Mun tarina ja sun tarina - Tarinallisen ryhmätoiminnan menetelmä

Mun tarina ja sun tarina on yli 65-vuotiaille tarkoitettu tarinallinen ja toiminnallinen ryhmätoiminnan muoto. Sen tavoitteena on nostaa esille osallistujien positiivisia kokemuksia elämän varrelta. Menetelmä sopii niin ammattilaisten kuin vapaaehtoisten käyttöön.

Toimintaympäristö

Mun tarina ja sun tarina -menetelmän kehittämiseen vaikutti mm. se, että ikääntyville on vaihtelevasti tarjolla erilaisia olohuone-, kerho- ja päivätoimintaa, riippuen paikkakunnasta. Tyypillistä tällaisille toiminnoille on, että ne ovat ns. matalan kynnyksen toimintaa, jossa olennaista on myös kokemus sosiaalisesta osallisuudesta. Ihminen voi matalan kynnyksen toiminnassa kiinnittyä yhteiskuntaan ja kuulua johonkin yhteisöön. Matalan kynnyksen tapahtumat voivat parhaimmillaan tarjota mahdollisuuden osallistua ja päästä mukaan sosiaalisiin verkostoihin. Matalan kynnyksen toimintaa on pyritty, erityisesti kehittämistyössä, toteuttamaan myös mahdollisimman pienillä kustannuksilla. Osallisuus on niissä nähty taloudellisia vaikuttimia suuremmaksi. Ikääntyvien halutaan osallistuvan, eikä olevan yksin ja syrjässä.

Mun tarina ja sun tarina -menetelmää oli mahdollisuus lähteä kehittämään hankeyhteistyönä Tampereen Tesoman -kaupunginosaan perutetussa matalan kynnyksen Kotipirtin Olkkarissa, yhdessä siellä käyvien ikääntyvien kanssa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehitetty Mun tarina ja sun tarina -menetelmä liittyi vahvasti ikääntyvien oman äänen esiin tuomiseen ja heidän osallisuuden lisäämiseen, siinä elinympäristössä, missä he elävät.

Toinen vaikuttava tekijä oli se, että ikääntyville suunnatussa ryhmätoiminnassa ei ollut helppoa ja selkeää menetelmää tarinallisuuden toteuttamiseksi. Narratiivien huomioimista ja sitä kautta ihmisten kuulemista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Ikääntyvillä on erilaisia tarpeita. Ikääntyville on ainakin yhdistyksissä tarjolla erilaisia tarpeita vastaavaa toimintaa. Erilaisten yhteisöjen taholta ikääntyville on tarjolla liikuntaa, taidetta, kulttuuria ja harrastuksia. Tavataessaan näissä yhteisöissä ihmiset jakavat kokemuksiaan, mitä on tapahtunut. Ihmisillä on tarve jakaa kokemuksiaan. Mun tarina ja sun tarina -menetelmässä keskitytäänkin vain tarinointiin (narratiiveihin) ja niitä houkutellaan esiin ikääntyvien koko elämän varrelta.

Osallistujat kertovat ryhmässä asioista, ”tarinoivat”, tuoden esiin omia kokemuksiaan ja tunteitaan haluamallaan tavalla. Tarinan todellisuutta ei kyseenalaisteta. Tarinoimisen avulla osallistujat sitovat eri elämänvaiheita yhteen. Tärkeää on myös se, että Mun tarina ja sun tarina -ryhmässä tarinoille löytyy kuulija/kuulijoita. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Mun tarina ja sun tarina -menetelmä on suoraan käyttöönotettavissa.

