MuRu -ruuanlaittoryhmän ohjaajan opas
MuRu -ruuanlaittoryhmät on tarkoitettu muistiperheille tavoitteena lisätä kohderyhmän ymmärrystä ravitsemuksen merkityksestä omaan hyvinvointiin ja toimintakykyyn.
Opasta voivat hyödyntää muisti- ja ravitsemustyön ammattilaiset sekä yhteisöt.
Muistisairaus tuo muutoksia sairastuneen toimintakykyyn ja arjen toimiin ja samalla myös ravitsemukseen liittyviin asioihin. Sairauden tuomat muutokset vaikuttavat myös puolison ja muiden läheisten elämään. Muistisairauteen sairastuneen ravitsemuksen tukemisessa lähipiirillä on tärkeä rooli ja heidän merkityksensä kasvaa sairauden edetessä.
Pariskuntien osalta usein miesomaispuolisoilla on enemmän tuen tarvetta sairastuneen puolison ravitsemuksen tukemisessa. Miesomaispuolisot voivat olla uuden asian äärellä, kun vastuu pariskunnan ruuanlaitosta ja ravitsemuksesta siirtyy miehelle puolison sairauden tuomien muutosten vuoksi. Omaishoitajapuolisot voivat myös muuttuneesta elämäntilanteesta johtuen kokea, ettei voimavaroja aina ole riittävästi monipuolisesta ravitsemuksesta huolehtimiseen. Yksinasuvilla muistisairauteen sairastuneilla tarve ravitsemuksen tukemiseen saattaa olla merkittävää jo sairauden alkuvaiheesta alkaen ja on tärkeää, että heitä tuetaan heidän tilanteensa huomioiden.
Usein ravitsemusohjausta saadaan ja lähdetään hakemaan vasta silloin, kun ravitsemustila on jo olennaisesti heikentynyt. Kiinnittämällä huomiota ravitsemukseen liittyviin muutoksiin ja tarpeisiin jo varhaisessa vaiheessa voidaan vaikuttaa muistisairauteen sairastuneen ja hänen läheisensä toimintakykyyn ja jaksamiseen. Hyvä ravitsemus parantaa myös mahdollisuuksia asua kotona pidempään.
MuRu -ruuanlaittoryhmän kohderyhmää ovat kotona asuvat muistisairauteen sairastuneet ja heidän läheisensä. Pilottivaiheessa ruuanlaittoryhmiä järjestettiin erilaisilla kokoonpanoilla muistisairauteen sairastuneille, pariskunnille sekä miesomaispuolisoille. Ryhmiä järjestettiin muistipariskunnille myös yhteistyössä seurakuntien kanssa niin, että seurakuntien diakonit tarjosivat muistisairauteen sairastuneille mielekästä toimintaa heille varatussa tilassa sillä aikaa, kun läheiset perehtyivät alkuteoriaan ja valmistivat ruokaa keittiöllä ohjaajien tuella. Kokoontumiskerrat päättyivät aina yhteiseen ruokailuhetkeen.
Ennen ryhmätoiminnan aloitusta osallistujia haastateltiin ja kartoitettiin heidän sen hetkisiä ruokailutottumuksiaan sekä mahdollisia toiveitaan ruuanlaittoryhmään liittyen. Ruuanlaittoryhmän toiminnot ovat hyvin osallistavia ja yhteistoiminta keittiössä on helpottanut osallistujien terveelliseen ravitsemukseen perehtymistä sekä yhdessä käsiteltyjen ja kokeiltujen aiheiden sekä reseptien viemistä kotiarkeen.
Ryhmätoimintaan osallistuvilta pyydetyn säännöllisen palautteen sekä ohjaajien tekemien havaintojen perusteella ryhmätoiminnan sisältöön, aikatauluun ja kurssirunkoon tehtiin tarvittavia muutoksia läpi koko kehittämisprosessin. MuRu - toimintamalli perustuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kansallisiin ravitsemussuosituksiin (2014) sekä ikääntyneiden ruokasuositukseen (2020).