Monialaisena yhteistyönä toteutettava matalan kynnyksen ryhmätoiminta, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamalli kokoaa Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella toimivat tahot yhdistämään resurssejaan ja toteuttamaan matalan kynnyksen ryhmätoimintaa monitoimijaisesti eri puolilla maakuntaa, vahvistaen osallistujien hyvinvointia ja osallisuutta.
Keski-Pohjanmaalla toimii useita sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita, kuten yhdistyksiä, yrityksiä, julkisia palveluntuottajia ja kehittämishankkeita. Alueella on tarjolla ryhmätoimintaa, mutta ryhmät on monesti kohdennettu rajatuille kohderyhmille, mikä kaventaa osallistumismahdollisuuksia.
Hyvinvointialueuudistuksen ja ajankohtaisen sote-politiikan tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisyä ja varhaista tukea. Näiden tavoitteiden toteutuminen edellyttää matalan kynnyksen palveluiden kehittämistä ja saavutettavuuden parantamista. Keski-Pohjanmaalla eri toimijat tunnistavat tarpeen yhteiselle tekemiselle, kohtaamisille, sosiaalisille suhteille ja vertaistuelle. Samalla kaikkien toimijoiden resurssit ovat rajalliset. Kun matalan kynnyksen ryhmätoimintaa toteutetaan monialaisessa yhteistyössä, voidaan resursseja hyödyntää tehokkaammin ja tavoittaa laajempia kohderyhmiä. Yhteistyö mahdollistaa myös ammatillisen osaamisen, tiedon ja kokemuksen jakamisen toimijoiden kesken.
Yksinäisyys on Suomessa kasvava ongelma, ja erityisesti Keski-Pohjanmaalla se uhkaa monien hyvinvointia. Pitkittynyt yksinäisyys on terveyttä heikentävä tekijä, joka voi johtaa syrjäytymiseen ja osattomuuteen. Matalan kynnyksen palveluilla voidaan lisätä erityisesti heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten sosiaalista osallisuutta. Toiminnan tavoitteena on madaltaa osallistumisen esteitä, ja samalla tavoittaa palvelujärjestelmän ulkopuolelle jääneitä, jotta heidät voidaan ohjata oikeanlaisen tuen ja avun piiriin.
Ryhmätoiminnat tarjoavat konkreettisia mahdollisuuksia kohtaamisiin ja osallisuuteen. Ryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, ja ne mahdollistavat pääsyn sosiaalisiin verkostoihin sekä kokemuksen kuulumisesta yhteisöön. Osallistuminen ryhmätoimintaan vahvistaa yksilön osallisuutta ja kiinnittymistä yhteiskuntaan. Sosiaalinen osallisuus on keskeinen osa yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Ennen toimintamallin kehittämistä Keski-Pohjanmaan alueella ei ollut systemaattista, monialaisessa yhteistyössä toteutettua matalan kynnyksen ryhmätoimintaa. Yksinäisyys, syrjäytymisen riski ja osallisuuden puute olivat työntekijöiden ja asiakkaiden havaitsemia ilmiöitä eri puolilla aluetta. Tarve yhteisölliselle, maksuttomalle ja helposti saavutettavalle toiminnalle nousi esiin asiakastyössä ja alueellisissa verkostoissa.
Toimintamallin kehittäminen käynnistyi vastauksena tähän tarpeeseen. Tavoitteena oli luoda malli, jossa hyvinvointialueen eri toimijatahot – kuten sote-ammattilaiset, järjestöt, seurakunnat ja vapaaehtoiset – yhdistävät voimansa tarjotakseen matalan kynnyksen ryhmätoimintaa laajasti eri puolille maakuntaa.
Strategisesti toimintamalli kytkeytyy Soiten hyvinvointialuestrategiaan, jossa painotetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, osallisuuden lisäämistä ja ennaltaehkäisevien palvelujen vahvistamista. Lisäksi toimintamalli tukee kansallisen RRP-ohjelman (Pilari 4: sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistaminen ja kustannusvaikuttavuuden lisääminen, Investointi 2: ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen vahvistaminen) tavoitteita.
Toimintamalli vastaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien, palveluiden ulkopuolelle jääneiden ja sosiaalista tukea tarvitsevien henkilöiden tarpeisiin. Tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia osallistumiseen, vahvistaa yhteisöllisyyttä sekä vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.
Toimintamallin kehittämiseen on koottu monialainen joukko eri toimijoita Keski-Pohjanmaan alueelta. Mukana ovat hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, järjestöjen ja yhdistysten edustajat, kokemusasiantuntijat, vertaisohjaajat, vapaaehtoiset sekä kehittämishankkeiden työntekijöitä. Jokaisella toimijalla on rooli oman taustatahon asiantuntemuksen ja resurssien tuojana.
