuojelulaitoksissa olevien nuorten mielenterveyttä ja hyvinvointia. Konsepti tarjoaa nuorille ja ammattilaisille työkaluja nuorten stressin, ahdistuksen ja impulsiivisuuden hallintaan sekä edistää nuorten itsetunnon, vuorovaikutus- ja sosiaalisten taitojen kehittämistä. Mielitreeni-konseptin taustalla on ajatus siitä, että nuorten mielenterveys ei ole vain yksilöllinen, vaan se kehittyy vuorovaikutuksessa ympäristön, kuten perheen, koulun ja yhteiskunnan kanssa. Tavoitteena on luoda toimintamalli, joka vahvistaa nuorten mielenterveystaitoja ja tukee heidän elämänhallintaansa ja itsenäistymistään.
Mielenterveyden tukeminen on myös yhteiskunnallinen kysymys, sillä mielenterveysongelmat aiheuttavat suuria taloudellisia kustannuksia ja ovat merkittävä kuormitustekijä koko yhteiskuntaa ajatellen. Nuorten mielenterveyteen panostaminen voi vähentää syrjäytymisen riskiä, parantaa elämänlaatua ja edistää työkykyä. Tämän vuoksi Mielitreeni-konseptin kehittäminen on ajankohtainen ja tarpeellinen askel kohti nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.
Asiantuntijaraati koostui kolmesta henkilöstä, jotka kaikki työskentelevät sosiaalialalla eri tehtävissä. Jokaisella on vuosien kokemus ja ammattitaito alalta.
Asiantuntijaraadin rooli tuotoksen kehittämisessä oli monivaiheinen ja keskeinen. Raati osallistui tuotoksen mallinnukseen kolmessa vaiheessa. Raati perehtyi Mielitreeni-konseptin ensimmäiseen mallinnukseen. Tämän jälkeen he antoivat rakenteellista ja ohjattua palautetta strukturoidulla kyselylomakkeella
Mielitreeni-vihko tarjoaa konkreettisen ja innovatiivisen ratkaisun tunnetaitojen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Sen monipuolisuus ja selkeä rakenne tukevat sen käyttöä erilaisissa konteksteissa, kuten lastensuojelussa ja nuorisotyössä. Kokonaisuudessaan konsepti osoittaa, kuinka tärkeää on yhdistää teoreettinen tieto, ammattilaisten kokemus ja käytännön tarpeet, kun tavoitteena on kehittää käytännön työssä toimivia ratkaisuja. Projektin tulokset antavat myös suuntaviivoja sille, kuinka vastaavia kehityshankkeita voidaan toteuttaa tulevaisuudessa.
Mielitreeni-konseptin kehittäminen tarjosi arvokkaan mahdollisuuden syventyä tunnetaitojen vahvistamiseen ja positiivisen psykologian soveltamiseen käytännön tasolla. Konsepti vastaa tarpeeseen tarjota helposti käytettäviä ja selkeitä harjoituksia, jotka tukevat lasten ja nuorten tunnetaitoja ja mielenterveyttä. Työn aikana ilmeni, että Mielitreeni-harjoitusvihko herätti paljon positiivista kiinnostusta ja sen sisältö koettiin hyödylliseksi, mutta kehityskohteita nousi esiin palautteen perusteella.
Vihon vaikutuksia tunnetaitojen kehittymiseen voisi arvioida systemaattisemmin käytön aikana. Käyttäjiltä kerätty palaute, esimerkiksi nuorilta, opettajilta ja ohjaajilta, antaisi arvokasta tietoa konseptin jatkokehitystä varten. Konseptin pilotoinnin yhteydessä voisi Selvittää, miten Mielitreeni-konsepti tukee ammattilaisia lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisessä. Lisäksi arvioida, miten hyvin konsepti integroituu arjen kohtaamisiin ja millainen vaikutus sillä on lapsiin ja nuoriin. Jatkokehittämisenä voidaan arvioida myös esimerkiksi: Kuinka helposti ammattilaiset pystyivät ottamaan konseptin käyttöön? Muuttuiko kohtaamisten laatu lasten ja nuorten kanssa? Huomasivatko lapset ja nuoret muutosta omassa hyvinvoinnissaan? Mitkä harjoitukset toimivat parhaiten ja mitkä kaipaavat kehittämistä? Tällainen lähestymistapa auttaa varmistamaan, että Mielitreeni toimii käytännössä ja vastaa aidosti lasten ja nuorten tarpeisiin. Kaiken kaikkiaan Mielitreeni-vihko tarjoaa arvokkaan pohjan tunnetaitojen harjoitteluun, mutta sen jatkuva kehittäminen ja laajentaminen mahdollistavat entistä laajemman ja monipuolisemman vaikuttavuuden.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksellisin menetelmin, jossa pyrittiin tutkimaan ja muuttamaan kohdetta käytännönläheisesti ja ongelmakeskeisesti. Toimintatutkimuksessa tutkijat ja tutkittavat tekivät yhteistyötä ja olivat aktiivisia toimijoita muutosprosessissa. Toimintatutkimusprosessi eteni syklistä kehää: suunnittelusta edettiin toiminnan havainnoinnin kautta reflektioon, jonka jälkeen tarvittaessa palattiin suunnitteluun ja prosessi toistettiin. Tämä sykli toistui tarvittavan monta kertaa.
