Miun kotiutuminen - asumispalvelujen arviointijakso osana asumispalvelujen monimuotoistamista
Miun kotiutuminen asumispalvelujen arviointijaksolla arvioidaan asiakkaan palvelutarvetta asiakkaan voimavarojen ja toimintakyvyn mukaisesti, osallisuutta ja itsenäisyyttä tukien ja taataan, että asiakas saa tarvettaan vastaavaa asumispalvelua.
Iäkkäiden palveluja koskevaa lainsäädäntöä uudistettiin yhtä aikaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen rakenneuudistuksen kanssa. Uudistuksella tavoitellaan erityisesti kotiin annettavien palvelujen ja asumispalvelujen parantamista. Muutokset koskevat paitsi iäkkäitä, myös muista sosiaalipalvelujen asiakasryhmiä. Uudistettu lainsäädäntö astui voimaan 1.1.2023.
Asumispalveluita koskevan uudistuksen tavoitteena on tarjota asukkaan tarpeiden mukaan muuttuvia asumispalveluja. Uudistuksen myötä mahdollistetaan monimuotoisten asumis- ja palvelukokonaisuuksien luominen siten, että ikääntyneille asiakkailla voidaan tarjota joustavia, yhteisöllisiä ja toimintakyvyn ylläpitämistä tukevia asumis- ja palveluratkaisuja kotona asumisen ja ympärivuorokautisen (entisen tehostetun) palveluasumisen väliin.
Sosiaalihuoltolain mukaan asumispalveluja ovat nykyään yhteisöllinen asuminen (entinen palveluasuminen), johon kuuluvat asiakkaalle sopiva asunto sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävää palvelua, ympärivuorokautinen palveluasuminen (entinen tehostettu palveluasuminen) sekä tilapäinen ja tuettu asuminen. Uudistuksen myötä yhteisöllisessä palveluasumisessa asuminen ja palvelut järjestetään erikseen asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan.
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella väestörakenteen muutoksen myötä nykyisellä palvelujen käytöllä yli 75-vuotiaiden asumisen palvelujen tarve kasvaa voimakkaasti. Nykyisellä palvelurakenteella kasvavaan palvelutarpeeseen vastaaminen johtaisi merkittävään hoitohenkilöstön tarpeen lisääntymiseen. Palvelurakennetta keventämällä pyrimme varmistamaan henkilöstön riittävyyttä ja siten turvaamaan palvelujen saatavuutta.
Tavoitteemme mukaan vuonna 2038 puolet paikoista olisi yhteisöllistä asumista ja puolet ympärivuorokautista asumista. Tämä tarkoittaa, että tavoittelemme yhteisöllisen asumisen paikkojen määrän kasvua nykyisestä yli 1000 paikalla vuoteen 2038 mennessä. Samalla vähennämme ympärivuorokautisen asumisen paikkoja.
Yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista palveluasumista voidaan toteuttaa samaan rakennuskokonaisuuteen kuuluvissa tiloissa, ja rakennuskokonaisuuteen voi kuulua myös muita asuntoja. Tähän tähdätään myös meillä Siun sotessa monimuotoisten asumispalvelujen kehittämisellä. Tavoitteena meillä Siun sotessa on muuttaa entisiä tehostetun palveluasumisen yksiköitä sekä ympärivuorokautista palveluasumista että yhteisöllistä palveluasumista tarjoaviksi yhdistelmäyksiköiksi, joissa tarjotaan asiakkaille sekä ympärivuorokautista palveluasumista että yhteisöllistä palveluasumista asiakkaan tarpeiden mukaan. Tavoitteena tällä on vähentää asukkaiden palvelutarpeiden muutoksesta johtuvia muuttoja ka kebventää palvelurakennetta. Ajatuksena on, että asukas ei muuta, vaan palvelut muuttuvat.
Miun koitutuminen -asumsiena rviointijakso on osa ilaajempaa asumsipalvelujen monimuotoistamisen kehittämisen kokonaisuutta. Osa-alueet linkittyvät toisiinsa. Kokonaisuudessa tueyttiin muun muassa asumispalveluissa tapahtuvaa muutosta tukemalla yhetisöllisyyteen pyrkivää toimintakulttuuria, luotiin asumsipalvelujen toimintafilosofia ja sen jalkauttamisen ja juurruttamisen toimintamalli, sekä luotiin opas järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan hyödyntämiseksi asumsipalveluissa.
Miun kotiutuminen asumispalvelujen arviontijaksolla pyritään keventämään ikäihmisten asumispalvelujen rakennetta siten, että palvelut yhetisöllisen asumsien osuus kasvaa ja palvelut vastaavat asiakkaan todellista palveluntarvetta. Asumispalvelujen arviointijakson kehittämisessä hyödynnettiin kokemuskia Siun soten koithoidon arviointijaksosta sekä Miun aktiivinen arki - toimintamallia.
Kehittämistyö aloitettiin Siun sote ikäalueen toimijoiden, Tulevaisuuden sote-keskus- ja Joustavia palveluja asumiseen-hankkeen yhteistyönä.
Taata, että asiakas saa tarvettaan vastaavaa asumispalvelua
Arvioida asiakkaan palvelutarvetta asiakkaan/asukkaan voimavarojen ja toimintakyvyn mukaisesti ja osallisuutta ja itsenäisyyttä tukien.
Tukea asumispalvelujen monimuotoistumista
Pitkän aikavälin tavoitteena on yhteisöllisen asumisen osuuden kasvattaminen.
Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen asiakkaat 31.12. 75-, 80 ja 85-vuotiaat % vastaavan ikäisestä väestöstä (Sotkanet)
RAI-arviointi.
Yhteisöllisen palveluasumsien asukakiden osuus % -osuus.
Toimintamalli ja siihen liittyvt työohjeet laaditiin työryhmätyöskentelynä, toimintamallia jalkautettiin esihenkilöille ja palveluvastaaville suunnatussa kehittämispäivässä ja henkilöstölle suunnatuissa alueellisissa työpajoissa. Toimintamallin piltotinti aloitettiin lokakuussa 2023.
Asumispalvelujen monimuotoistamiseen liittyen järjestettiin työpajoja, joihin osallistettiin ikäihmisten toimialueen johtoa, keskijohtoa, esihenkilötasoa ja työntekijöitä sekjä sidosryhmiä ja ikääntyneitä vanhusneuvostojen kautta. Miun kotiutuminen asumisen arviointijakson kehittämistä varten perustettiin oma työöryhmä, jossa oli mukana sekä esihenkilöitä että ttöntekijöiden edustajia.
Kotihoidon arviointijakso
Miun aktiivinen arki -toimintamalli.