Ammattilaisten tehtävänä on ollut tukea toiminnan rakenteellista ja sisällöllistä kehittämistä sekä varmistaa toiminnan kytkeytyminen olemassa oleviin palveluihin. Kokemusasiantuntijat, vertaisohjaajat ja vapaaehtoiset ovat olleet mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa varmistaen asiakaslähtöisyyden ja osallisuuden näkökulman. Järjestötoimijat ovat mahdollistaneet tiloja, tiedottaneet toiminnasta ja osallistuneet resurssiensa puitteissa ryhmien toteutukseen.
Toimijajoukon innostamista ja sitouttamista on edistetty konkreettisilla keinoilla, kuten työnjaon selkeyttämisellä ja vastuunjaolla ryhmien toteutuksessa. Esimerkiksi ryhmien tarjoiluista, tilajärjestelyistä ja ohjaajaresursseista on sovittu yhdessä, ja eri toimijat ovat voineet tuoda näihin omia panoksiaan. Tarjoilut ja viihtyisät tilat tukevat osallistujien sitoutumista ja luovat ryhmätoiminnalle hyvän ilmapiirin. Yhteisen tavoitteen – matalan kynnyksen, avoimen ja saavutettavan ryhmätoiminnan – jakaminen on motivoinut toimijoita mukaan ja vahvistanut yhteistyötä.
Tavoitteena on lisätä osallistujien sosiaalista osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja arjen hyvinvointia tarjoamalla helposti saavutettavaa, matalan kynnyksen ryhmätoimintaa. Toiminnan avulla halutaan tavoittaa erityisesti niitä henkilöitä, jotka ovat vaarassa syrjäytyä tai jääneet palvelujärjestelmän ulkopuolelle, ja tarjota heille turvallinen ympäristö osallistua, kohdata muita ja saada vertaistukea.
Ammattilaisille ja toimijatahoille tavoiteltu muutos näkyy lisääntyneenä yhteistyönä ja resurssien tehokkaampana hyödyntämisenä. Ryhmien toteuttaminen monialaisena yhteistyönä mahdollistaa osaamisen, vastuun ja tiedon jakamisen eri toimijoiden kesken.
Yhteiskunnallisella tasolla tavoitellaan ennaltaehkäisevien palveluiden vahvistumista, yksinäisyyden ja osattomuuden vähenemistä sekä raskaampien palveluiden tarpeen pienentymistä pitkällä aikavälillä. Toimintamallin kautta rakennetaan saavutettavampaa ja oikea-aikaisempaa tukea Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.
Tavoiteltujen muutosten seurantaa ja arviointia varten on määritelty useita mittareita ja menetelmiä, jotka tukevat kehittämistyön etenemisen ja vaikuttavuuden arviointia.
Arviointikysymykset:
- Onko ryhmätoimintaan osallistuneiden osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemus lisääntynyt?
- Onko toiminta tavoittanut niitä henkilöitä, jotka ovat muuten jääneet palveluiden ulkopuolelle?
- Onko monialainen yhteistyö vahvistunut ja resursseja pystytty yhdistämään tarkoituksenmukaisesti?
- Onko toiminnalla ollut ennaltaehkäisevää vaikutusta – esimerkiksi ohjautumista muihin palveluihin?
Arviointikriteerit ja indikaattorit:
- Ryhmien määrä
- Osallistujamäärät eri ryhmissä
- Uusien osallistujien määrä
- Mukana olevien toimijatahojen määrä
- Palautteet osallistujilta
- Palautteet ohjaajilta ja toimijatahoilta
- Osallistujien kokema osallisuus ja vertaistuki
- Osallistujien ohjautuminen muihin palveluihin
Arviointimenetelmät:
- Palautelomakkeet ja itsearviointikyselyt ryhmien osallistujille
- Toimijoiden välinen sosiaalinen raportointi
- Vertaisohjaajien ja kokemusasiantuntijoiden kokemusten keruu keskusteluin ja kyselyin
- Osallistujatarinat
- Tilastointi osallistujamääristä ja ryhmien toteutumista
Seurantaa ja arviointia tehdään läpi kehittämisprosessin, ja sen tuloksia hyödynnetään toiminnan jatkuvassa kehittämisessä ja mahdollisessa juurruttamisessa osaksi hyvinvointialueen pysyviä palveluja.
Tavoitellun muutoksen saavuttamiseksi matalan kynnyksen ryhmätoimintaa toteutetaan monialaisessa yhteistyössä eri toimijatahojen kesken. Toiminnan tueksi on laadittu yhteinen toimintamalli ja koordinoiva taho vastaa kokonaisuuden etenemisestä, viestinnästä ja seurannasta.
