Monikieliset lapsiperheet palveluihin osana perhekeskustoiminnan kehittämistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamalli sisältää neljä osakokonaisuutta
- Infot lapsiperheille -tilaisuudet
- Jalkautuvan neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen
- Saavutettavuuden ja materiaalien kehittäminen
- Viestintäkampanjat: viranomaispelon & rasismin ehkäisy
VAKEn toimintaympäristö ja väestörakenne on maamme monikulttuurisin ja monikielisin. Asukkaat puhuvat yli 120 eri kieltä. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan, vuoteen 2030 mennessä, noin kolmasosa hyvinvointialueen asukkaista tulee olemaan muuta kuin suomea- tai ruotsia äidinkielenään puhuvia. 28 % alueen väestöstä on alle 24-vuotiaita ja alueella asuu runsaasti lapsiperheitä. Useampi kuin joka neljäs lapsiperhe on yhden vanhemman perhe. Lapsiperheistä toimeentulotukea saavien osuus on alueella maan suurin. Lapsiperheköyhyys tutkitusti lisää palveluntarvetta ja syrjäytymisriskiä. Lasten ja nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin koettu heikentyminen näkyvät merkittävästi palvelujen kysynnässä. Samanaikaisesti VAKEn alueella lasten ja perheiden hyvinvoinnin haasteet ovat korostuneita. Lastensuojelun tarve on useilla mittareilla maan suurimpia. Edellä mainituista syistä johtuen VAKEn lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on tunnistettu toimintaympäristöön liittyvä tarve kehittää palveluohjausta kulttuurisensitiivisesti ja kulttuurista kompetenssia lisäämällä.
Kansallisella tasolla sote-uudistuksen tavoitteena on luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja. Kansallisen lapsistrategian (2021) mukaan lasten oikeuksien toteutumisessa haasteita. Monet lapset, nuoret ja perheet kokevat syrjintää ja rakenteellista rasismia. Kaikki lapset eivät saa tarvitsemaansa tukea tai palveluja. Lapsistrategissa tavoitteina on mm. haavoittuvassa asemassa olevien lapsien oikeuksien turvaamisen ja lasten ja perheiden tarpeita vastaavien sosiaali- ja terveyspalveluiden toteuttaminen.
THL:n määritelmän (2023) mukaan kulttuurisen kompetenssin eli osaamisen käsite tarkoittaa kaikista kulttuuritaustoista tulevien ihmisten kunnioittamista sekä syrjimättömän ilmapiirin rakentamista ja vaalimista yhteiskunnassa. Se tarkoittaa myös palveluiden järjestämistä, saatavuutta ja saavutettavuutta niin, että eri taustoista tulevien ihmisten osittain erilaiset tarpeet tunnistetaan ja otetaan huomioon. Kulttuurisensitiivisessä palveluohjauksessa tulee huomioida asiakkaan tausta, kieli ja kulttuuri.
THL:n (2023) suositusten mukaan on tärkeää tunnistaa ryhmät, erityisesti mm. lapset, jotka ovat vaarassa jäädä palvelujen ulkopuolelle. Tarpeen mukaista palveluihin pääsyä tulee tukea tekemällä tiivistä yhteistyötä ammattilaisten välillä ja huomioimalla palveluohjauksessa asiakkaan koko perhe. THL suosittaa, että asiakkaan mahdollisuuksia huolehtia omasta hyvinvoinnistaan tulee tukea asiakkaalle parhaiten sopivilla keinoilla ja mahdollisuuksien mukaan asiakkaan osaamalla kielellä ja tarvittaessa tulkkivälitteisesti.
Sosiaalihuoltoa toteutettaessa on otettava huomioon asiakkaan toivomukset, mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet sekä hänen äidinkielensä ja kulttuuritaustansa. Viranomaisilla on myös velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. Taloudellisen toimintaympäristön näkökulmasta saatavilla olevat resurssit ovat rajalliset ja säästöpaineet kasvavat. Mitä varhaisemmassa vaiheessa lapsiperheet pääsevät palveluihin, sitä enemmän säästöjä syntyy pitkällä tähtäimellä.
Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan keskeisenä strategisena tavoitteena on perhekeskustoiminnan kehittäminen, jossa yhdistetään lapsiperheiden palvelut yhdeksi monialaiseksi kokonaisuudeksi ja tiivistetään eri ammattilaisten keskinäistä yhteistyötä. Näin turvataan asiakkaiden sujuva palveluihin pääsy ja tuen saaminen varhaisessa vaiheessa. Toimialan perhekeskuspalveluita toteutetaan neljällä perhekeskusalueella. Sidosryhmien, kuten kuntien ja järjestöjen, kanssa tehtävä yhteistyö mahdollistaa asiakkaiden tarpeisiin vastaamiseen monialaisesti ja vaikuttavasti.
Monikieliset lapsiperheet palveluihin-toimintamallin kehittäjinä toimii kaksi kehittämiskoordinaattoria (2024-2025) sekä erityisasiantuntija (2024). Heidän tehtävänään on ollut toteuttaa alkukartoitukset sekä koordinoida, seurata ja mittaroida kehittämisen osakokonaisuuksia ja raportoida työstä sekä sen tuloksista RRP-hankkeen johdolle. Kehittämiskoordinaattorit työskentelevät osana VAKEn lasiperheiden neuvonnan ja ohjauksen tiimiä, joka on mahdollistanut kehittämisen osana palvelutuotantoa.
Hyvinvointialueella toimivilla monikulttuurisilla järjestöillä, uskonnollisilla yhteisöillä ja muilla kolmannen sektorin toimijoilla on tärkeä rooli monikielisten perheiden tavoittamisessa sekä palveluiden tarjoamisessa sekä niihin ohjaamisessa. Kumppanit ovat alusta saakka lähteneet aktiivisesti kehittämiseen mukaan, sillä ilmiö koskettaa kaikkia toimijoita ja palvelukokonaisuuden sujuvuus hyödyttää kaikkia.
Kehittämisessä luodaan palveluohjauksen malli/malleja, jotka huomioivat monikielisten lapsiperheiden erityistarpeita tuen piiriin ohjautumisessa. Lisäksi luodaan palveluihin ohjautumista tukevia materiaaleja. Tavoitteena on, että palveluiden ulkopuolella olevat lapsiperheiden viranomaisiin kohdistuva pelko vähenisi, palveluihin hakeutumisen kynnys madaltuisi ja perheet saisivat tarvitsemansa avun ja tuen oikea-aikaisesti ja varhaisessa vaiheessa. Toimintamallissa lisätään monikielisten lapsiperheiden tietoisuuttaa VAKEn, alueen kuntien sekä eri järjestötoimijoiden palveluista. Samalla lisätään muiden kuin hyvinvointialueen toimijoiden tuntemusta VAKEn palveluista. Tutustu mm. Apua ja tukea lapsiperheille – videosarjaan.
Tuloksia ja vaikutusta seurataan ja analysoidaan palautekyselyiden pohjalta (NPS luku, avoimet vastaukset ja 1-5 asteikko-kysymykset). Palautetta kerätään infotilaisuuksien osallistujilta, puhujilta sekä järjestäjätahoilta. Tavoitteena on selvittää, onko malli koettu hyödylliseksi ja saako kohderyhmä tarvitsemaansa tietoa. Tuloksia seurataan prosessimittareiden avulla, mm. tilaisuuksien lukumäärät ja osallistujamäärät. Suoraa vaikutusta suhteessa palveluihin ohjautumiseen ei pystytä mittaamaan, sillä mallissa ei kerätä perheiden tunnistetietoja. Infot lapsiperheille-toimintamallin tuloksista ja vaikutuksista on tekeillä lisäksi kaksi tutkimusta, jotka toteutetaan YAMK-opinnäytetöinä ulkoisten tahojen tekemänä.
Lisäksi tilastoidaan jalkautuvan työn ohjaus ja neuvontakerrat, jalkautumisten lukumäärät ja tietoa siitä kuinka paljon suoraa palveluohjausta jalkautumisen avulla on tehty. Lisäksi jalkautumisilla satunnaisesti valikoiden kerätään kirjallista palautetta.
Verkkosivujen sekä YouTube soittolistojen käyttäjä- ja katsojamääriä seurataan. Lisäksi seurataan, kuinka laajasti materiaaleja jaetaan asukkaille ja yhteistyökumppaneille. Jakelumäärät tilastoidaan.
Viestintäkampanjoihin liittyen kerätään lanseeraukseen osallistuvien määrä ja palaute osallistujilta. Lisäksi kerätään materiaalien jakelumäärät (kenelle materiaaleja on jaettu, katselukerrat ja määrät).
