Monialaisena yhteistyönä toteutettava matalan kynnyksen ryhmätoiminta, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Eri toimijatahojen monialaisena yhteistyönä toteutetaan ja laajennetaan matalan kynnyksen ryhmätoimintaa eri puolille maakuntaa mahdollistaen näin alueen väestölle matalan kynnyksen tukea. Hyödynnetään rajallisia resursseja tarkoituksenmukaisesti.
Toimintamallin nimi
Eri toimijatahojen monialaisena yhteistyönä toteutetaan ja laajennetaan matalan kynnyksen ryhmätoimintaa eri puolille maakuntaa mahdollistaen näin alueen väestölle matalan kynnyksen tukea. Hyödynnetään rajallisia resursseja tarkoituksenmukaisesti.
Monialaisena yhteistyönä, eri toimijatahojen resursseja yhdistämällä olemme laajentaneet matalan kynnyksen ryhmätoimintaa eri puolille maakuntaa. Eri toimijoiden tiedossa on ollut, että koko Keski-Pohjanmaan alueella tarve yhteiselle tekemiselle, kohtaamisille, sosiaalisille suhteille ja kanssakäymiselle sekä myös vertaistuelle on suuri.
Toimintamallissa kuvataan matalan kynnyksen ryhmätoimintoja ryhmän suunnittelusta lähtien aina siihen asti, että se juurtuu pysyväksi toiminnaksi alueelle. Ryhmätoimintojen koordinointiin on saatu RRF-hankkeelta koordinaatiotuki, jolloin Soitessa nimetty työntekijä on koordinoinut toimintoja.
Ryhmän perustaminen lähtee tarpeesta, joka tulee työntekijöiden tietoon. Tarve on monesti lähtöisin asiakkaalta tai potilaalta eli alueen asukkaalta. Ryhmätoimintojen koordinoija saa yhteydenottoja työntekijöiltä tai suoraan henkilöltä, joka haluaisi perustaa ryhmän. Koordinoija alkaa kartoittaa tarkemmin tilannetta, etsii yhteistyöhön toimijoita ja saattaa heidät yhteen. Koordinoija on apuna ryhmien suunnittelussa, tilojen ja mahdollisten ryhmässä tarvittavien välineiden hankkimisessa, ryhmän markkinoimisessa ja tiedottamisessa sekä auttaa tarvittaessa ryhmän käynnistämisessä. Koordinoija hoitaa ryhmään myös mahdolliset tarjottavat.
Kullakin ryhmällä on taustaorganisaatio, joka voi olla esimerkiksi yhdistys, seurakunta, Soite tai jokin muu toimija. Taustaorganisaatio antaa apua ja tukea ryhmätoimintaan tarvittaessa. Ryhmille nimetään ohjaajat. Ohjaajana voi toimia työntekijä, vertaisohjaaja, kokemusasiantuntija tai muu vapaaehtoinen. Ohjaajat ovat vastuussa ryhmän toiminnasta. Ohjaajalla on hyvä olla jonkinlainen koulutus tai kokemusta ryhmän ohjaamisesta. Monet organisaatiot kouluttavat itse vertaisohjaajia.
Ryhmissä on eri teemoja, esim. liikunta ja kädentaidot. Osa ryhmistä on ns. keskusteluryhmiä, eli niissä ei ole varsinaista teemaa. Ryhmien sisältöä on suunniteltu yhdessä kävijöiden kanssa. Useissa ryhmissä tarjotaan kahvia, teetä ja mehua sekä lisäksi jotain pientä kahvileipää. Muutamassa ryhmässä on myös tarjolla maksuton aamupala. Kaikki ryhmät ovat kävijöille ilmaisia ja niihin ovat kaikki tervetulleita.
Toimintamallissa järjestettiin myös ryhmänohjaajakoulutus yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Koulutus suunnattiin kaikille ryhmänohjauksesta kiinnostuneille vapaaehtoisille.
Matalan kynnyksen ryhmät löytyvät Soiten nettisivuilta osoitteesta https://soite.fi/palvelut-ja-yhteys/aikuisten-sosiaalipalvelut/aikuissosiaalityo-ja-toimeentulotuki/matalan-kynnyksen-ryhmatoiminta-aikuissosiaalipalveluissa/
Keski-Pohjanmaalla toimii sosiaali- ja terveydenhuollon eri toimijoita: yhdistyksiä, yrityksiä ja julkisia palveluntuottajia sekä em. tahojen toteuttamia kehittämishankkeita. Maakunnassa on tarjolla erilaisia ryhmätoimintoja, mutta toisaalta osassa ryhmiä on verrattain vähän kävijöitä. Ryhmätoiminnot ovat myös usein suunnattu tietynlaiselle kohderyhmälle, mikä rajaa kävijöitä pois.
