Muistisairauksien ennaltaehkäisyn Finger-toimintamallin jalkauttaminen Helsingissä
Muistisairauksien ennaltaehkäisy on Helsingin kaupungin keskeinen strateginen tavoite. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on laadittu ehdotus Finger-toimintamallin jalkauttamisesta kaupungin rakenteisiin olemassa oleva kehittämistyö huomioiden.
Muistisairaudet ovat palvelujärjestelmän näkökulmasta kalliita kansansairauksia, jotka yleistyvät väestön ikääntyessä. Kognitiivisiin toimintoihin vaikuttavina sairauksina niihin liittyy myös monia osallisuuden ja toimijuuden kysymyksiä, jotka vaikuttavat muistisairauteen sairastuneiden ihmisten mahdollisuuksiin toimia digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Suomalainen Finger-tutkimushanke osoitti ensimmäisenä maailmassa, että elintapoihin vaikuttamalla voidaan parantaa ikääntyneiden tiedonkäsittelyllisiä toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. Tutkimusten mukaan jopa 40 % muistisairauksista olisi ennaltaehkäistävissä elintapatekijöihin vaikuttamalla.
Muistiystävällisyys on Helsingin kaupungin tärkeä strateginen tavoite. Palvelukeskuksissa eri puolilla Helsinkiä järjestetään erilaisia aivoterveyttä ja muistitoimintoja tukevia ryhmiä. Kaupungissa toimii useita muistiaiheisia verkostoja, joista Muistiystävällinen Helsinki -verkosto kokoaa yhteen toimijoita eri sektoreilta ja järjestää vuosittain Aivoterveysmessut. Muistiasioihin liittyvää kehittämistyötä tehdään paljon eri palveluissa ja hankkeissa. Elintapaohjaukselle ei kuitenkaan ole tällä hetkellä nimettyä koordinaatiotahoa, mikä haastaa Finger-toimintamallin systemaattista soveltamista. Hyvinvoinnin eriarvoisuus on Helsingin tunnistettu hyte-työn haaste. Helsinkiläiset ikääntyneet ovat myös aiempaa moninaisempi joukko, mikä on otettava huomioon Finger-toimintamallin jalkauttamisessa.
Lähtökohtaisesti jokainen voi ikään katsomatta tukea omaa aivoterveyttään Finger-toimintamallia hyödyntäen. Arjen tasolla elintapojen muuttamisen osalta tiedetään kuitenkin hyvin, ettei pelkkä tiedon jakaminen ole vaikuttavaa ja pysyvin muutos on sellainen, joka soveltuu omaan arkeen ja tuntuu merkitykselliseltä. Aivoterveyden edistäminen ei ole erillistä muusta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, vaan se kattaa kokonaisvaltaisesti hyvän elämän elementtejä. Toimintamallin laatimisen perustana on organisaation näkökulmastakin ollut se, että se kiinnittyy mahdollisimman tiiviisti olemassa olevaan kehittämiseen ja käytössä oleviin toimintamalleihin, niitä rikastaen. Toimintamallin kokoamisen taustalla on myös havainto siitä, että Helsingissä on paljon olemassa olevaa, ennaltaehkäisevää matalan kynnyksen toimintaa, jota olisi mahdollista hyödyntää nykyistä enemmän. Kaikki edellä mainittu huomioiden toimintamallin tavoitteeksi on asetettu ennaltaehkäisevien palveluiden käytön lisääntyminen Helsingissä.
Aivoterveyden edistäminen koskee kaikkia helsinkiläisiä. Koska muistisairaudet yleistyvät iän myötä, toimintamallin kohderyhmäksi on valittu ikääntynyt väestö. Toimintamalli on rakenteellinen kuvaus siitä, miten aivoterveyden edistäminen Finger-viitekehyksessä voidaan linkittää osaksi olemassa olevia rakenteita ja käynnissä olevaa muuta kehittämistyötä.