Monialaisena yhteistyönä toteutettava matalan kynnyksen ryhmätoiminta, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)

Eri toimijatahojen monialaisena yhteistyönä toteutetaan ja laajennetaan matalan kynnyksen ryhmätoimintaa eri puolille maakuntaa mahdollistaen näin alueen väestölle matalan kynnyksen tukea. Hyödynnetään rajallisia resursseja tarkoituksenmukaisesti.  

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaalla toimii sosiaali- ja terveydenhuollon eri toimijoita: yhdistyksiä, yrityksiä ja julkisia palveluntuottajia sekä em. tahojen toteuttamia kehittämishankkeita. Matalan kynnyksen ryhmätoiminta on keskittynyt maakunnan kaupunkeihin ja sitä on tarve laajentaa eri puolille maakuntaa. Kaikkien toimijoiden resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Kun matalan kynnyksen ryhmiä toteutetaan yhteistyössä, resursseja voidaan hyödyntää tehokkaammin. 

Ratkaisun perusidea

Monialaisena yhteistyönä, eri toimijatahojen resursseja yhdistämällä voimme laajentaa matalan kynnyksen ryhmätoimintaa eri puolille maakuntaa. Tarvetta ja tahtotilaa tähän on. Olemme suunnitelleet mallin ja toteutamme sen pohjalta monialaisena yhteistyönä matalan kynnyksen ryhmätoimintaa. Yhteistyössä toimijat ovat sopineet käynnistettävistä ryhmistä, ryhmien kokoontumispaikoista, tiedottamisesta jne. Tavoitteena on ollut, että raha ei eri toimijoiden välillä liiku, vaan kukin taho tulee yhteistyöhön ja toteutukseen mukaan sillä resurssilla kuin katsoo sen mahdolliseksi. Yhdessä tekeminen tarjoaa mahdollisuuden käyttää resursseja tehokkaammin sekä jakaa ammatillisuutta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli on työstetty eri toimijatahojen monialaisena yhteistyönä ENTER-Elämässä eteenpäin! -hankkeen toimesta. Toimintamalli otettiin käyttöön syksyllä 2022 ja mallia on koordinoitu ja toteutettu määräajan RRF-Keski-Pohjanmaa -hankkeesta. Toteutukseen ei resursoida uutta henkilöstöä, vaan eri toimijoiden olemassa olevia resursseja  yhdistellään yhdessä sopien ja uudella tavalla. Toteutuksessa hyödynnetään myös maakunnan alueella toimivia koulutettuja kokemusosaajia (kokemusasiantuntijat ja vertaiset).

Monialaisena yhteistyönä käynnistyvästä ryhmätoiminnasta tiedotetaan sähköisen esitteen avulla alueen väestölle, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä muille toimijoille. 

Mallin mukaisen toiminnan käynnistyessä toteutetaan seurantaa ja sosiaalista raportointia. Em. seurantatietoa arvioidaan ja analysoidaan sekä tehdään johtopäätöksiä mallin avulla saavutetuista tuloksista.

RRF-Keski-Pohjanmaa -hankkeen päätyttyä, ei ole käytettävissä hankerahoitusta toiminnan koordinointiin, vaan on sovittava koordinaatioresurssista, jotta malli voi juurtua.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa eri puolilla maata, erilaisten toimijatahojen yhteistyönä tuottamaan ryhmätoimintaan erilaisille osallistujaryhmille.