Monialainen asiakas- ja palveluohjaus, alueellinen toiminta osaksi hyvinvoinnin tukea. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I2)
Kehitetään asiakastyötä tukevia toimintamalleja, jotka auttavat ohjaamaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä asioissa, eri asiakkuussegmentit huomioiden. Hyvinvointia tukeva tieto on myös helposti asukkaiden löydettävissä.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on väestömäärältään maltillisesti kasvava kuuden kunnan kompakti alue. Alue muodostuu kahdesta suuremmasta kaupunkikeskittymästä, muutamista pienemmistä asutuskeskittymistä sekä maaseutuympäristöstä. Asukkaita alueella on n.200 000 ja henkilöstöä Keusotella n. 4000. Väestöllinen huoltosuhde vuonna 2022 oli 59,1 ja vuonna 2023 58,9.
Alueen haasteena on aikuisväestön osalta työikäisten ja erityisesti korkeasti koulutettujen henkilöiden hyvinvoinnin tilan lasku, asukkaiden arjessa jaksamisen haasteet, ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät ongelmat ja taloudellisten huolien lisääntyminen (Hyvinvointikertomus).
Kansallisen terveysindeksitietojen (THL) mukaan Keusoten sairastavuusindeksi on koko maan kattavassa vertailussa keskivertoa alempi, mutta Uudenmaan hyvinvointialueiden korkein (ikävakioitu tieto). PYLL-indeksin kuolinsyytilastoissa kolme suurinta menetystä Keusoten alueella ovat itsemurha, alkoholi ja huumeet.
Keusoten hyvinvointisuunnitelma on laadittu vuosille 2023–2025. Suunnitelmassa on nostettu tavoitteeksi, että alueen asukkaiden:
- sairastavuus vähenee
- liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa
- ylipainoisten ja lihavien määrä laskee
- yksinäisyyden kokemus vähenee
- sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy
- mielenterveysongelmien määrä vähenee
- päihteiden (nikotiinituotteet, alkoholi, huumeet) käyttö vähenee.
Kohderyhmänä ovat kaikki Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaat ja heidän läheiset sekä hyvinvointialueen ammattilaiset.
Keusotessa on tehty pitkäjänteistä monialaista yhteistyötä alueen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi niin kuntien, seurakuntien kuin alueen järjestötoimijoidenkin kanssa jo vuodesta 2019, jolloin alueen kunnat muodostivat sote-kuntayhtymän. Nyt hyvinvointialue on vaiheessa, jossa yhteistyön painopistettä tulee vahvistaa erityisesti asiakastyön rajapinnassa. Alueella ja eri tiimeissä on hyviä toimintakäytäntöjä, joita tulisi kehittää ja laajentaa vastaamaan entistä paremmin eri asiakasryhmien tarpeita. Kehittämisen painopisteenä on alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteet, sekä ammattilaisille tehdyn kyselyn kautta nousseet tarpeet. Kysely toteutettiin helmikuussa 2024 ja siihen saatiin 289 vastausta. Kyselyn vastuksia on hyödynnetty toimenpiteiden painopisteitä suunniteltaessa.
Henkilöstölle tehdyssä kyselyssä nousi esiin kolme keskeisintä haastetta hyte-toiminnan hyödyntämisessä:
- Työntekijät eivät löydä tarvittavaa tietoa tarjonnasta johon asiakkaita tai heidän läheisiään voisi ohjata, tai tieto ei löydy selkeästi
- Aika ei riitä yhteistyöhön
- Asiakkaat tarvitsevat vahvempaa tukea hyte-toimintaan kiinnittymiseksi
Lisäksi Keusotessa on vakiintunut hyvinvointialueen, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien yhteistyön malli, jonka kautta tietoa kertyy niin ajankohtaisista ilmiöistä kuin tarpeista. Olemassa olevia yhteistyöfoorumeja on hyödynnetty alueellisten toimintamallien käyttöönotto- ja kehittämistyössä. Foorumeissa on mukana alueen asukkaita ja kokemusasiantuntijoita.
Tietoa ja konkreettisia toimintamalleja on kehitetty myös työpajatyöskentelynä. Työpajoissa on ollut mukana hyvinvointialueen henkilöstöä liitto-, järjestö-, kunta- ja seurakuntatoimijoita sekä kokemusaisantuntijoita. Järjestöedustus on koostunut alueen asukkaista.
Työpajojen kohderyhmät:
- Mielenterveys- ja päidenasioiden kanssa kamppailevien nuoret aikuiset
- Pitkäaikaissairaat osana pitkäaikaissairaiden hoidon kehittämistä
- Ikäihmiset (suunnitteilla kevät 2025)