Koulutuksiin liittyen kerätään palautetta osallistujilta ja tilastoidaan osallistujamäärät.
Pilotin päättyessä kerätään palautekysely yhteistyökumppaneilta, sidosryhmiin kuuluvilta tahoilta ja hankeen työntekijöiltä. Palautekyselyn avulla voidaan arvioida hankkeen tavoitteiden saavuttamista, toimintatapoja ja tuloksia sekä mahdollisia jatkokehittämisen kohteita. Palautekysely toteutetaan sähköisen kyselylomakkeen avulla anonyymisti tulosten luotettavuuden lisäämiseksi.
Arviointikysymykset:
Miten hyödylliseksi toimintamalli on koettu kohderyhmän näkökulmasta?
Miten paljon uutta tietoa palveluista kohderyhmä on kokenut saavansa toimintamallin avulla?
Mien paljon lukumääräisesti kohderyhmää on tavoitettu ja kohdattu?
Miten paljon lukumääräisesti materiaaleja on jalkautettu ja jaettu?
Monikieliset lapsiperheiden tarpeet ja palveluihin ohjautumisen erityispiirteet tulee huomioida strategisella tasolla. Tietoisuuden lisääminen lapsiperheiden palveluista selkosuomella sekä palveluiden saavutettavuus tukevat palveluihin hakeutumista ja lieventää viranomaispelkoa. Saavutettavuutta voidaan parantaa viemällä lapsiperheiden neuvontaa ja ohjausta haavoittuvassa asemassa olevien monikielisten lapsiperheiden toimintaympäristöön. Myös yhteistyötä tulisi vahvistaa VAKEn sekä Vantaan ja Keravan kuntien välillä sekä järjestötoimijoiden kanssa.
Toimenpiteisiin sisältyy:
- alkukartoitusselvitys, yhteiskehittämisen työpajat ja suunnitelman luominen kehittämiselle
- jalkautuvan neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen
- materiaalien ja koulutusten kehittäminen
- viestintäkampanjoiden kehittäminen
- mittarien luominen tulosten ja vaikutusten seuraamiseksi ja arvoimiseksi
Asukas- ja asiakasymmärrystä on kerrytetty asukaskyselyllä keväällä 2024. Kyselyssä selvitettiin VAKEn alueen monikielisten lapsiperheiden kokemuksia sosiaalipalveluihin pääsystä ja kerättiin tietoa palveluiden tavoittavuuden haasteista. Kyselyt toteutettiin Webropolilla sekä yksilöhaastatteluina. Kyselyssä oli monivalinta- ja avoimia kysymyksiä ja ne toteutettiin kolmannen sektorin ja lapsiperheiden avointen kohtaamispaikkojen tiloissa tulkkia käyttäen. Vastauksia saatiin yhteensä 50.
Asukaskyselyiden mukaan monikieliset lapsiperheet kokevat palveluihin löytämisen haasteena sen, että palveluista ei tiedetä, eikä ymmärretä mikä palvelu on kyseessä. Oikean palvelun löytäminen on koettu haastavana. Viranomaispelko, erityisesti lastensuojelua kohtaan, tuli kyselyssä vahvasti esille. Asukaskyselyiden mukaan palveluita halutaan kasvotusten (59%), puhelimitse (16%), viestillä (16%) ja chatissa (9%). Erityisesti lisää tietoa halutaan palveluihin ohjaukseen, lastenkasvatukseen, parisuhde- ja ero-asioihin ja käytännön asioihin (esimerkiksi lomakkeet, talous, koulutus ja harrastukset) liittyen.
Tietoa kerättiin myös haastattelemalla alueen toimijoita keväällä 2024. Haastatteluita tehtiin 25 eri toimijan kanssa yhteensä 65 työntekijälle, jotka kohtaavat työssään haavoittuvassa asemassa olevia monikielisiä lapsiperheitä. Haastateltavina oli toimijoita VAKEsta, 3. sektorilta, uskonnollisista yhteisöistä, kunnilta sekä Kelasta. Lisäksi on järjestetty yhteiskehittämisen työpajoja, jonne kutsuttiin sekä edellä mainittuja toimijoita. Osana kehittämistä on myös vierailtu mm. VAKEn nuorisovaltuustossa.
