Mun Polku -työhönvalmennus erityislasten vanhemmille
Mun Polku -valmennuksen tarkoituksena on tukea työttöminä tai työelämän ulkopuolella olevia erityislasten vanhempia työllisyys- tai opiskeluvalmiuksissa sekä ohjata heitä löytämään oma polkunsa kohti työelämää ryhmä- ja yksilövalmennuksen avulla.
Erityistä tukea tarvitsevien lasten määrä on lisääntynyt yhteiskunnassamme. Tämän myötä myös työikäisten, lastensa omaishoitajina toimivien vanhempien määrä on noussut. Lapsen sairaus tai vamma koskettaa koko perhettä ja lasten lisäksi myös vanhempien varhainen tukeminen on tärkeää.
Monet vanhemmat haluaisivat pysyä työelämässä, joka lisäisi heidän hyvinvointiaan, pitäisi yllä ammattitaitoa ja olisi tärkeää myös perheen taloudellisen tilanteen näkökulmasta. Omaishoitajien pysyminen työelämässä on tärkeää myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta.
Uusia polkuja työhön ja elämään -hankkeen laatimassa raportissa ”Palkka on elintärkeä, vaikka se pieni onkin – Erityislasten vanhempien työssäkäynnin mahdollistavien palveluiden kustannusvaikutukset” käsitellään erityislasten vanhempien ansiotyön ja omaishoitajan arjen yhteensovittamisen haasteisiin liittyviä talousvaikutuksia arvioimalla ja vertailemalla kustannusten muodostumista omaishoitajille ja yhteiskunnalle erilaisissa tilanteissa. Raportin vaikuttavuuslaskelma osoittaa, miten ansiotyöstä pois jättäytyminen aiheuttaa monenlaisia taloudellisia menetyksiä sekä perheille että yhteiskunnalle.
Uusia polkuja työhön ja elämään -hankkeessa on tehty myös työnantaja- ja yritysyhteistyötä. Hanke järjesti keväällä 2023 työnantajawebinaarin aiheesta omaishoito- ja perheystävällisyyden edistäminen työpaikoilla – erityislasten vanhemmat osaamisresurssina. Webinaarista on julkaistu tallenne, joka on tarkoitettu ensisijaisesti työnantajille, työpaikkojen johdolle, esihenkilöille, henkilöstöhallinnolle ja muille aiheesta kiinnostuneille. Webinaarissa esitellään työpaikoille omaishoito- ja perheystävällisten käytäntöjen luomisen tueksi pelisääntömalli. Pelisääntömalli on työnantajien vapaassa käytössä, ja sitä on mahdollista hyödyntää laatiessa omalle työpaikalle sopivia käytäntöjä tukemaan omaishoitajia ja perhe-elämän erilaisissa tilanteissa olevia työntekijöitä.
Mun Polku -valmennuksen kohderyhmää ovat erityislasten vanhemmat, jotka ovat tällä hetkellä poissa työelämästä.
Erityislasten vanhemmat ovat usein voimavarojensa äärirajoilla ja vanhempien oma jaksaminen on koetuksella. He tasapainoilevat arjen monien roolien välillä ja tuntevat helposti riittämättömyyden tunnetta. Nämä asiat jo itsessään kuormittavat erityislasten vanhempia kovasti. Monesti myös vanhempien omat tarpeet ovat saattaneet jäädä aivan taka-alalle. Vanhemmat huolehtivat paljon muista, mutta heidän olisi tärkeää myös täyttää ja huolehtia omista tarpeista ja haaveista. Mun Polku -valmennuksen kautta vanhempien luottamusta vahvistetaan siihen, että omia tarpeita saa ja kannattaa priorisoida. Samalla tuetaan heidän hyvinvointia, osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä kokonaisuutena.
Uusia Polkuja työhön ja elämään -hanke toteutti syksyllä 2021 valtakunnallisen kyselyn erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille ansiotyön, vanhemmuuden ja erityislapsiperheen arjen yhteensovittamisen haasteista ja mahdollisuuksista. Kyselyyn vastasi yli tuhat erityislapsen vanhempaa ympäri Suomen. Raportti ”Mahdollisuus olla jotain muutakin kuin vanhempi – Vanhempien kokemuksia erityislapsen vanhemmuuden, arjen ja työelämän yhteensovittamisesta”, kertoo kyselyn tuloksista erityislasten vanhempien omien kokemusten kautta. Raportin tarkoituksena on tuoda esille erityislasten vanhempien tarve ja halu yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä, sekä haasteet ja mahdollisuudet, joita siihen liittyy. Mun Polku -valmennus rakennettiin vanhempien kokemusten ja mielipiteiden pohjalta.
Mun Polku -valmennus pilotoitiin kolmella ryhmällä, ja valmennusta kehitettiin kahden ensimmäisen ryhmän antaman palautteen perusteella.