Monikielisen verkkoauttamisen palvelukonsepti - Monikielisyyden ja monimuotoisuuden Intrasivu, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)

Intraan laadittu henkilöstölle suunnattu perehdytyssivusto kokoaa selkeästi tietoa monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Tavoitteena on lisätä ja kehittää osaamista sekä tukea yhdenvertaisuuden huomioimista arjen työssä.

Toimintaympäristö

Toimintamalliin vaikuttavat monet yhteiskunnalliset ja poliittiset tekijät, kuten monimuotoistuva väestörakenne, yhdenvertaisuuslainsäädäntö ja hyvinvointialueiden velvoitteet edistää yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä omassa toiminnassaan. Työnantajalta odotetaan konkreettisia toimia henkilöstön osaamisen kehittämiseksi monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuuskysymyksissä. Sosiaalinen ja kulttuurinen muutos, kuten ihmisten monikielisyys ja eri taustojen näkyvyys palvelujärjestelmässä, lisää tarvetta tukea henkilöstöä kohtaamaan asiakkaita yhdenvertaisesti ja kulttuurisensitiivisesti. Tiedon saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen ovat keskeisiä arvoja myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiassa. Intraan rakennettu perehdytyssivusto tukee näitä tavoitteita tarjoamalla ajantasaista, helposti saavutettavaa ja selkeästi jäsenneltyä tietoa työntekijöille.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvinvointialueella havaittiin tarve lisätä henkilöstön ymmärrystä monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta, erityisesti monikielisessä ja kulttuurisesti moninaisessa toimintaympäristössä. Ongelmaksi tunnistettiin, että tieto aiheista oli hajallaan tai puuttui kokonaan. Ratkaisuksi kehitettiin Intraan selkeä ja saavutettava perehdytyssivusto, joka kokoaa keskeiset sisällöt yhteen. Toimintamalli kytkeytyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen strategisiin tavoitteisiin edistää yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta ja henkilöstön osaamisen kehittämistä. Se tukee myös valtakunnallisia linjauksia monimuotoisen työyhteisön vahvistamisesta.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Monimuotoistuva väestö tarvitsee kulttuurisesti ja kielellisesti sensitiivistä palvelua. Yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää, että asiakkaat kohdataan tasa-arvoisesti ja heidän tarpeensa tunnistetaan.​

Ammattilainen: Työntekijät tarvitsevat konkreettista, helposti saavutettavaa ja ajantasaista tietoa monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Osaamisen kehittäminen tukee työn laatua ja työntekijöiden valmiuksia kohdata eri taustoista tulevia asiakkaita.​

Organisaatio: Hyvinvointialueen velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Perehdytyssivusto tukee strategisia tavoitteita ja varmistaa, että henkilöstöllä on yhtenäiset perustiedot aiheista.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Perehdytyssivuston kehittämiseen osallistui Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen HR-edustajia sekä monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuusasioihin perehtynyt erityisasiantuntija. HR:n rooli oli varmistaa, että sisältö tukee henkilöstön perehdytystä ja koulutusta. Erityisasiantuntija toi kehittämiseen substanssiosaamista yhdenvertaisuudesta, moninaisuudesta ja inklusiivisista toimintatavoista. Yhteiskehittämisessä hyödynnettiin ketterää yhteistyötä ja säännöllisiä tapaamisia. Kehittäjäjoukko osallistui aktiivisesti sisällön ideointiin, testasi rakenteita ja tuotti materiaaleja.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on lisätä henkilöstön tietoa ja ymmärrystä monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä vahvistaa näiden teemojen huomioimista käytännön työssä. Perehdytyssivuston avulla henkilöstö saa helposti saavutettavaa ja ajankohtaista tietoa, mikä tukee yhdenvertaisen ja inklusiivisen työyhteisön rakentumista.​

Tavoiteltuja tuloksia ovat:​

  • Tietoisuuden kasvu monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä asiakas- ja työyhteisötyössä​
  • Yhtenäisempi perehdytyssisältö koko organisaation tasolla​
  • Lisääntynyt osaaminen ja valmius kohdata moninaisia asiakasryhmiä
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perehdytyssivuston kohderyhmänä on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen koko henkilöstö, erityisesti uudet työntekijät ja esihenkilöt, jotka vastaavat perehdytyksestä tai työyhteisön yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämisestä.

Asiakasymmärrystä on kerätty esimerkiksi henkilöstöltä saadun palautteen ja havaintojen perusteella. Henkilöstön monimuotoistumisen myötä on tunnistettu kasvava tarve vahvistaa tietoisuutta monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta, sekä kehittää selkeitä tukimateriaaleja ja yhteisiä käytäntöjä arjen työn tueksi.​ Sisältöjä on laadittu yhteistyössä HR:n ja asiantuntijoiden kanssa.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa on kyse Intranet-sivustosta, joka tarjoaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen henkilöstölle selkeän ja helposti saavutettavan perehdytyskokonaisuuden monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Sivusto kokoaa yhteen keskeiset tiedot sekä videoita, joiden tavoitteena on vahvistaa henkilöstön osaamista ja tukea yhdenvertaista toimintakulttuuria käytännön työssä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttaminen osaksi arjen työtä edellyttää tiivistä yhteistyötä HR:n ja viestinnän kanssa. Käyttöönottoa tukevat esihenkilöiden ja tiimien aktiivinen perehdytys sekä intran ajankohtaiskanavien ja uutiskirjeiden hyödyntäminen näkyvyyden lisäämiseksi. Mallin vakiinnuttaminen vaatii riittävää resursointia: asiantuntijaosaamista monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta, sisällöntuotantoa sekä teknistä osaamista intran ylläpidossa. Perehdytyssivusto päivitetään säännöllisesti, ja sen käyttöä seurataan mm. käyttäjäpalautteen ja Intran analytiikan avulla.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin soveltaminen vaatii ennen kaikkea sitoutunutta kehittämistyötä, selkeän sisällöllisen rakenteen suunnittelua sekä yhteistyötä. Erityisesti yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden kaltaisissa teemoissa on tärkeää huomioida ajantasainen tieto, sensitiivinen viestintä ja osallistava ote. Sivuston rakentaminen vaatii teknistä osaamista (intran hallinta), viestinnällistä suunnittelua sekä aikaa sisällön kokoamiseen ja päivittämiseen. On hyvä varata riittävästi aikaa myös henkilöstön osallistamiseen, palautteen keruuseen ja sisällön testaukseen. Keskeistä on, että sisältö on selkeä, saavutettava ja helposti löydettävissä. Sudenkuoppina voi olla epäselvä vastuunjako tai päivitysvastuun puuttuminen, mikä heikentää sivuston ajantasaisuutta ja käyttöastetta. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Perehdytyssivusto on otettu käyttöön ja sen vastaanotto on ollut myönteinen. Vaikka kattavaa arviointia ei ole vielä toteutettu, alustavan palautteen perusteella sivusto koetaan hyödylliseksi ja arjen työtä tukevaksi. Sen kautta henkilöstön on ollut helpompi lähestyä monimuotoisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja sekä hyödyntää materiaaleja esimerkiksi perehdytyksessä ja esihenkilötyössä.