Miepä asumispalvelujen SAS-työryhmä, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Pirkanmaan hyvinvointialueella on suunniteltu ja otettu käyttöön päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen asiakasohjauksessa SAS- (selvitys, arviointi ja sijoitus) työryhmä.
Pirkanmaan hyvinvointialueen muodostaminen vuonna 2023 alkaen yhdisti samaan sote-alueeseen monta kuntaa. Kunnissa on ollut käytössä eri sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasjärjestelmät ja sosiaalihuoltolain mukaisten asumisen palveluiden osalta on ollut kunnissa omia puitesopimuksia muun muassa ostopalveluiden hankinnan osalta. Kunnissa on ollut myös eroja siinä, että onko asumispalveluihin arviointi tehty esimerkiksi terveydenhuollon puolella vai sosiaalihuollon puolella ja sen myötä myös päätöksiä on tehty sekä sosiaalihuollon, että terveydenhuollon järjestelmiin.
Sosiaalihuoltolain 30.12.2014/1301 21 b §:n mukainen yhteisöllinen asuminen oli myös tuonut mukanaan muutoksen. Aikaisempi palveluasuminen muuttui yhteisölliseksi asumisen palveluksi ja siihen liittyvät vaatimukset muun muassa yhteisöllisen kanssakäymisen tukemisen osalta tai tukipalveluiden osalta haastoivat palveluiden arviointia ja päätöksentekoa niin Pirkanmaan hyvinvointialueella kuin valtakunnallisesti.
Kokonaisuus linkittyy vahvasti Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelmaan 2023-2025:Kärki 2.
c) Mielenterveys- ja päihdepalvelut: uudistamme palvelurakenteen vastaamaan kestävästi kasvavaan palvelutarpeeseen d)Avo- ja sairaalapalvelut – uudistamme alueelliset hoito- ja palveluketju sekä g) Yhtenäistämme asiakasohjauksen monipalveluasiakkaiden määrän kasvun ja palvelukäytön hallitsemiseksi.
Lisäksi se linkittyy Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisen ja asunnottomuuden palveluiden verkoston suunnitelma 2024-2035 ( aluehallitus 27.5.2024)
RRP- hanke INV1 TP 1 Palveluvelan purku:
-
Vastataan haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden palvelutarpeeseen entistä tehokkaammin ja kokonaisvaltaisemmin
-
Kehitetään palvelupolkujen ja –kokonaisuuksia kohti alueellista sote-palvelutuotantoa
Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden asiakkaana on täysi-ikäisiä, joilla on on usein päihde- ja/ tai mielenterveysongelmien vuoksi vaikeuksia pärjätä asumisessaan ja arjen asioiden hoitamisessa kuten esimerkiksi siivoaminen, ruokahuolto, hygienia, talousasiat tai kodin ulkopuolella liikkuminen. Asiakkailla voi olla toimintakyvyn alentumista ja hoivan tarve on noussut. Osalla asiakkaista on myös yöaikaisen hoivan tarvetta.
Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden palveluverkkoselvitystä varten kerättiin tietoa koko hyvinvointialueen asiakkaiden määristä ja sijoittumisesta eri asumisen palveluihin. Lineaarisen ennusteen mukaan asumispalvelujen asiakasmäärät ovat kasvaneet vuosittain asumispalveluissa ja ennusteen mukaan asiakasmäärien kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa. Palveluiden ostohinnoissa on myös tapahtunut nousua.
Yhteisöllisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaille tehtiin asiakaskysely ostopalveluiden kilpailutuksen yhteydessä. Tuetun ja tukiasumisen palveluissa oleville asiakkaille tehtiin myös huhtikuussa 2024 asiakaskysely, jossa kyseltiin asiakaskokemusta. Kyselyn perusteella asiakkaat oli hyvin tyytyväisiä saamaansa palveluun esim NPS tulos oli 51 ( asiakaskyselyyn vastanneita oli 122).
Ikäihmisten, vammaispalvelun sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden SAS-työryhmien yhteistapaamiset on aloitettu syksyllä 2024. Tavoitteena työryhmällä on löytää ratkaisua asiakkaiden asumisen palveluiden osalta niissä tilanteissa, kun asiakkaan tuen tarpeet on moninaiset. Myös vastuualuejohtajatasoista yhteistyötä on kehitetty, jotta asumisen palvelut toimisi paremmin asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Tätä toimintaa jatketaan myös keväällä 2025.