Monialaisen yhteistyön toimintamallit erityisen vaativissa asiakastilanteissa (kirjallisuuskatsaus)
Kirjallisuuskatsaus lastensuojelun ja lastenpsykiatrian välisen yhteistyön toimintamalleista erityisen vaativissa asiakastilanteissa.
Kirjallisuuskatsaus on toteutettu Etelä-Suomen OT-keskushankkeessa (2022-2023).
Lasten, nuorten ja perheiden vaativimpien palveluiden osaamis- ja tukikeskukset, lyhyemmin OT-keskukset, ovat yhteistyöalueille (YTA) suunnitteilla oleva integratiivinen palvelurakenne (Halila ym. 2021, THL). OT-keskusten toiminnan on suunniteltu sisältävän integroituja palveluja koskevaa tutkimus- ja kehittämistyötä, tuen tarjoamista lasten, nuorten ja perheiden parissa työskenteleville ammattilaisille erityisen vaativissa tilanteissa sekä näyttöön tai tutkimukseen perustuvien hoito- tai työmenetelmien kehittämisen ja käyttöönoton tukea keskuksen toiminta-alueella. OT-keskusten on lisäksi katsottu voivan tuottaa vaativia palveluja ja hoitoa pienelle ryhmälle asiakkaita, joiden hoito ja tuki edellyttävät kaikkein vaativinta erityisosaamista. (Emt.)
Etelä-Suomen OT-keskushankkeen toimintaympäristöön kuuluvat Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueet sekä Helsinki ja HUS.
Kirjallisuuskatsaus kokoaa kansainvälistä tutkimustietoa lastenpsykiatrian ja lastensuojelun yhteistyöstä, organisaatioiden yhteistyörakenteista ja -toimintamalleista, OT-keskustoiminnan kehittämisen tueksi.
Lähteet:
Halila R., Hoikkala S., Malja M. ja Tapiola M. (2021) Lasten ja nuorten vaativimpien palvelujen osaamis- ja tukikeskuksia valmistelevan työryhmän raportti. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2021:18.
THL. Osaamis- ja tukikeskukset (luettu 31.1.2024).
Etelä-Suomen OT-keskushankkeessa (2022–2023) on kokeiltu OT-keskuksille suunniteltua toimintaa erityisen vaativiin lasten, nuorten ja perheiden tilanteisiin kohdentuvissa asiakastyön piloteissa. Pilottien yhtenä tavoitteena on kehittää toimintamalleja erityisen vaativien (OT-tasoisten) palvelutarpeiden ja ilmiöiden tunnistamiseen ja monialaisen yhteistyön käynnistämiseen näissä tilanteissa.
Asiakastyön pilottien käynnistyttyä havaittiin, että kehittämisen tueksi tarvitaan tutkimustietoa sekä monialaisista konsultaatioista että lastensuojelun, erikoissairaanhoidon ja sivistystoimen yhteistyöstä erityisen vaativissa asiakastilanteissa. Kirjallisuuskatsaus vastaa näistä jälkimmäiseen tarpeeseen.
Tutkimustietoa lastenpsykiatrian ja lastensuojelun ja lapsen/perheen muun verkoston monialaisesta yhteistyöstä on vähän ja saatavilla oleva tieto on sirpaleista. Kirjallisuuskatsaus kokoaa kansainvälistä tutkimustietoa erityisesti lastenpsykiatrian ja lastensuojelun yhteistyön toimintamalleista sekä yhteistyön rakenteista OT-keskustoiminnan kehittämisen tueksi.
Kehittämistoimenpiteen tavoitteena on lisätä tietoa monialaisen yhteistyön toimintamalleista, joita on kehitetty erityisesti lastensuojelun ja lastenpsykiatrian yhteisten asiakkaiden vaativiin tuen tarpeisiin vastaamiseksi.