Keskeiset toimenpiteet:
- Ryhmien käynnistäminen eri puolilla Keski-Pohjanmaata mukana olevien toimijatahojen tiloissa ja muissa yleishyödyllisissä tai ulkotiloissa.
- Ryhmän- ja vertaisohjaajien kouluttaminen
- Aiemmin koulutettujen kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen
- Ohjaajaparityöskentelymallin toteuttaminen (ammattilainen + vertaisohjaaja tai kokemusasiantuntija + vertaisohjaaja).
- Yhteisen viestinnän kehittäminen, kuten sähköinen esite ja toimijaverkoston sähköpostiketjut.
- Osallistujien tarpeisiin vastaavien ryhmäsisältöjen suunnittelu yhdessä kävijöiden kanssa.
- Palautteen ja arvioinnin jatkuva kerääminen toiminnan kehittämiseksi.
- Resurssien yhteensovittaminen ja toimijatahojen vastuunjako selkeästi sovituin roolein.
Keinot:
- Monialainen verkostoyhteistyö ja jaettu asiantuntijuus
- Matalan kynnyksen periaatteiden noudattaminen: maksuttomuus, saavutettavuus, ei lähetettä
- Osallistujien aktiivinen mukaanotto suunnitteluun ja palautteen antamiseen
- Koordinointiresurssin hyödyntäminen toiminnan ohjauksessa ja kehittämisessä
Toimenpiteet ja keinot tukevat toimintamallin juurtumista osaksi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen matalan kynnyksen palveluja.
Matalan kynnyksen ryhmätoiminnot ovat avoimia kaikille Keski-Pohjanmaan alueen asukkaille, mutta erityisenä kohderyhmänä nähdään heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt. Tämä vastaa myös RRP:n Pilari 4:n mukaisia priorisoituja asiakasryhmiä, kuten ikääntyneitä, lapsia, nuoria ja perheitä, henkilöitä, joilla on mielenterveys- ja päihdehaasteita, sekä monipalveluasiakkaita.
Osa ryhmistä on kaikille avoimia ilman tarkkoja kohderyhmä rajauksia, kun taas osa ryhmistä on kohdennettu tietyille kävijäryhmille, kuten ikäihmisille, miehille, naisille tai päihteidenkäyttäjille. Kohdennettujen ryhmien avulla on pystytty vastaamaan tarkemmin tunnistettuihin tarpeisiin, esimerkiksi tarjoamaan turvallinen ja yhteisöllinen ympäristö samankaltaisessa elämäntilanteessa oleville henkilöille. Lähtökohtana on kuitenkin ollut, että kuka tahansa voi osallistua ja kaikki ryhmät ovat maksuttomia ja avoimia - yhdessä tekeminen ja kohtaaminen eivät vaadi diagnooseja tai palvelujärjestelmässä mukana oloa. Matalan kynnyksen ryhmissä kohdataan toiset tasa-arvoisesti yksilöinä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty suoraan käytännön työstä ja asiakkaiden kokemuksista. Ryhmien perustaminen on usein käynnistynyt työntekijöiden havaitsemasta tarpeesta, joka on noussut esiin asiakkaiden tai potilaiden toiveiden kautta. Joissakin ryhmissä on ollut selkeä teema, kuten aamupalatoiminta, joka vastaa suoraan osallistujien esiin tuomiin tarpeisiin. Ryhmien sisältöjä on suunniteltu yhdessä osallistujien kanssa; esimerkiksi liikuntaryhmän tapaamisten teemat ovat rakentuneet osallistujien omista toiveista ja ehdotuksista.
Toimintamallissa hyödynnetään aiemmin kehitettyjä matalan kynnyksen palveluiden ja vertaistoiminnan malleja, joita on sovellettu eri puolilla Suomea esimerkiksi järjestölähtöisessä ryhmätoiminnassa. Erityisesti on otettu vaikutteita kokemusasiantuntijuuden ja vertaisohjaajuuden hyödyntämisestä osana palveluita sekä matalan kynnyksen avoimien ryhmien järjestämisestä.
Vaikka suoraa yhdenmukaista mallia ei ole kopioitu, toimintamallin suunnittelussa on hyödynnetty seuraavia elementtejä:
- Vertaistukeen ja kokemusosaamiseen perustuvat ryhmätoiminnot
- Monitoimijainen yhteistyö ja resurssien yhdistäminen
- Osallistujien mukaan ottaminen ryhmien suunnitteluun ja toteutukseen
Toimintaa kehitetään soveltamalla näitä toimintaperiaatteita Keski-Pohjanmaan alueen tarpeisiin ja toimintaympäristöön sopivalla tavalla.