Monialainen liikkuva tiimi Nopsajalka
Monialaisen liikkuvan Nopsajalka-tiimin asunnottomuustyö asiakkaiden ja palveluverkoston tukijana lisää palvelujen tuottavauutta ja säästää hyvinvointialueen kustannuksia. Palvelu vakinaistettiin 1.1.2024 Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluksi.
- Hallitusohjelmat, Sanna Marin ja Petteri Orpo
- KOTIIN Selvitysraportti asunnottomuuden poistamiseksi vuoteen 2027 mennessä
- Asunnottomuuden poistamisen valtakunnallinen ohjelma
- Taloudellinen vaikuttavuus, terveydenhuollon kustannukset, häätöjen ja rikollisuuden väheneminen
- Hyvinvoinnin lisääntyminen
-Positiivisuuden kehä, asenneilmaston muuttuminen
Asunnottomuus
Palvelujen saatavuus ja heikoimmassa asemassa olevien tavoitettavuus: syrjäytyneet ja asunnottomat
Palveluverkon toimivuus: asiakaslähtöinen rakenteellinen sosiaalityö, yhteiskehittäminen, asiakkaan palvelupolut
Hankkeen projektipäällikkö ja Nopsajalka-tiimi, jossa työskentelee sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Asiakkaan tarpeiden mukaan edetään palvelujärjestelmässä ja kehitetään yhdessä järjestelmän toimijoiden kanssa palvelupolkuja, joista kirjataan palvelujen raamit, jotta uudet toimintamallit vakiintuvat käytännöksi joita päivitetään tarvittaessa.
Ks. hankeraportti. Linkki alempana.
Hankkeessa tehtiin esitutkimus Nopsajalan palvelun vaikuttavuudesta terveydenhuollon kustannuksiin v.2023. Neljän tutkimukseen osallistuneen asiakkaan palveluista koitui säästöä 10 000 euroa 4 kk palvelun päättymisen jälkeen. Tutkimus tehtiin samalla menetelmällä kuin ASSI-hankkeen toisena kehittämiskohteena olevan palvelun, kotiin vietävän päihdekatkaisuhoidon Kotikonstin tutkimus v. 2019 (AKU-hanke, Asunnottomuutta vähentävien palvelujen kuntastrategiat -hanke ESR, ARA). Kotikonstin palvelusta syntyneet säästöt päivitettiin myös vuoden 2023 hintatasolle. Syntynyt säästö oli noin 170 000 euroa 13 tutkimukseen osallistuneen asiakkaan osalta. Tutkimuksessa verrattiin kustannuksia 6 kk ennen palvelua, 6 kk palvelun aikana ja 6 kk palvelun jälkeen.
Asiakaspolkuja ja asuntojen saamista seurataan Forms-kyselyllä.
Ks. hankeraportti ja Tre yliopiston tutkimusraportti.
Ks. hankeraportti. Linkki alla.
ASSI-hankkeiden tavoitteena oli levittää Asunto ensin mallia ja periaatteita palveluverkostoihin. Tätä varten kehitettiin Nopsajalka-tiimin ja asumisneuvojan kanssa työpajamalli, johon kutsuttiin toimijoita Jyväskylän kaupungin ja hyvinvointialueen verkostoista. Mielestämme näitä periaatteita kannattaa soveltaa hyvin laaja-alaisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen ja kolmannen sektorin asiakastyöhön ja siihen liittyviin päätöksiin ja ratkaisuihin asunnottomuutta ennalta ehkäisevänä yhteistyönä. Järjestimme useita työpajoja joihin osallistui sosiaalityön, päihdetyön, nuorisotyön, oppilaitosten, terveysasemien ja kolmannen sektorin toimijoita. Työpajoihin osallistui myös kokemusasiantuntija. Työpajoja tullaan järjestämään Jyväskylän kaupungin asumisen kehittäjäasiantuntijan ja asumisneuvojien kanssa myös hankkeen päättymisen jälkeen.
