MUISTIPAJA -toimintamalli
Muistipajat ovat kaikenikäisille kehitysvammaisille suunnattuja muistiryhmiä.
Toimintamallin avulla kehitysvammaisia ihmisiä koskevaa muistitietoa voidaan tarjota suoraan kehitysvammaisille henkilöille.
Tavoitteena on rakentaa silta muisti- ja kehitysvamma maailmoiden välille, juurruttaa tietoutta sekä mahdollistaa muistitasa-arvon toteutuminen.
Kehitysvammaisten eliniän ennuste on kohonnut ja he sairastuvat valtaväestön tavoin muistisairauksiin. Heillä on yhtäläinen oikeus päästä muistitutkimuksiin ja saada hoitoa muistisairauteen. Kehitysvammaisten kohdalla muistiongelmia ei aina osata erottaa normaaleista ikääntymisen muutoksista. Varhainen diagnosointi ja hoidon piiriin pääseminen on tärkeää kehitysvammaisen toimintakyvyn säilyttämiseksi.
On tärkeää, että myös kehitysvammaisille kerrotaan muistin toiminnasta ja muistisairauksista ajoissa, ennen mahdollista sairastumista. Näin he sairastuttuaan pystyvät paremmin ymmärtämään tapahtunutta ja itsessään tai läheisissään tapahtuneita mutoksia. Toimintamallin avulla muistitietoa voidaan viedä kehitysvammaisten omaan, tuttuun toimintaympäristöön.
Toimintamallin kehittäjänä toimi Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry, TOM-hankkeen työntekijät.
Muistin Tähäre -tehtäväkirjan toteutukseen osallistui SeAMK kulttuurituotannon opiskelijat.
Kts. toimintaympäristö.