Monialainen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiakas- ja palveluohjaus Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I2)
Monialaisen asiakas- ja palveluohjausmallin avulla ammattilaiset ohjaavat asiakkaat/asukkaat organisaatiorajat ylittäviin hyte-palveluihin ja toimintoihin. Malli vahvistaa eri toimijoiden yhteistyötä ja tukee monialaisia palveluintegraatiota.
Hyvinvointipalvelut-verkkosivun ja hyte-intrasivujen kehittäminen pohjautuu tarvelähtöisyyteen
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluu 10 kuntaa: Espoo, Hanko, Inkoo, Karkkila, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti, ja alueella asuu n. 500 000 asukasta, joiden sote-palvelujen tuottamisesta vastaa lähes 10 000 hyvinvointialueen ammattilaista. Hyvinvointipalvelut-verkkosivu tarjoaa asukkaille tietoa ja tukea omatoimiseen terveyden edistämiseen. Ammattilaisille sivut tarjoavat välineen asiakasohjaukseen keskitetysti aiempien erillisten ohjeiden ja dokumenttien sijaan.
Hyte-intrasivuilla tavoitellaan ensisijaisesti hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen tiedon kulun tehostamista ja helpottamista organisaation eri palvelualueiden kesken. Hyvinvointialueiden päätöksenteon tueksi tarvitaan entistä enemmän ajantasaista, vertailukelpoista ja ennakoivaa tietoa. Intrasivut tukevat tiedolla johtamista tarjoamalla ammattilaisille ja päätöksentekijöille koottua ja analysoitua dataa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Uudet raportointivelvoitteet (hyte-kerroin 2026 alkaen) edellyttävät tiedon hyödyntämisen selkeyttämistä ja saavutettavuutta ammattilaisten keskuudessa. Intrasivujen kehittämisessä on huomioitu myös se, että tiedolla johtaminen ei ole vain hallinnon työväline, vaan se tukee myös käytännön asiakastyötä. Tavoite on, että intrasivut tarjoavat käyttäjäystävällisiä työkaluja asiakaskohtaiseen ennakoivaan hyvinvoinnin tukemiseen ja palveluiden kohdentamiseen.
Kehitystyö toteutettiin poikkihallinnollisesti ja kaikkia palvelualueita läpileikkaavasti. Kehittämistyöhön myös osallistui laajasti alueen järjestöjä ja kuntia. Yhteistyötä kehittämisessä on tehty palvelutarjottimen osalta sekä kehitteillä olevien toimintamallien, kuten liikuntaneuvonnan ja ikääntyneiden Olkkari-ohjausmallin, osalta.
Verkkosivujen kehittämistyö oli keskitetty seuraaville yksiköille: yhdyspintatiimi, digipalvelut, viestintä, ikääntyneiden palvelut ja mielenterveys- ja päihdepalvelut.
Intran kehittämistä koordinoi johdon strategia ja tuki -yksikkö ja yhdyspintatiimi, mutta yhteistyötä tehdään läpileikkaavasti palvelualueiden kanssa (ikääntyneiden palvelut, avosairaanhoito, fysioterapia, suun terveydenhuolto, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, vammaispalvelut).
Hyte-palvelutarjotin jokaiselle Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaalle
Hyvinvointipalvelut-verkkosivujen pääasiallisia käyttäjiä ovat kaikenikäiset kuntalaiset, jotka etsivät tietoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvistä palveluista ja itsehoidon mahdollisuuksista. Erityisesti huomioidaan ikääntyneet, nuoret aikuiset sekä monikieliset ja -kulttuuriset ryhmät. Tämän lisäksi keskeisenä kohderyhmänä on myös hyvinvointialueen työntekijät, järjestötoimijat ja muut sidosryhmät, jotka hyödyntävät verkkosivustoa asiakastyössä ja monialaisessa yhteistyössä.
Verkkosivuja kehitettäessä asiakasymmärrystä on kartoitettu seuraavin keinoin:
- Käyttäjäkyselyt ja palaute verkkosivuston toimivuudesta ja sisällöstä. Alueen asiakkaille (sekä ammattilaisille) kohdennettiin 2024 kuluessa kyselyitä ja haastatteluja, joilla haettiin tietoa hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan silloisesta nykytilasta sekä käyttäjien tarpeista tulevaisuutta ajatellen. Jo tällöin nousi esille, että hyte-palveluita ja -tietoa on tarjolla runsaasti, mutta ne on hajautuneena laajalle ja ovat osin vaikeasti löydettävissä.
- Työpajat ja haastattelut eri kohderyhmien kanssa palvelutarpeiden tunnistamiseksi. Kevään ja kesän -24 aikana pidettiin monialaisia työpajoja, joissa oli eri ammattiedustajien lisäksi kutsuttuna myös asukkaita, erityisryhmien edustusta ja kokemusasiantuntijoita.
- Monialainen yhteistyö järjestöjen, kunnallisten toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa, jotta verkkosivut tukevat monipuolisesti eri asiakasryhmiä. Yhteistyötä on rakennettu, ylläpidetty ja kasvatettu läpi hankekauden (2023-2025) ja tässäkin yhteistyössä on asiakkaat ja asiakasnäkemys keskeisessä roolissa.
- Analytiikka ja käyttäjädata on hyötykäytössä verkkosivuilla esimerkiksi hakukäyttäytymisen ja suosituimpien sisältöjen mittaamisessa. Käytämme tätä palvelujen kehittämisen tukena. Asiakkaiden osallistaminen on ollut keskeinen osa verkkosivujen kehittämisprosessia (käyttäjätestaukset) ja sitä jatketaan verkkosivujen kehittämisen osana jatkossakin.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen intrasivut - työkalu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ammattilaisille
Intrasivujen kehittämisessä on pyritty pitämään keskiössä se, että sivusto rakennetaan sitä käyttävien ammattilaisten tarpeille. Kehittämisessä on hyödynnetty monipuolista käyttäjäymmärrystä muun muassa seuraavin keinoin:
- Hyvinvointialueen työntekijöiltä ja johdolta on kerätty palautetta sivujen tietotarpeista ja hyte-kertoimeen liittyvistä raportointikäytännöistä.
- Hyte-asiantuntijoiden kanssa käydyt työpajat ja kyselyt, joissa on tunnistettu keskeiset haasteet ja tiedontarpeet.
- Intrasivujen kaikki työvaiheet on tehty tiiviissä yhteistyössä eri palvelualueiden ammattilaisten kanssa.
- Muilta hyvinvointialueilta on kerätty vastaavien intrasivujen käyttökokemuksia ja ohjeistusta kehittämisen tueksi