Yhteistyötahojen haastattelujen mukaan haasteet palveluihin ohjautumisessa ja pääsyyn liittyvät erityisesti epäselvyyteen saatavilla olevista palveluista, viranomaispelkoon ja kielen tuomiin haasteisiin, digitaitojen puutteeseen, palveluihin hakeutumiseen liittyvään stigmaan tai häpeään sekä siihen, että omaa tai perheen palveluntarvetta ei tunnisteta. Työntekijöiden näkökulmasta palveluiden tavoittavuutta parantaisi selkokielisyyden ja helposti ymmärrettävän suomen lisääminen palveluissa, jalkautuvan työn lisääminen asukkaiden arkiympäristössä, etsivän perhetyön lisääminen ja sukupuolisensitiivisyyden huomioiminen.
Erityisesti viranomaispelko ja sosiaalipalveluihin liittyvä epäluottamus on noussut yhtenä keskeisenä haasteena asukaskohtaamisissa, erilaisissa työpajoissa sekä työntekijöiden alkukartoitus haastatteluissa. Ilmiön tarkastelu palveluihin ohjautumisen näkökulmasta on tärkeää, jotta luottamusta sosiaaliviranomaisiin ja palveluihin voidaan lisätä ja viranomaispelkoa ennaltaehkäistä palvelujen kehittämisessä. Yhtenä havaintona on ollut, että lisää tietoa ja ymmärrystä viranomaispelosta ilmiönä tarvitaan, jotta siihen voidaan tehokkaammin puuttua osana kynnyksen madaltamista palveluihin ohjautumisessa.
Toimintamallin kehittämisessä ei ole löydetty vastaavia malleja muilta alueilta. Toimintamalli perustuu yhteiskehittämiselle ja palvelunkäyttäjien osallisuuden vahvistamiselle osana kehittämistyötä.
Toimintamallissa on hyödynnetty elementtejä esim. näistä malleista ja toimintatavoista:
THL: Osallisuus yhteisöissä ja vaikuttamisen prosesseissa - THL
Aspa Palvelujen yhteiskehittäminen: Palvelujen yhteiskehittäminen - Aspa
Kokemusosaaminen: Kokemusosaaminen - THL
Toimintamalli perustuu yhteiskehittämiselle hyvinvointialueen, asukkaiden, kolmennen sektorin ja kuntien eri tahojen kanssa.
Koska toimintamalli kokonaisuutena perustuu etsivän työn ja jalkautumisen kehittämiseen, toimintamalliin liittyvä digikehittäminen on ollut pääasiassa sähköisen viestinnän kehittämistä (verkkosivujen saavutettavuuden parantaminen, materiaalien jalkauttaminen: sosiaalinen media ja monikielisten esitteiden, videoiden ja viestintämateriaalien levittäminen sähköisesti siten, että kohderyhmää tavoitettaisiin mahdollisimman laajasti).
Kokemusosaamista on hyödynnetty mm. viestintäkampanjoiden kehittämisessä ja tuottamisessa, jossa viedoiden esiintyjinä ovat olleet kokemusasiantuntijat.
Keväällä 2024 tehtiin kyselyjä ja haastatteluita asukkaille ja yhteistyökumppaneille. Otanta oli 50 monikielistä lapsiperheen aikuista ja 65 VAKEn sekä Vantaan ja Keravan kunnan ja järjestötoimijan edustajaa. Kehittämistä on suunnattu tuloksia hyödyntäen.
Asukaskyselyiden mukaan monikieliset lapsiperheet kokevat palveluihin löytämisen haasteena sen, että palveluista ei tiedetä, eikä ymmärretä mikä palvelu on kyseessä. Oikean palvelun löytäminen on koettu haastavana. Viranomaispelko, erityisesti lastensuojelua kohtaan, tuli kyselyssä vahvasti esille. Asukaskyselyiden mukaan palveluita halutaan kasvotusten (59%), puhelimitse (16%), viestillä (16%) ja chatissa (9%). Erityisesti lisää tietoa halutaan palveluihin ohjaukseen, lastenkasvatukseen, parisuhde- ja ero-asioihin ja käytännön asioihin (esimerkiksi lomakkeet, talous, koulutus ja harrastukset) liittyen.