Asiakaspalaute on ollut erittäin hyvää. Asiakkaat ovat arvostaneet sitä, että työntekijöihin rakentuu luottamus ja he vastaavat aina nopeasti asiakkaan yhteydenottoihin ja ottavat myös itse yhteyttä heihin aktiivisesti. Tärkeää on ollut se, että asiakasta ei jätetä yksin selviytymään pirstaleisessa palveluverkostossa, vaan heidän rinnallaan kuljetaan ja saatetaan palveluihin. Ks. Tampereen yliopiston Tiimi RESETin tutkimus, linkki etusivulla.
Nopsajalka osallistuu Asunto ensin Verkostokehittäjät toteuttamaan yhdessä Tampereen yliopiston RESET-tutkimustiimin sekä hyvinvointialueiden kanssa järjestämään työpajasarjan moniammatillisen liikkuvan työn kehittämiseksi. Työskentelyn tulokset julkaistaan seuraavassa seminaarissa: Moniammatillinen liikkuva työ mahdollisuutena sosiaali- ja terveyspalveluissa – malleja asunnottomuustyöstä Aika: 11.12.2023 klo 12–16 Paikka: Porthania, P674 Yliopistonkatu 3, Helsinki Asunto ensin Verkostokehittäjät toteuttivat yhdessä Tampereen yliopiston RESET-tutkimustiimin sekä hyvinvointialueiden kanssa työpajasarjan moniammatillisen liikkuvan työn kehittämiseksi. Tässä seminaarissa esitellään työpajojen perusteella tehtyä tutkimusraporttia ja konkreettisia ehdotuksia, jonka pohjalta voi kehittää hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluita saavutettavaksi, vaikuttavaksi sekä kustannustehokkaaksi hyödyntäen moniammatillista liikkuvaa työtä. Mallia on toteutettu onnistuneesti asunnottomuuden poistamiseen tähtäävissä palveluissa. OHJELMA 12:00-12:15 Tilaisuuden avaus / Asunto ensin Verkostokehittäjät 12:15-13:15 Raportti työskentelystä / Annalisa Sannino, professori, Yrjö Engeström, emeritusprofessori, RESET-tutkimustiimi, Tampereen yliopisto 13:15-13:45 Kahvi 13:45-15:05 Esimerkkejä hyvinvointialueilta (ilmoitetaan myöhemmin) 15:05-15:35 Loppukeskustelu 15:35-16:00 Keskustelun yhteenveto ja päätössanat / Asunto ensin Verkostokehittäjät.
Tilaisuuteen osallistumisesta voi kysyä Y-säätiöstä.
Meidän Ratkaisua on testattu myös kustannusvaikutusten osalta. Ks. liitteen tutkimussuunnitelma ja etusivun diat.
Tavoitteena oli saada kehitettyä toimiva liikkuvan työn palvelumalli asunnottomien ja sen riskissä oleville palvelujen ulkopuolella oleville ja heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. Toisena tavoitteena oli rakentaa kestäviä palvelupolkuja yhdessä palveluverkoston kanssa. Nämä tavoitteet ovat toteutuneet. Ks. hankeraportti ja Tampereen yliopiston tutkimus etusivulla.
Henkilöstörekrytointi on haastavaa, koulutuksella saadun pätevyyden lisäksi tarvitaan ihmissuhdetaitoja erilaisten ihmisten kanssa vaihtuvissa tilanteissa työskentelyyn.
Palvelun kustannusvaikuttavuutta on tärkeää mitata, koska hyvinvointialueiden talous on todella tiukalla ja palveluista joudutaan karsimaan.
Rakenteellinen verkostoyhteistyö sujuu parhaiten asiakastyön lomassa. Silloin voidaan tehdä ratkaisuja, jotka voivat vaikuttaa asiakkaan palvelujen paranemiseen ja samalla palveluverkoston toimivuuden paranemiseen.