Ryhmän käynnistämiseen liittyy seuraavia toimenpiteitä:
✽ Valitaan ryhmän ohjaajat. Suositeltava määrä on kaksi, jolloin vastuuta eri tapaamiskertojen ohjaamisesta voidaan jakaa.
✽ Selvitetään ryhmän käynnistämiseen mahdollisesti liittyvät kustannukset.
✽ Päätetään ryhmän kokoamistapa (oman järjestön jäsenistä, lehti-ilmoituksella, palvelutalon asukkaista, kotihoidon työntekijöiden tai palveluyksikön työntekijöiden avustuksella jne.).
✽ Mikäli ryhmän toiminnasta laaditaan ilmoitus, katso esimerkki (liite 1). 
✽ Päätetään, mihin ilmoitusta jaetaan ja kuka ottaa ryhmään ilmoittautumiset vastaan.
✽ Ryhmäkooksi suositellaan 6—8 osallistujaa. Näin varmistetaan, että jokainen osallistuja pääsee tarinoimaan tapaamisissa.
✽ Varataan tarvittavat tilat ja laitteet. Huomioidaan, että tilan tulee olla riittävän rauhallinen ja helppokulkuinen. Jos omaa tilaa ei ole, tiloja voi kysyä käyttöön esimerkiksi kunnan toimipisteistä, palvelutaloista tai seurakunnalta.
✽ Sovitaan mahdollisesta kahvitarjoilusta. Kahvin tarjoaminen ryhmän aikana, sen alussa tai lopussa tuo rentouden tunnetta ja lisää viihtyisyyttä.

Tavoiteltu muutos

Tuloksena Mun tarina ja sun tarina ryhmän toiminnasta voidaan saavuttaa mm. seuraavia tuloksia:
- Ikääntyneet saavat kertoa omia kokemuksiaan
- Voivat jakaa iloja ja suruja
- Vahvistaa mielen hyvinvointia
- Tuo elämään uusia ihmisiä
- Saa uusia ystäviä
- Saa tukea hankaliinkin elämänkokemuksiin
- Saa purkaa mieltä painavia ajatuksia
- Saa positiivista vahvistusta
- Saa iloa ja huumoria elämään
 

Muutoksen mittaaminen

Kun Mun tarina ja sun tarina -menetelmää alkaa omassa toiminnassaan kehittämään, niin on suositeltavaa, että kehittämistyölle laaditaan myös arviointisuunnitelman. Tässä kehittämistyössä koottiin niin kirjallista kuin keskusteluun pohjautuvaa arviointitietoa ja palautetta. 

Mun tarina ja sun tarina -menetelmän käyttöönottaminen ei edellytä erillisen arviointisuunnitelman laatimista. Toimintaa arvioidaan käytännössä tapaamiskerroilla käytävillä keskusteluilla. Miten meni? Miltä nyt tuntuu? ja Millä mielialalla tästä tapaamisesta lähdette kotiin? Mitä haluaisitte tästä teemasta lisää? kysymykset ovat riittäviä.

Toteutussuunnitelma

Toimenpiteet on kuvattu yksityiskohtaisesti liitteenä olevassa Mun tarina ja sun tarina -menetelmäoppaassa.

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmäksi sopii niin ikääntyvät naiset kuin miehet. Sekaryhmä tai miesten ja naisten ryhmät erikseen. Elettyä elämää on kaikilla takanaan ja siihen liittyviä kokemuksia. Ikääntyvien osallistaminen tapahtuu menetelmän helpoilla ja yksinkertaisilla toimintaohjeilla.

Ratkaisun perusidea

1. Aloituskerta – Osallistujien tutustuminen ja ryhmäytyminen.

2. Varhaislapsuus – Varhaislapsuudessa opeteltiin sääntöjä, ymmärrettiin, mikä on oikein ja mikä väärin, sopeuduttiin
rajoituksiin ja muiden odotuksiin sekä muodostettiin kiintymyssuhteita tärkeisiin ihmisiin. Tapaamiskerralla nostetaan esille niitä positiivisia tapahtumia ja muistoja, jotka loivat pohjan tulevaisuudelle.

