Miesten hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja osallisuuden lisääminen vapaaehtoisuuteen perustuvan vertaistoiminnan avulla. Toiminnan Miehet -hanke 2018-2020 (Miessakit ry)
Toiminnan Miehet -toiminta on työikäisille miehille sosiaalista hyvinvointia ja toimintakykyä tukevia vertaistoimintoja sekä mahdollisuus toimia vapaaehtoisena. Toimintamalli vahvistaa niin tukea saavan kuin tukea antavan miehen hyvinvointia.
Miesten vertaistoiminnan taustalla oleva idea on kummunnut tarpeesta vahvistaa miesten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Miesten vapaaehtoisuuteen perustuva vertaistoiminta ennaltaehkäisee kriisien syntyä, vahvistaa voimavaroja elämän haastekohdista selviytymiseksi, antaa kiinnittymiskohtia, lisää sosiaalista kanssakäymistä ja verkostoja, madaltaa kynnystä hakeutua kriisituen piiriin ja toimii vaikuttavana jatkotukimuotona varsinaisen kriisituen jälkeen. Yhdistyksen muu ammatillinen toiminta vastaa kohdennettuihin, monesti jo hyvin kriisiytyneisiin tukitarpeisiin.
Miehet tarvitsevat osallisuuden ja merkityksellisyyden tunteita, joita luovat yhteisöihin kuuluminen, toiminnallinen osallisuus, hyvinvointi, vanhemmuus ja riittävä toimeentulo. Monet sosiaaliset ja terveydelliset haasteet, kuten keskimääräistä huonommat elintavat ja syrjäytyminen, kasautuvat herkästi miehille. Usein miesten omanarvontunto on sidottu heidän työhönsä ja taloudelliseen asemaansa, ja miehet saattavat kokea ongelmien sanoittamisen ja niiden avoimen käsittelemisen haastavaksi.
Miesten sosiaaliset suhteet ovat usein naisten suhteita muodollisempia, ja miesten verkostoissa on vähemmän henkilökohtaista jakamista. Siksi henkisesti hankalien aiheiden käsittely ja heikkouden tai epävarmuuden näyttäminen voi olla vaikeampaa miesten kesken. Tästä syystä miesten tukiverkostot saattavat toimia heikommin haastavissa elämäntilanteissa.
Vertaistoiminta ja osallisuuden kokeminen toimivat suojaavina tekijöinä hyvinvointivajeita ja syrjäytymistä vastaan. Uusien kavereiden, ja mielekkään, toiminnallisen elämänsisällön hankkiminen lisäävät henkistä ja fyysistä hyvinvointia, osallisuuden tunnetta ja miehen sosiaalista pääomaa.
Miessakit ry perustettiin 1995 rakentamaan miesten keskinäisen sosiaalisen tuen verkostoa. Tuolloin
nopeasti vertaistoiminnan oheen kasvanut ammatillinen auttamistoiminta vaati kuitenkin pääosan
organisaation hallintoresurssista. Matalakynnyksisen vertaistoiminnan toteuttaminen jäi hajanaiseksi.
Toiminnan Miehet kohdentuu STEA:n avustustoiminnan linjausten 2017-2019 tavoitealueeseen Yhteisöllisyyden ja
osallistumismahdollisuuksien edistäminen.
Miessakit ry on nykyisen toiminnan kautta tietoinen siitä haasteesta, joka miehillä on vertaistoimintaan
liittymisessä. Siksi miehet tarvitsevat heille kohdennettua henkilökohtaista vertaistukea, jota toteutetaan
puhelimitse, sähköpostitse, chatin sekä henkilökohtaisten tapaamisten avulla. Henkilökohtaisen vertaistuen
myötä moni yksinäisyydestä, sosiaalisesta jännittämisestä tai neuvottomuudesta kärsivä mies voi avun
lisäksi saada rohkaisua liittyä mukaan vertaistoimintaan.
Vuonna 2014 toteutettiin hanketta taustoittava tarvekysely (Haaga-Helia AMK, JAT2LU014 - vastaajia 123
henkilöä). Sen avulla kartoitettiin sekä Miessakit ry:n jäsenten, vapaaehtoisten vertaistoimijoiden, ja
erilaisten tuki- ja toimintaryhmien nykyisten ja aiempien jäsenten ajatuksia siitä, millä asioilla on merkitystä
vapaaehtoistoiminnassa ja millaiset aktiviteetit kiinnostavat.
Vertaistoimintoihin osallistuviksi tavoitellaan miehiä, joiden elämästä puuttuvat hyvinvointia ylläpitävät miesten väliset sosiaaliset verkostot tai ne ovat vähentyneet merkittävästi. Tällaiset miehet ovat yleensä yli 30-vuotiaita yksinäisiä, eronneita, työttömiä, uudelle paikkakunnalle muuttaneita, ja sellaisia, joille on sosiaalisesta jännittämisestä tai heikentyneestä itsetunnosta johtuvista seikoista haastavaa luoda yhteyksiä toisiin miehiin. Lisäksi toimintoihin osallistuviksi tavoitellaan perheellisiä miehiä, joiden sosiaaliset verkostot ovat kaventuneet perheen perustamisen myötä.
Miehet ovat tilastojen valossa varsin aktiivisia vapaaehtoistoimijoita. Usein kuitenkin kuulee, että psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin tähtäävässä vapaaehtois- ja vertaistoiminnassa on pulaa miesvapaaehtoisista. Toiminnan Miesten vertaistoiminnassa miehet päättävät sisällön. Vertaismies on lenkki kaveruuden ja ammattilaisuuden välimaastossa, toimien tarkoituksenmukaisella tavalla omasta elämänkokemuksestaan käsin. Toiminta on kohdistettu tuottamaan juuri niitä vertaisryhmiä, joita miehet ovat olleet kiinnostuneita toisilleen järjestämään.
Miessakit ry:n miestyön yksi keskeisimmistä laatutekijöistä on luottamuksen ja arvostuksen ilmapiirin rakentaminen asiakkaaksi hakeutuvan miehen kanssa. Toiminnassa pidetään selkeästi yllä tietoisuutta siitä, että työmuoto on juuri miehiä ja miestä itseään varten. Sillä, että asiakassuhdetta ei millään tavalla ulkoisteta (eli esimerkiksi miehen asioista ei keskustella kolmannen osapuolen kanssa ilman hänen läsnäoloaan), on monille miehille valtava merkitys suhteessa luottamuksen rakentumiseen, ja siihen, että todella rohkenee avautumaan itsestään.
Toiminnan Miehet -hankkeessa miesten toiveita kartoitettiin Toimintaa miehille -kyselyllä, jota miehet ovat täyttäneet yksittäistapahtumiin osallistuessaan sekä myöhemmin verkkosivuston kautta. Näissä palautteissa annettuja toiveita käytettiin hankkeen toimintojen ja toimintatapojen muokkaamiseen miesten tarpeita vastaaviksi. Kyselylomakkeeseen kirjattiin noin 400 vastausta, jotka usein sisälsivät konkreettisia toimintoehdotuksia.