Myös Keski-Pohjanmaalla sote-alan kentällä useiden eri toimijoiden tiedossa on, että tarve yhteiselle tekemiselle, kohtaamisille, sosiaalisille suhteille ja kanssakäymiselle sekä myös vertaistuelle on suuri. Kaikkien toimijoiden resurssit ovat kuitenkin rajalliset. Kun matalan kynnyksen ryhmiä toteutetaan yhteistyössä, resursseja voidaan hyödyntää tehokkaammin sekä tavoittaa suurempia kävijämääriä. Yhdessä tekeminen antaa mahdollisuuden myös jakaa ammatillisuutta sekä tietoa ja taitoa.
Yksinäisyys on Suomessa kasvava ongelma, erityisesti Keski-Pohjanmaalla. Pitkään jatkunut kokemus yksinäisyydestä on terveyttä uhkaava tekijä heikentäen ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Matalan kynnyksen palveluilla voidaan lisätä yksilöiden, erityisesti huono-osaisten sosiaalista osallisuutta. Näiden palveluiden tavoitteena on, että kynnys hakeutua niihin olisi mahdollisimman matala. Toisaalta matalan kynnyksen palveluilla voidaan saavuttaa palvelujärjestelmän ulkopuolelle jääneitä, jolloin heidät voi ohjata oikeanlaisen avun piiriin.
Matalan kynnyksen ryhmätoiminnat tarjoavat kohtaamismahdollisuuksia ihmisille. Ryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Ne mahdollistavat yksilölle pääsyn sosiaalisiin verkostoihin ja kuulumisen tunteen johonkin yhteisöön. Osallistuminen ryhmätoimintoihin edistää siten yksilön osallisuutta ja kiinnittymistä yhteiskuntaan. Sosiaalinen osallisuus linkittyy vahvasti yksilön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Toimintamalli sai alkunsa ENTER-Elämässä eteenpäin! -hankkeessa, jossa lähdettiin suunnittelemaan monialaisena yhteistyönä toteutettavaa ryhmätoiminnan mallia. Toimintamalli otettiin käyttöön syksyllä 2022 ja mallia on koordinoitu ja toteutettu määräajan RRF-Keski-Pohjanmaa -hankkeesta. Toteutuksessa on osallistettu myös maakunnan alueella toimivia koulutettuja kokemusosaajia sekä eri toimijoiden vapaaehtoisia ja vertaistoimijoita.
Monialaisena yhteistyönä käynnistyvistä matalan kynnyksen ryhmätoiminnoista on tiedotettu mm. Soiten nettisivuilla alueen väestöä, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia sekä muita toimijoita. Lisäksi ryhmätoiminnot viedään sähköiselle palvelutarjottimelle.
Ryhmän käynnistämiseen vaaditaan työntekijäresursseja, sillä käynnistäminen edellyttää suunnittelua ja organisointia. Kun yhteistyötahot on saatettu yhteen ja sovittu ryhmätoimintojen käynnistämisestä, on työnjaosta hyvä sopia yhdessä. Ryhmän käynnistymiselle kannattaa antaa aikaa, sillä yleensä kestää jonkin aikaa, että ryhmä alkaa saavuttaa kävijöitä. Ryhmästä kannattaa tiedottaa eri kanavissa ja ns. puskaradioon kannattaa myös panostaa. Kun ryhmään on mukava ja helppo tulla, siitä yleensä sana kiirii tutuille.
Mallin mukaisen toiminnan käynnistyessä toteutetaan seurantaa ja sosiaalista raportointia. Em. seurantatietoa arvioidaan ja analysoidaan sekä tehdään johtopäätöksiä mallin avulla saavutetuista tuloksista.
RRF-Keski-Pohjanmaa -hankkeen päätyttyä, ei ole käytettävissä hankerahoitusta toiminnan koordinointiin, vaan on sovittava koordinaatioresurssista, jotta malli voi juurtua.
Matalan kynnyksen ryhmiä on ollut yhteensä 18 kpl. Pari ryhmää ei tavoittanut kävijöitä. Suurin osa ryhmistä kokoontuu viikoittain, pari ryhmää joka toinen viikko. Osa ryhmistä on lopettanut ja osa on tauolla. Ryhmiä on käynnistynyt koko ajan lisää. Ryhmät ovat tavoittaneet yhteensä yli 3200 kävijää Keski-Pohjanmaan alueella. Ryhmän kävijöiltä on saatu suullista palautetta koko toiminnan ajan. Parista ryhmästä on kerätty myös kirjallista palautetta. Kävijöiden palautteiden ja ryhmän ohjaajien arvioinnin perusteella ryhmätoiminta;
- on saanut lähtemään kotoa pois.
- on vähentänyt yksinäisyyttä.
- on saanut liikkumaan.
- on synnyttänyt ystävyys- ja kaverisuhteita.
- on lisännyt sosiaalista vuorovaikutusta.
- on tavoittanut yksinäisiä.
- on ylläpitänyt fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.
- on antanut vertaistukea.
- on parantanut mielialaa.
- on piristänyt arkea.
- on tuonut elämään jotain, mitä odottaa.
- on tuonut merkityksellisiä kohtaamisia.