Muistikummituokio
Muistikummituokio pyrkii tekemään muistisairauksien ja muistisairaiden ihmisten ymmärtämisestä kansalaistaidon. Tuokiossa käydään läpi viisi tärkeintä asiaa, joita jokaisen pitäisi ymmärtää muistisairauksista ja kuinka muistisairas ihminen kohdataan arvostavasti.
Ihmisiä, joilla todettu jokin muistisairaus on Suomessa noin 200 000. Muistisairaus on koko perheen sairaus, ja kun mukaan lasketaan läheiset, muistisairaus on miljoonan suomalaisen arkea. Muistisairaudet ovat yleistyviä ja globaalisesti määrän ennakoidaan kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Muistisairauksien merkitys niin kansanterveyden kun -talouden kannalta on kasvava.
Me kaikki joudumme tekemisiin muistisairauden kanssa jossain vaiheessa elämää. Vaikka ei itse sairastuisi, oma perheenjäsen, ystävä tai työkaveri voi sairastua. Tai sitten tapaamme muistisairaan ihmisen ulkoilulenkillä, terveyskeskuksen vastaanotolla tai ruokakaupassa.
Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät monella tapaa toimintakykyä. Ne ovat kansantauteja siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin.
Muistisairauksiin ja ihmisiin, joilla todettu muistisairaus liittyy edelleen paljon ennakkoluuloja. Muistikummituokio on suuri ponnistus sen saavuttamiseksi, että mielikuvat ja käsitykset muistisairauksista muuttuvat ja niihin liittyvät leimat pyyhitään pois. Muuttamalla omia ajatuksia, puheita ja toimintaa muistiystävällisemmiksi voimme tukea muistisairaita ihmisiä.
Muistikummituokio pyrkii tekemään muistisairauksien ja muistisairaiden ihmisten ymmärtämisestä kansalaistaidon sekä muuttamaan ihmisten asenteita niin muistisairauksia kuin muistisairaita ihmisiä kohtaan myönteisemmiksi .
Muistikummien määrä seurataan. Muistikummituokion lopussa jokainen osallistuja pohtii omalta osaltaan oman muistiystävällisen tekonsa johon muistikummina sitoutuu. Tuokion osallistuneet arvioivat tuokion vaikutusta omiin kuvitelmiin ja asenteisiin tuokion lopussa.
Tietoa muistisairauksista, ymmärrystä muistisairaita ihmisiä kohtaan, muistiystävällisiä tekoja ja Muistikummeja tarvitaan lisää.
Vapaaehtoisia muistikummilähettiläitä pitävät noin tunnin kestäviä muistikummituokioita. Lähettiläitä koulutetaan tehtävään.
Muistikummituokioon on mahdollista osallistua myös verkonvälityksellä alla olevassa osoitteessa. Verkkotuokio on saatavilla sekä suomen- että ruotsinkielisenä.
Muistisairaudet koskettavat meitä kaikkia, tavalla tai toisella jossain kohtaa elämää. Muistikummituokio on tarkoitettu kaikille, tavoitteena lisätä tietoa ja ymmärrystä sekä muuttaa osallistujien asenteita myönteisemmiksi niin muistisairauksia kuin muistisairaita ihmisiä kohtaan.
Palaute muistikummituokiosta on ollut kiitettävää ja osallistujista lähemmäksi 90% arvioivat tuokion muuttaneen omaa asennetta muistisairauksia sekä muistisairaita ihmisiä kohtaan myönteisemmiksi.