Minun ääneni - osallistava ja kuntouttava musiikkiryhmätoiminta.

Minun ääneni -toimintamalli on musiikillista ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on aktivoida muistisairaita ja heidän läheisiään sekä lisätä heidän hyvinvointiaan musiikillisilla harjoituksilla. Tapaamisen harjoitukset räätälöidään ryhmälle sopivaksi.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Minun ääneni - osallistava ja kuntouttava musiikkiryhmätoiminta.
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Minun ääneni -toimintamalli on musiikillista ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on aktivoida muistisairaita ja heidän läheisiään sekä lisätä heidän hyvinvointiaan musiikillisilla harjoituksilla. Tapaamisen harjoitukset räätälöidään ryhmälle sopivaksi.

Toteutuspaikka
Minun ääneni -hankkeen kumppanien toiminnan yhteydessä Pirkanmaalla.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Kaisa Tienvieri

Luotu

11.03.2024

Viimeksi muokattu

12.04.2024
Toimintaympäristö **

Suomalaiset elävät pidempään ja syntyvys laskee jatkuvasti. Suomen väestö ikääntyy kiihtyvällä tahdilla, jolloin myös muistisairaudet yleistyvät voimakkaasti. Vuonna 2024 muistisairaita arvioidaan olevan enemmän kuin aikaisemmin oletettu: vuonna 2040 muistisairaita on jo noin 250 000.

Yhteiskunnassamme tarvitaan helposti käytettäviä työkaluja ja toimintatapoja, jotka tukevat ja auttavat muistisairaiden kanssa toimivia, sillä muistisairaus kuormittaa sairastuneen läheisiä ja sosiaali-ja terveydenhuoltojärjestelmää

Musiikki tutkitusti on tehokas lääkkeetön hoitomuoto muistisairaalle. Musiikkia ei kuitenkaan vielä osata käyttää rutiininomaisesti hyödyksi hoivan ja hoidon piirissä. Tutkimustietoa musiikin terveys- hyvinvointivaikutuksista sekä sen mahdollisuuksista helpottaa vanhusten hoitotyötä ei esimerkiksi hyödynnetä hoito- ja hoiva-alan koulutuksessa vakiintuneina opintokokonaisuuksina. Musikkipedagogien koulutukseenkin ikäihmisten musiikkipedagogiikka on vasta tuloillaan.

Muistisairaus heikentää osallisuutta yhteiskunnasta monin tavoin. Musiikillisen ryhmätoiminnan avulla on helppoa tukea sekä muistisairaan että häntä hoitavan sosiaalista, henkistä ja fyysistä terveyttä ja tukea pystyvyyden ja osallisuuden kokemuksia.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 27. artiklassa sanotaan, että "jokaisella on oikeus vapaasti osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, nauttia taiteista sekä päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista." Artiklassa 22 sanotaan, että "jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus ... nauttia hänen ihmisarvolleen ja hänen yksilöllisen olemuksensa vapaalle kehittymiselle välttämättömiä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia." Jokaisella tulisi siis olla oikeus ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnan sivistyselämään ja päästä kulttuurin tuomiin terveys ja hyvinvointivaikutuksiin myös silloin, kun ei itse enää pysty sitä itselleen mahdollistamaan.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat kotona asuvat muistisairaat ja heidän läheisensä sekä omaishoitajansa.

Muistisairaiden ja heitä hoitavien läheisten kanssa on tehty yhteiskehittämistä ja heitä on haastateltu asiaan liittyen.

Yksi kohderyhmistä on sosiaali- ja terveysalan ja kulttuurialan ammattilaiset sekä ikäihmisten kanssa toimivat vapaaehtoiset. Heidän tarpeitaan on kartoitettu yhteistyökumppaneiden tiedon ja ymmärryksen avulla. 

Lisäksi hankkeen kohderyhmiin kuuluivat Pirkanmaan asukkaat yleisesti ja sieltä yksi erityinen ryhmä,  päiväkoti-ikäiset lapset.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä