Monialainen mielenterveys- ja päihdehoidon intensiiviyksikkö
Monialainen avohoidon mielenterveys- ja päihdepalvelu nuorille, aikuisille ja perheille.
Mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmässä painottuvat tänä päivänä avohoidon palvelut aiemman laitoskeskeisyyden sijaan. Avopalvelut ja sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut ovat mielenterveys- ja päihdehoidossa ensisijaisia tukimuotoja niin kansainvälisten kuin kansallistenkin suositusten mukaisesti (mm. WHO & STM). Sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi tärkeässä roolissa ovat kolmannen sektorin palvelut.
Eri ikäisten mielenterveys- ja päihdepalveluista säädetään terveydenhuoltolaissa, sosiaalihuoltolaissa ja mielenterveyslaissa, päihdehuoltolaissa sekä ehkäisevän päihdetyön järjestämisen laissa. Lapsiperheiden palveluja järjestetään sekä sosiaalihuoltolain että lastensuojelulain perusteella. Lisäksi toimintaa ohjaavat kansalliset suositukset, kuten Mielenterveysstrategia 2020-2030 ja Päihde- ja riippuvuusstrategia 2021-2030 ja vuonna 2021 valmistunut Lapsistrategia.
Kansainvälisissä erityisesti mielenterveyspalveluja on kehitetty entistä yhteistoiminnallisiksi ja Suomessakin mielenterveys- ja päihdepalveluja ohjataan vahvasti järjestämään yhdessä. Valmisteilla olevassa mielenterveys- ja päihdelainsäädäntömuutoksessa entistäkin tiiviimmin yhdessä. Käynnissä olevassa sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa (2020-2023) painopistettä pyritään entisestään kääntämään korjaavista palveluista perustasolle ja vahvistamaan monialaista palvelujen yhteensovittamista. Ylöjärven kaupunki on mukana Pirkanmaan liiton hallinnoimassa toteutuksessa yhdessä Taysin perusterveydenhuollon yksikön, sosiaalialan osaamiskeskuksen (Pikassos) sekä muiden Pirkanmaan kuntien kanssa. Tavoitteena on vahvistaa tarpeen mukaisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuutta.
Ylöjärven hyvinvointisuunnitelmat ja strategiat ovat ohjanneet palvelujen kehittämistyötä ja jatkavat sitä edelleenkin. Esimerkkeinä Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2019–2022, Hyvinvointistrategia ja Ylöjärven mielenterveys- ja päihdesuunnitelman 2021-2024 painopisteet.
Ylöjärven kaupungin perhe- ja mielenterveyspalvelut
Kohderyhmänä avomuotoisessa intensiivisen tuen yksiköissä ovat:
- 12-17 vuotiaat ylöjärveläiset nuoret, jotka tarvitsevat tiivistä ja kiireellistä psyykkisen hoidon arviota ja aloitusta tai tukea aineellisiin ja toiminnallisiin riippuvuuksiin, kuten päihdeongelmiin ja peliriippuvuuteen (Navi).
- 18 vuotta täyttäneet ylöjärveläiset aikuiset, jotka tarvitsevat psyykkisen sairauden vuoksi, tiivistettyä avohoitoa, tukea kotiutumiseen psykiatrisen osastohoitojakson jälkeen, työ- ja toimintakyvyn arviointia, lääkehoidon aloitusta. (Avekki).
- Ylöjärveläiset lapsiperheet, joilla asiakkuus lastensuojelussa ja monialaisen tuen tarvetta (Upponalle syksy 2022 alkaen).
Asiakasymmärrystä on kerätty osana mielenterveys- ja päihdehoitotyötä ja sitä kerätään edelleen osana toimintaa. Lisäksi kaikista intensiiviyksiköistä on rakennettu vaikutusten ennakkoarviointi (EVA), joka sisältää tutkittua taustatietoa sekä mittareiden tuottamaa tietoa tuen tarpeista ja mielenterveys- sekä päihdetyön kehittämistarpeista.
Käynnissä on laadullinen tutkimus nuorten intensiiviyksikkö Navin toiminnan vaikutusten arvioinnista (TAMK YAMK).