Yhteistyötahojen haastattelujen mukaan haasteet palveluihin ohjautumisessa ja pääsyyn liittyvät erityisesti epäselvyyteen saatavilla olevista palveluista, viranomaispelkoon ja kielen tuomiin haasteisiin, digitaitojen puutteeseen, palveluihin hakeutumiseen liittyvään stigmaan tai häpeään sekä siihen, että omaa tai perheen palveluntarvetta ei tunnisteta. Työntekijöiden näkökulmasta palveluiden tavoittavuutta parantaisi selkokielisyyden ja helposti ymmärrettävän suomen lisääminen palveluissa, jalkautuvan työn lisääminen asukkaiden arkiympäristössä, etsivän perhetyön lisääminen ja sukupuolisensitiivisyyden huomioiminen.
Alkukartoituksen ja -haastatteluiden jälkeen syntyi neljä kehittämiskokonaisuutta:
- Infot lapsiperheille-tilaisuudet
- Monikielisten lapsiperheiden toimintaympäristössä tapahtuva neuvonta ja ohjaus
- Saavutettavuuden, materiaalien ja ammattilaisille suunnattujen koulutusten kehittäminen
-
Viestintäkampanjat
Toimintamallin keskeisenä tavoitteena on ei-suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien haavoittuvassa asemassa olevien lapsiperheiden ohjautuminen oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti tarpeenmukaisiin palveluihin VAKEn alueella. Kehittämistyö kytkeytyy oleellisella tavalla VAKEn uudistusohjelmaan ja strategiaan, joissa keskeisenä tavoitteena on oikea-aikainen ja vaikuttava varhaisen vaiheen tuki. Toimintamallissa yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä lapsiperheiden luottamusta sosiaaliviranomaisia kohtaan. Kehittämistä tehdään tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin ammattilaisten sekä alueen asukkaiden kanssa.
Syksyllä 2024 - keväällä 2025 on järjestetty 37 monikielistä Infot lapsiperheille-tilaisuutta yhteensä kymmenessä eri ruohonjuuritason paikassa. Jokaisesta tilaisuudesta kerättiin palautetta sekä osallistujilta (asukkaat ja työntekijät), puhujilta ja paikkojen fasilitoijina toimivilta ammattilaisilta. Osallistujia tilaisuuksissa on ollut yhteensä 550, joista asukkaita oli 484 ja ammattilaisia 66. Puhujakertoja (yksittäiset puhujat) oli infoissa 68. Eri tulkkauskieliä oli yhteensä 9.
Tilaisuuksien osallistujilta on kerätty anonyymiä palautetta paperilomakkeilla, jota on saatu yhteensä 373 vastaajalta, vastausprosentin ollessa 78 %. Palautteen perusteella tilaisuuksien NPS keskiarvo on 72, eli erinomainen. NPS 0-10 asteikolla vastausten keskiarvo oli 9. Osallistujat arviovat saaneensa uutta tietoa (asteikolla 1-5) ja vastausten keskiarvo oli 4,5.
Nostoja asukkaiden avoimista vastauksista palautekyselyssä:
Kiitos, että opetitte minulle jotain uutta.
Kiitos hyödyllisestä tiedosta.
Hyvä ja tarpeellinen info alueen asukkaille! Todella tärkeä tieto perheelle.
Monia mahdollisuuksia saada apua.
Tilaisuuksia paikkojen työntekijöiltä kerättiin palautetta jokaisen tilaisuuden jälkeen sähköisen kyselylomakkeen avulla. Vastauksia saatiin yhteensä 15. Asteikolla 1-5 kysymykseen: "Tilaisuudesta oli hyötyä tiedon jakamisessa osallistuille" vastausten keskiarvo oli 4,75. Asteikolla 1-5 kysymykseen " Koin saavani hyödyllistä tietoa oman työni tueksi" vastausten keskiarvo oli 4,65.
Jalkautuvan työn pilotoinnin avulla syksy 2024 - toukokuu 2025 tavoitettiin n. 1070 kohderyhmään kuuluvaa asukasta, joille henkilökohtaisesti jaettiin tietoa lapsiperheiden palveluista.
Ammattilaisille suunnattujen VAKEn lapsiperheiden neuvonnan ja ohjauksen esittelyjen osallistujina syksy 2024 - kevät 2025 pilotoinnin aikana oli n. 640 kolmannen sektorin ja kuntien ammattilaista, jotka työssään kohtaavat haavoittuvassa asemassa olevia monikielisiä lapsiperheitä.
Jalkautumisen ja ammattilaisille suunnattujen esittelyjen pilotointia jatketaan syksyllä 2025. Jalkautuminen ja esittelyt jäävät osaksi lapsiperheiden neuvonnan ja ohjauksen vakiintunutta toimintaa pilotin päättymisen jälkeen.
Kaikkia toiminatamallissa kehitettyjä ratkaisuja (Infot lapsiperheille malli, monikielisten lapsiperheiden toimintaympäristössä tapahtuva neuvonta ja ohjaus sekä viestintäkampanjat) pilotoidaan ja mittaroidaan osana hanketyötä vuosina 2024-2025.
Hankkeen aikana järjestetään kolme yhteiskehittämisen työpajaa liittyen Infot lapsiperheille-malliin.Infot lapsiperheille tilaisuudet sekä monikielisten lapsiperheiden toimintaympäristössä tapahtuva neuvonta ja ohjaus tulee jatkumaan pysyvänä osana VAKEn toimintaa myös hankkeen jälkeen.
Jalkautumisen tueksi kehitetään vuosikello, jota pilotoidaan vuoden 2025 aikana.
VAKEn saavutettavuutta (esim. verkkosivujen kehittäminen) ja erilaisten materiaalien (esitteet, mainokset, infokortit yms.) kehittäminen ja jalkauttaminen toteutetaan koko hankkeen aikana. Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeessa kehitettyjä monikielisiä materiaaleja jalkautetaan laajasti.
Viranomaispelon ehkäisyyn tähtäävä viestintäkampanja toteutetaan syksyllä 2025. Kampanjamateriaali tuotetaan sitä ennen kevään ja kesän 2025 aikana. Tarvittavat resurssit: kuvaaja, kuvauskalusto, kokemusasiantuntijaoiden rekrytointi, videoiden editointi.
Viranomaisluottamuksen lisäämiseen tähtäävää hyvinvointialueen henkilöstölle suunnattua koulutusta, jonka yhteiskehittämiseen pilotti osallistuu Mobile Futures-hankkeen kanssa testataan loppusyksystä 2025.
Syksyllä 2025 kaikkien osakokonaisuuksien tulokset analysoidaan ja kootaan loppuraporttiin.
Resurssina kehittämistyöhön on kaksi kehittämiskoordinaattoria kahden vuoden ajan ja yksi erityisasiantuntija yhden vuoden ajan. Lisäksi resursseja tarvitaan esimerkiksi materiaalien tuottamiseksi (esitteet, materiaalit, kampanjan videot), tulkkikuluihin ja työpajojen ja lanseeraustilaisuuden järjestämiseen.
Kokeilun tavoitteena on testata miten kehitetyt mallit ja ratkaisut toimivat käytännössä. Pilotoinnin avulla selvitetään mitkä keinot, paikat ja menetelmät soveltuvat parhaiten monikielisten haavoittuvassa asemassa olevien lapsiperheiden tavoittamiseksi palveluohjauksen näkökulmasta. Testaamalla erilaisia menetelmiä ja keinoja voidaan toimintamallia hioa ja välttää jatkossa erilaiset sudenkuopat. Voidaan esim. varmistaa mitkä konkreettiset paikat ja ryhmät parhaiten soveltuvat jonkin tietyn menetelmän käyttämiseen ja mitkä viestinnän muodot toimivat parhaiten monikielisyyden ja kulttuurisensitiivisyyden kannalta.
Toimintamallissa toteutettujen kokeilujen avulla saadaan selville laaja joukko jatkokehittämisen teemoja ja konkreettista tietoa siitä, miten käytännössä hankkeessa kehitettyjä malleja pitää jatkojalostaa. Pilotoinnin avulla on esim. saatu arvokasta tietoa siitä, mistä teemoista ja aiheista monikieliset lapsiperheet eniten kaipaavat tietoa ja missä muodossa tietoa ja palveluohjausta kannattaa kehittää. Kootut opit ja tulokset viedään joustavasti osaksi jatkokehittämistä.
Kokeilu on vahvistanut ajastusta yhteiskehittämisen tärkeydestä ja sitä, että kohderyhmää tavoitetaan parhaiten tiiviissä yhteistyössä erilaisten ruohonjuuritason toimijoiden kanssa.