Mintissä - Lisää hyvinvointia ja työkykyä
Toimintamallissa kehitettiin Savonlinnan alueen organisaatioiden toimintatapoja ja käytäntöjä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, työhyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kohentamiseksi sekä tuottavuuden parantamiseksi.
Savonlinnan seudulla, kuten koko maassa, työikäiset kärsivät yhä useammin elintapasairauksista kuten kakkostyypin diabeteksesta ja sydän- ja verisuonitaudeista. Tuki- ja liikuntaelinvaivat samoin kuin psyykkiset jaksamisen haasteet ovat yleisiä ja niistä kärsii toistuvasti jo puolet työikäisistä. Työkyvyttömyyden välittömät vuosikustannukset jo pelkästään julkisilla aloilla ovat miljardiluokkaa – ja kasvavat yhä edelleen.
Työpaikoilla tapahtuvat hyvinvointi-interventiot tavoittavat työikäisten kohderyhmän hyvin ja siksi työpaikat ovat toimintaympäristönä ihanteellisia työikäisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja työhyvinvoinnin kohentamiseen. Unen ja palautumisen parantuminen, liikunnan lisääntyminen, kestävyyskunnon kohentuminen ja ateriarytmin tasaantuminen sekä terveellisemmät ruokailutottumukset näkyvät positiivisesti myös työssä parempana jaksamisena ja työn tuottavuuden lisääntymisenä. Jatkuvat muutokset työelämässä vaativat työntekijöiltä resilienssiä ja myös sitä vahvistaa hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto.
Työntekijöiden hyvinvointiin ja tuottavuuteen vaikuttaa merkittävästi myös se, miten työhyvinvointia johdetaan organisaatioissa. Laadukkaalla työkykyjohtamisella ja sen jatkuvalla parantamisella vaikutetaan entistä tehokkaammin, ennakoivammin ja systemaattisemmin työkykyriskeihin ja työkyvyttömyyden kustannuksiin sekä edistetään työn sujumista, osaamista ja motivoitumista.
Hankkeen tavoitteena oli myös lisätä Savonlinnan alueen suurten julkisorganisaatioiden yhteistyötä työhyvinvoinnin johtamisen kehittämiseen. Mukaan lähtivät jo hankkeen suunnitteluvaiheessa Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan aikuis- ja ammattiopisto Samiedu sekä hankkeen päätoteuttaja Itä-Savon sairaanhoitopiiri. Itä-Savon sairaanhoitopiiri liittyi vuoden 2023 alkaessa osaksi Etelä-Savon hyvinvointialuetta.
Hankkeen kohderyhmänä ovat Savonlinnan seudun julkisen, yksityisen sekä 3. sektorin organisaatiot ja niiden johto, esihenkilöt ja työntekijät.
Työhyvinvoinnin johtamisen jatkuvan parantamisen mallin työpajoihin osallistui 17 osallistujaa Savonlinnan kolmesta suurimmasta julkisesta organisaatiosta; Savonlinnan kaupungilta, Itä-Savon sairaanhoitopiiristä/Etelä-Savon hyvinvointialueelta sekä Savonlinnan aikuis- ja ammattiopisto Samiedulta. Nämä avainhenkilöt valikoituivat työpajoihin työhyvinvoinnin johtamiseen ja kehittämiseen kiinteästi liittyvän työroolinsa vuoksi. Mukana oli mm. organisaatioiden HR-johdon ja työhyvinvointi- ja työsuojeluorganisaation edustajia. Organisaatioiden työhyvinvoinnin johtamisen kehittämisen tarpeet kartoitettiin avainhenkilöiden haastatteluiden avulla.
Työyhteisöjen puolen vuoden mittaisiin hyvinvointiprojekteihin osallistui yhteensä 24 työyhteisöä ja 491 henkilöä. Työpaikoilla järjestettävät hyvinvointi-interventiot ovat tutkitusti vaikuttavia, koska siellä tavoitetaan hyvin työikäisten kohderyhmä. Siksi työhyvinvointiprojektit toteutettiinkin kunkin työpaikan omissa tiloissa työaikana, joka madalsi kynnystä osallistua projektiin ja teki sen helpoksi sekä työnantajalle että osallistujille.
Eläkeikää lähestyvien Konkareiden hyvinvointiryhmiin osallistui yhteensä 55 henkilöä. Myös näihin tapaamisiin osallistujat saivat käyttää työaikaansa. Osallistujia oli kolmesta eri organisaatiosta ja tapaamiset järjestettiin pääsääntöisesti hankkeen osatoteuttajan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin tiloissa. Kaikki osallistujat olivat 58-66-vuotiaita, joka vastasi hyvin tavoiteltua kohderyhmää.
Työhyvinvoinnin kehittämisestä kiinnostuneiden Liekittäjien työpajoissa oli mukana yhteensä 35 henkilöä kolmesta aiemmin mainitusta julkisen sektorin organisaatiosta. Kolmeen työpajaan haettiin organisaatioiden intraneteissä julkaistujen ilmoitusten avulla työhyvinvoinnista kiinnostuneita henkilöitä, jotka haluavat olla mukana omien työyhteisöjen hyvinvoinnin kehittämisessä ja konkreettisen toimenpiteiden viemisessä työyhteisöjen arkeen. Työpajoissa lisättiin henkilöstön osaamista työhyvinvoinnin edistämisestä ja he pääsivät vertaiskehittämisen keinoin jalostamaan ideoitaan työpaikan arkeen vietävistä asioista.
Näin työhyvinvoinnin edistämiseen saatiin mukaan kaikkiaan 598 osallistujaa organisaatioiden kaikista henkilöstöryhmistä työntekijöistä asiantuntijoihin ja aina ylimpään johtoon saakka.