Opinnäytetyön toimintatutkimuksellisen syklin ensimmäisessä vaiheessa kerättiin teoreettista tietoa asiasta tietoperustan laatimiseen. Tämän jälkeen laadittiin ja suunniteltiin alustava konsepti. Alustavan konseptin kävi läpi asiantuntijaraati, joka koostui kolmesta henkilöstä ja tämän jälkeen alustavaa konseptia muokattiin ja laadittiin uusi konsepti. Uuden konseptin kävi uudelleen asiantuntijaraati läpi, ja tämän jälkeen muokattiin konseptia ja oli lopullisen konseptin mallinnuksen vuoro. Konseptin aineiston avulla tuotoksen onnistumista reflektoitiin ja pohdittiin jatkokehittämistarpeita.
Asiantuntijaraati toimi kolmesti tuotoksen mallinnuksen aikana:
- Opinnäytetyön ja Mielitreeni-konseptin alustavan mallinnuksen esittely: Asiantuntijaraati tutustui opinnäytetyöhön ja sen tuotoksen alustavaan mallinnukseen ja antoi mallinnuksesta palautteen strukturoidulla lomakkeella.
- Mielitreeni-konseptin muokatun version esittely: Asiantuntijaraati tutustui muokattuun tuotokseen ja antoi siitä vapaan palautteen.
- Lopullisen tuotoksen esittely: Opiskelijat esittelivät lopullisen tuotoksensa asiantuntijaraadille.
Asiantuntijaraadin jäsenille suunnattu Webropol palautekysely kartoitti näkemyksiä Mielitreeni-konseptin tarpeellisuudesta, selkeydestä, kiinnostavuudesta, kattavuudesta ja käytettävyydestä. Kyselyn tuloksia hyödynnettiin konseptin jatkokehityksessä. Vastaaminen tapahtui anonyymisti, eikä yksittäisiä vastauksia kohdennettu opinnäytetyöraportissa. Lisäksi kyselyssä oli mahdollisuus antaa avointa palautetta konseptin sisällöstä.
Tämä opinnäytetyö käynnistyi keväällä 2024 aiheen ideoinnilla. Tätä ennen oli jo keskusteltu alustavasti toimeksiantajan Perhekuntoutuskeskus Lausteen Niemelä ja Luotola yksikön lähijohtajan kanssa asiasta ja saatu sille hyväksyntä. Keväällä ja kesällä 2024 työstettiin suunnitelmaa teoreettisen tietopohjan etsimisellä. Loppukesällä 2024 aloitettiin työstämään alustavaa konseptia, jonka asiantuntijaraati käsitteli syksyllä 2024. Asiantuntijaraadin palautteen pohjalta muokattiin konseptia ja lähetettiin se uudelleen asiantuntijaraadin käsiteltäväksi loppuvuodesta 2024. Tämän jälkeen laadittiin lopullinen konsepti ja mallinnettiin se valmiiksi huhtikuussa 2025.
Mielitreeni-vihko muodostaa monipuolisen työkalupakin, jonka avulla lastensuojelulaitosten ammattilaiset voivat tarjota kohdennettua tukea lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Mielitreeni-konsepti, jolla tuetaan sijaishuollon asiakkaina olevien lasten ja nuorten mielenterveyttä. Konsepti on työkalu, joka tukee ammattilaisten ja lasten ja nuorten kohtaamista.
Emme halunneet rajata käyttöä tiettyyn ikäryhmään, vaan halusimme luoda työkalun, jota ammattilaiset voivat hyödyntää työssään lastensuojelun sijaishuollossa ja jota lapset ja nuoret voivat itse käyttää ammattilaisen ohjaamana ja tukemana. Mallia voi hyvin soveltaa käytettäväksi myös lastensuojelun avohuollon palveluissa.