Jelppi on matalan kynnyksen ja varhaisen tuen kohtaamishetki kouluikäisten lasten ja nuorten perheille. Perheet saavat keskusteluapua monialaiselta tiimiltä heitä askarruttaviin asioihin kun perheen arjessa tapahtuu muutos. Yhdessä perheen kanssa pohditaan miten he löytävät keinoja perheen tilanteeseen tai mistä voisi löytyä heille apua.
Jelppi on perhekeskustoimijoiden yhteinen työkalu monialaisen yhteistyön edistämiseksi. Jelppi kokoaa yhteen perhekeskustoimijoiden palveluita sekä muita palveluita lapsen tai nuoren kouluympäristössä.
Jelppi -tiimeissä vakituiset jäsenet ovat kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori ja edustaja lapsiperheiden sosiaalityöstä sekä muut toimijat alueen perheiden tarpeen mukaan. Jokaisen tapaamisen kokoonpano räätälöidään perheen tarpeen mukaan.
Jelppi -malli on pilotoitu alun perin Parempi arki -hankkeessa vuonna 2017 auttamaan perheitä tunnistamaan ja ehkäisemään ongelmia jo varhaisessa vaiheessa välttäen asiakasperheiden eteenpäin lähettämistä ja päällekkäisiä palveluita. Pilotin jälkeen toiminta jatkui Tampereella Linnainmaan koululla. Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmassa Jelppi-toimintaa on jatkokehitetty ja laajennettu Tampereen perhekeskusalueilla 2021-2022. Toimintaa on yhteensä seitsemällä koululla loppuvuonna 2022.
Jelppi-mallia on ollut kehittämässä PirSOTEn hanketyöntekijät ja Jelppi-toimijat. Jatkossa mallia toteutetaan ja kehitetään osana Minun tiimini -mallia.
Jelppi-malliin liittyvät seuraavat työntekijän tai asiakkaan materiaalit:
Jelppi -mallinnus
Jelppi -toimijan muistilista
Jelpin esitiedot -lomake
Jelpin suunnitelma -lomake
Jelpin asiakaspalaute -lomake
Jelppi-toiminnan esite