Muistoista musiikiksi
Osallistava musiikillinen ryhmämenetelmä muistisairauteen sairastuneille ihmisille. Menetelmän keskeinen ajatus on luoda uutta yhdessä muistisairaiden kanssa, ei heille jonkun toisen toimesta. (Toimituksen siirtämä vanhasta verkkopalvelusta 6/2020)
Toimintamallin kehittämisen taustalla on huomio siitä, että muistisairauksiin liittyy usein negatiivinen leima. Yleinen asenne on, ettei muistisairauteen sairastunut ihminen kykene enää juuri mihinkään. Valitettavan usein myös muistisairaat itse ajattelevat samoin. Muistoista Musiikiksi -menetelmällä pyritään muuttamaan sekä ympäristön, että muistisairaiden itsensä asenne positiivisemmaksi. Menetelmän keskeinen ajatus on osallistaa muistisairaat itse tekemään heille mieluisia asioita. Musiikkia tehdään yhdessä heidän kanssaan, ei heille jonkun toisen toimesta. Heidän osaaminen tuodaan näkyväksi myös muille hyödyntäen mahdollisimman laajasti sosiaalista mediaa.
Muistisairaiden ihmisten psykososiaalisen hyvinvoinnin lisääntymisellä ja koetun elämänlaadun paranemisella on ihmisten itsensä lisäksi merkittävä yhteiskunnallinen hyöty. Kun ihminen kokee elämänsä mielekkäänä, hän haluaa pitää huolta itsestään, minkä vuoksi hänen palvelutarpeensa vähenee ja mahdollinen laitoshoitoon siirtyminen tulee ajankohtaiseksi myöhemmin. Elämänlaatua parantavalla toiminnalla voidaan siis saada aikaan myös taloudellisia säästöjä.
Muistisairauden lievässä tai keskivaikeassa vaiheessa olevat ihmiset. Sitä voivat käyttää mm. muistisairaiden parissa toimivat ammattihenkilöt tai vapaaehtoiset. Menetelmä on kehitetty Vielä Virtaa-musiikkiryhmässä ja sen kehittelyssä on ollut mukana vapaaehtoisia, jotka ovat toimineet ryhmässä apuohjaajina. Tarkoitus onkin, että menetelmä on myös vapaaehtoistoimijoiden käytettävissä, ei vain ammattihenkilöiden.
Ote Muistoista musiikiksi menetelmä - julkaisusta (2014, s. 3)
Muistoista Musiikiksi -menetelmä sai alkunsa Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Vielä Virtaa – hankkeen musiikkiryhmässä (RAYn tuella 2012-2015). Musiikkiryhmä aloitettiin tammikuussa 2013 ja siihen tuli mukaan musiikista kiinnostuneita ikäihmisiä, joilla oli jokin muistisairaus. Aluksi oli tarkoitus lähinnä laulaa yhdessä, mutta hyvin pian huomasimme, että mahdollisuuksia oli paljon muuhunkin. Ryhmässä oli mukana 13 osallistujaa, jotka olivat musiikin ammattilaisia, entisiä kuorolaisia ja muuten musiikista pitäviä, joten taitoa riitti. Heti ensimmäisenä keväänä aloimme tehdä omaa musiikkia ja nauhoitimme myös Muistojen lähteellä –cd-levyn, johon tuli tuttujen kansanlaulujen lisäksi kaksi ihan uutta laulua. Musiikkiryhmästä tuli siihen osallistuville ihmisille tärkeä. Etenkin levynjulkistamistilaisuutta ja siellä läheisille ihmisille esiintymistä pidettiin hienona kokemuksena.
Syksyllä, ryhmän jatkuessa kesätauon jälkeen, päätimme että teemme oman joululaulun, jonka esitämme kuorona muistiyhdistyksen joulujuhlassa. Ryhmäläiset olivat tästä innoissaan. Aiheeksi valittiin Joulumuistoja ja jokainen sai kertoa oman muistonsa, joka kirjattiin ylös laulua varten. Tässä vaiheessa alkoi herätä ajatus Muistoista Musiikiksi –menetelmästä, joka perustuisi menetelmän osa-alueista tehtyihin tutkimuksiin ja Model of Human Occupation –malliin, joka on toimintaterapiassa laajasti käytetty käytännön työn malli.