Minun ääneni - osallistava ja kuntouttava musiikkiryhmätoiminta.
Minun ääneni -toimintamalli on musiikillista ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on aktivoida muistisairaita ja heidän läheisiään sekä lisätä heidän hyvinvointiaan musiikillisilla harjoituksilla. Tapaamisen harjoitukset räätälöidään ryhmälle sopivaksi.
Suomalaiset elävät pidempään ja syntyvys laskee jatkuvasti. Suomen väestö ikääntyy kiihtyvällä tahdilla, jolloin myös muistisairaudet yleistyvät voimakkaasti. Vuonna 2024 muistisairaita arvioidaan olevan enemmän kuin aikaisemmin oletettu: vuonna 2040 muistisairaita on jo noin 250 000.
Yhteiskunnassamme tarvitaan helposti käytettäviä työkaluja ja toimintatapoja, jotka tukevat ja auttavat muistisairaiden kanssa toimivia, sillä muistisairaus kuormittaa sairastuneen läheisiä ja sosiaali-ja terveydenhuoltojärjestelmää
Musiikki tutkitusti on tehokas lääkkeetön hoitomuoto muistisairaalle. Musiikkia ei kuitenkaan vielä osata käyttää rutiininomaisesti hyödyksi hoivan ja hoidon piirissä. Tutkimustietoa musiikin terveys- hyvinvointivaikutuksista sekä sen mahdollisuuksista helpottaa vanhusten hoitotyötä ei esimerkiksi hyödynnetä hoito- ja hoiva-alan koulutuksessa vakiintuneina opintokokonaisuuksina. Musikkipedagogien koulutukseenkin ikäihmisten musiikkipedagogiikka on vasta tuloillaan.
Muistisairaus heikentää osallisuutta yhteiskunnasta monin tavoin. Musiikillisen ryhmätoiminnan avulla on helppoa tukea sekä muistisairaan että häntä hoitavan sosiaalista, henkistä ja fyysistä terveyttä ja tukea pystyvyyden ja osallisuuden kokemuksia.
YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 27. artiklassa sanotaan, että "jokaisella on oikeus vapaasti osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, nauttia taiteista sekä päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista." Artiklassa 22 sanotaan, että "jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus ... nauttia hänen ihmisarvolleen ja hänen yksilöllisen olemuksensa vapaalle kehittymiselle välttämättömiä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia." Jokaisella tulisi siis olla oikeus ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään ja päästä kulttuurin tuomiin terveys ja hyvinvointivaikutuksiin myös silloin, kun ei itse enää pysty sitä itselleen mahdollistamaan.
Muistisairauden lisääntyessä yhteiskunnassa tarvitsemme erilaisia ratkaisuja hoivan tueksi. Muistisairaus vähentää osallisuutta ja mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan. Muistisairaiden hoitaminen vaatii resursseja, sekä taloudellisia panostuksia että omaisten läsnäoloa ja hoitajien käsiä.
Musiikki on tutkitusti erinomainen ja kustannustehokas hoitomuoto muistisairauteen. Musiikki aktivoi aivoja ja palauttaa kognitiivisia taitoja, se rauhoittaa, virkistää ja tuo mielihyvää sekä muistisairaalle että häntä hoitaville. Yhdessä musisoiminen lisää pystyvyyden ja osallisuuden kokemusta. Se ylläpitää fyysistä, henkistä ja sosiaalista terveyttä.
Musiikkia ei kuitenkaan vielä osata tai tohdita käyttää hoidon ja hoivan osana ja hoivaa tukevana työkaluna. Muistiraidaiden kanssa toimivat tarvitsevat tietoa ja taitoa tuoda musiikkia kuntouttavana ja muistisairautta ennaltaehkäisevänä työkaluna erityisesti ikäihmisten arkeen. Minun ääneni -toimintamalli tarjoaa käytännössä hyväksi todettuja toimintatapoja kenen tahansa saataville.
- Hankkeen työntekijät - musiikkipedagoginen osaaminen ja innovointi
- yhteistyökumppanit - toimintakyky, toiminnan sisältö, sparraus, asiantuntemus, verkostot, kokemusasiantuntijuus
- ikäihmisten ja potilasryhmien kanssa toimivat yhdistykset ja järjestöt
- kunnat ja kaupungit
- lähitorit
- Yhteiset tapaamiset, toiminnan kehittäminen, innostaminen ja kannustaminen, viestinnän keinojen hyödyntäminen, juurruttaminen.
Aletaan toteuttaa musiikkiryhjmiä. Musiikkia aletaan käyttää hoivan ja hoidon piirissä aktiivisesti. Tutkimustietoa ja toimintamallia ja musiikillisia keinoja aletaan hyödyntää mm. koulutuksen osana.
Useat mittarit ja mittaamisen muodot:
- fiiliskyselyt toiminnan yhteydessä
- haastattelut
- monivalintakyselyt
- esiin nousevien teemojen kerääminen toiminnan yhteydessä
Ryhmätoiminta muistisairaille ja omaishoitajille.
Tiedotusta Pirkanmaan asukkaille. Tiedottamisen tueksi verkostoitumista ja yhteistyötä kumppaneiden kanssa.
Koulutus ja observointi. Ammattilaisten ja vapaaehtoisten on mahdollista seurata ryhmien toimintaa. Heille järjestetään myös pistemäisiä koulutuksia.
Tapahtumat. Järjestetään osallistavia ja kuntouttavia konsertteja ja tiedotustilaisuuksia Pirkanmaan alueella yhteistyössä kumppaneiden kanssa.
Verkkosivut. Toteutetaan verkkosivut, jossa tutkimustietoa ja harjoituksia sekä blogikirjoituksia musiikin ja muistin yhteyteen liittyen.
Opas ammattilaisille ja vapaaehtoisille sekä opas kotiin hoivan tueksi. Tehdään opas, jossa tutkittua tietoa ja konkreettisia ja käytännönläheisiä harjoitteita muistisairaiden kanssa toimiville.
Kohderyhmänä ovat kotona asuvat muistisairaat ja heidän läheisensä sekä omaishoitajansa.
Muistisairaiden ja heitä hoitavien läheisten kanssa on tehty yhteiskehittämistä ja heitä on haastateltu asiaan liittyen.
Yksi kohderyhmistä on sosiaali- ja terveysalan ja kulttuurialan ammattilaiset sekä ikäihmisten kanssa toimivat vapaaehtoiset. Heidän tarpeitaan on kartoitettu yhteistyökumppaneiden tiedon ja ymmärryksen avulla.
Lisäksi hankkeen kohderyhmiin kuuluivat Pirkanmaan asukkaat yleisesti ja sieltä yksi erityinen ryhmä, päiväkoti-ikäiset lapset.
Muistaakseni laulan
Tunnemusiikki
Mummomuskari
Oivalluttaminen, eli ajattelun ja tunteiden ja elämysten hyödyntäminen uuden tiedon ja taidon juurruttamisessa.
Minun ääneni -ryhmätoimintamallin kehittäminen.
Tampere laulaa -konseptin kehittäminen
Kuntouttavaa ja osallistavaa musiikillista ryhmätoimintaa muistisairaille ja ikäihmisille sekä heidän läheisilleen. Musiikin eri puolien hyödyntäminen.
Ryhmätoiminnassa tehdyt haastattelut ja asiakkaan kuuleminen ja kuunteleminen. Toiminta koetaan erittäin tärkeäksi.