3. Kouluikä – Elämässä tapahtui paljon muutoksia. Opittiin uutta ihmisistä, velvollisuuksista ja tulevaisuudesta. Keskustellaan ryhmän kanssa kouluajasta ja siitä, miten aikuisilta saatu palaute ja onnistumisen kokemukset kasvattivat itsetuntoa. Muistellaan toiveita ja odotuksia sekä mietitään, millaisen suunnan kouluikä antoi tulevaisuudelle.

4. Nuoruus – Nuoruudessa muodostui kuva itsestä ja siitä, kuka tai mikä minä olen, sopeuduttiin kehossa tapahtuviin
muutoksiin ja seksuaalisuuden heräämiseen, itsenäistyttiin vanhemmista ja solmittiin uusia suhteita. Keskustellaan osallistujien nuoruudesta ja heidän kokemuksistaan.

5. Aikuisuus – Aikuisuuteen liittyi erilaisia tehtäviä ja rooleja. Elämä oli monella vakiintunut, oltiin itsenäisiä, vastuullisia
ja huolehdittiin muista. Muistellaan yhdessä, millaisia toiveita elämään liittyi ja millaiset asiat auttoivat jaksamaan.

6. Keski-ikä – Aika nuoruuden ja vanhuuden välissä. Moni asetetuista tavoitteista oli jo saavutettu. Elämä oli toisaalta
vakiintunutta, toisaalta käytiin lävitse monia muutoksia. Käydään osallistujien kanssa keskustelua keski-ikään liittyvistä aiheista, perheen ja parisuhteen uudelleen muotoutumisesta, keski-iän mukanaan tuomista uusista voimavaroista.

7. Vanhuus – Vanhuus on itsensä hyväksymisen ja elämänvaiheiden läpikäynnin aikaa. Muistellaan vielä kertaalleen
mennyttä ja keskustellaan siitä, miltä elämä näyttää nyt.

8. Päätöstilaisuus – Mun tarina ja Sun tarina -ryhmän päätöstilaisuudessa käydään yhdessä läpi tapaamisten antia.
Keskustellaan ryhmän toimivuudesta ja tehdään päätöksiä siitä, jatkaako ryhmä tapaamisia.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

- Mun tarina ja sun tarina -menetelmän käyttöönotto edellyttää, että menetelmä luetaan hyvin läpi.
- Menetelmän käyttöönotto ei edellytä aikaisempaa ryhmäohjaamisen osaamista, mutta siit äei toki ole haittaakaan, jos on aikaisemmin ohjannut ryhmiä.
- Myös siitä on apua, että menetelmää ohjaamaan valitaan kaksi henkilöä.
- Perusmenetelmän läpikäymiseen ei tarvita rahaa, sopii siten esim. erilaisten yhdistysten käyttöön.
- Vakiintuminen normaaliksi toiminnaksi käy heposti, kun laittaa kalenterille useampia ryhmiä käyntiin, esim. syksyisin ja keväisin.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Soveltuu erilaisten ryhmien käyttöön. 
Rohkeasti vain kokeilemaan!

Mun tarina ja sun tarina -menetelmän ovat yhdessä kehittäneet Eläkeliiton TunneMieli-toiminta, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Vallin Etsivä mieli -hanke, Kotirpirtti ry:n Yhressä nääs -hanke ja Tesoman Olkkarin ikääntyneet vuonna 2014. 

Mun tarina ja sun tarina -menetelmää on levitetty myös Mielellään-yhteistyöverkostossa, johon edellämainitut toimijat kuuluvat Mieli ry:n ja Eläkkeensaajien Keskusliiton Elinvoimaa-toiminnan kumppaneina, jo usean vuoden ajan. 

Liitteet
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

- Ikääntyneet saivat kertoa omia kokemuksiaan
- saivat jakaa iloja ja suruja
- saivat vahvistusta mielen hyvinvointiin
- toi elämään uusia ihmisiä
- saivat uusia ystäviä
- saivat tukea hankaliinkin elämänkokemuksiin
- saivat purkaa mieltä painavia ajatuksia
- saivat positiivista vahvistusta
- saivat iloa ja huumoria elämään