Monialaisena yhteistyönä toteutettava matalan kynnyksen ryhmätoiminta, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Eri toimijatahojen monialaisena yhteistyönä toteutetaan ja laajennetaan matalan kynnyksen ryhmätoimintaa eri puolille maakuntaa mahdollistaen näin alueen väestölle matalan kynnyksen tukea. Hyödynnetään rajallisia resursseja tarkoituksenmukaisesti.
Keski-Pohjanmaalla toimii sosiaali- ja terveydenhuollon eri toimijoita: yhdistyksiä, yrityksiä ja julkisia palveluntuottajia sekä em. tahojen toteuttamia kehittämishankkeita. Maakunnassa on tarjolla erilaisia ryhmätoimintoja, mutta toisaalta osassa ryhmiä on verrattain vähän kävijöitä. Ryhmätoiminnot ovat myös usein suunnattu tietynlaiselle kohderyhmälle, mikä rajaa kävijöitä pois.
Keski-Pohjanmaalla sote-alan kentällä useiden eri toimijoiden tiedossa on, että tarve yhteiselle tekemiselle, kohtaamisille, sosiaalisille suhteille ja kanssakäymiselle sekä myös vertaistuelle on suuri. Kaikkien toimijoiden resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Kun matalan kynnyksen ryhmiä toteutetaan yhteistyössä, resursseja voidaan hyödyntää tehokkaammin sekä tavoittaa suurempia kävijämääriä. Yhdessä tekeminen antaa mahdollisuuden myös jakaa ammatillisuutta sekä tietoa ja taitoa.
Yksinäisyys on Suomessa kasvava ongelma, erityisesti Keski-Pohjanmaalla. Pitkään jatkunut kokemus yksinäisyydestä on terveyttä uhkaava tekijä heikentäen ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Matalan kynnyksen palveluilla voidaan lisätä yksilöiden, erityisesti huono-osaisten sosiaalista osallisuutta. Näiden palveluiden tavoitteena on, että kynnys hakeutua niihin olisi mahdollisimman matala. Toisaalta matalan kynnyksen palveluilla voidaan saavuttaa palvelujärjestelmän ulkopuolelle jääneitä, jolloin heidät voidaan ohjata oikeanlaisen avun piiriin.
Matalan kynnyksen ryhmätoiminnat tarjoavat kohtaamismahdollisuuksia ihmisille. Ryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ne mahdollistavat yksilölle pääsyn sosiaalisiin verkostoihin ja kuulumisen tunteen johonkin yhteisöön. Osallistuminen ryhmätoimintoihin edistää siten yksilön osallisuutta ja kiinnittymistä yhteiskuntaan. Sosiaalinen osallisuus linkittyy vahvasti yksilön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten strategian yhtenä tavoitteena on, että yhteistyöllä edistetään hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta Keski-Pohjanmaan alueella. Myös ennalta ehkäisevät ja yhdenvertaiset palvelut ovat Soiten yhtenä strategisena tavoitteena. Lisäksi Soitelle strategian mukaisia tärkeitä arvoja ovat mm. arvostava kohtaaminen, turvallisuus, osallisuus sekä yhdenvertaisuus. Myös matalan kynnyksen ryhmätoiminnot nojaavat Soiten arvoihin sekä strategisiin tavoitteisiin.
Ryhmätoimintojen perusta on rakennettu yhteistyölle, jossa yhdistetään resursseja ja osaamista, jotta saamme luotua sellaisia ryhmätoimintoja, joihin on aidosti helppo tulla ja joissa on aidosti hyvä ja turvallinen ilmapiiri. Matalan kynnyksen ryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ryhmiä ohjaavat ammattilaiset sekä vapaaehtoiset, jotka ovat esimerkiksi koulutettuja kokemusasiantuntijoita tai vertaisohjaajia. Ohjaajien tehtävänä on mm. varmistaa, että ryhmissä on turvallinen ja hyvä ilmapiiri, jotta ryhmiin on kaikkien helppo osallistua.
Matalan kynnyksen ryhmätoiminnot nähdään myös ennalta ehkäisevinä palveluina, sillä ryhmätoiminnoista saatu tuki ja osallisuuden tunne voivat ehkäistä raskaampien palveluiden tarvetta. Toisaalta matalan kynnyksen palveluilla voidaan tavoittaa syrjäytymisvaarassa tai palveluiden ulkopuolella olevia henkilöitä ja ohjata heidät avun piiriin.
Matalan kynnyksen ryhmätoiminnot ovat suunnattu kaikille Keski-Pohjanmaan alueen asukkaille, vaikka varsinaiseksi kohderyhmäksi nähdään heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt. Toimintamallia käynnistettäessä eri toimijatahojen kanssa sovittiin, että ryhmiin ei tehdä suurempia rajauksia, sillä haluttiin, että ryhmiin voi tulla kuka vaan. Kun ryhmät on suunnattu kaikille, ei kävijöiden tarvitse esimerkiksi pelätä leimautumista. Yhdessä tekeminen ja kohtaaminen eivät kysy diagnooseja, vaan matalan kynnyksen ryhmissä kohdataan toisemme tasa-arvoisesti yksilöinä.
Ryhmän perustaminen on käynnistynyt yleensä tarpeesta, joka on tullut työntekijöiden tietoon. Tämä tarve on ollut monesti lähtöisin asiakkaalta tai potilaalta eli alueen asukkaalta. Joissakin ryhmissä on tietty teema, joka on rakentunut suoraan tarpeesta, esimerkiksi Aamupalatoiminta-ryhmät, joissa tarjotaan maksuton aamupala. Monissa ryhmissä sisältöä on suunniteltu yhdessä kävijöiden kanssa, esimerkiksi Liikuntaryhmä, jossa eri kerrat on suunniteltu kävijöiden toiveiden mukaan. Ryhmien kävijöiltä on lisäksi kysytty palautetta suullisesti säännöllisesti ja ryhmien kävijät ovat antaneet palautetta aktiivisesti myös itse. Lisäksi muutamasta ryhmästä on kerätty palautetta myös kirjallisesti.