Musiikkitahto-menetelmä™ kehitettiin Oman elämäni sävelet - musiikki muistisairaan hyvinvoinnin tukena -hankkeessa (2021-2024) Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksellä. Menetelmään sisältyy Musiikkitahtovihko, Musiikillinen elämänpuu ja ohjaajan opas.

Toimintaympäristö **

Hankkeessa kehitetään hyvinvointia edistävän musiikkitoiminnan toteuttamiseen soveltuva, matalan kynnyksen menetelmä.  Musiikkitahto-menetelmää voi hyödyntää muistisairaan henkilön toimintakyvyn ja kuntoutuksen tukemiseksi ja sitä voi käyttää sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöiden lisäksi mm. vapaaehtoiset, läheiset tai yhdistystoimijat.  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Musiikin positiivisista vaikutuksista aivoihin ja henkiseen hyvinvointiin on tehty lukuisia tutkimuksia. Konkreettisia välineitä musiikin yksilöllisestä käyttämisestä sairastuneen henkilön elämänlaadun parantamiseksi ei kuitenkaan ole saatavilla.  Tästä johtuen musiikin hyödyntäminen hoito- ja hoiva-alalla on jäänyt valitettavan vähäiseksi. Hoidettavan henkilön hyvinvoinnin lisääminen lääkkeettömin keinoin on eduksi niin hänelle itselleen, kuin hänen läheisilleen esimerkiksi omaishoitajalle. Hoitoon ja kuntoutukseen liittyville ammattihenkilöille tarjottava työkalu madaltaa kynnystä ottaa musiikki osaksi arkea. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoitteena on kehittää menetelmä, jolla mahdollistetaan muistisairaan henkilön yksilöllisen hoivan ja kulttuuristen oikeuksien toteutuminen silloinkin, kun hän ei itse pysty enää toiveitaan ilmaisemaan.  

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Musiikkitahto-menetelmä (musiikkitahtovihko, musiikillinen elämänpuu ja ohjaajan opas) on kehitetty hankkeen työntekijöiden toimesta. Kehittämistyötä on tehty laaja-alaisesti asiakkaita kuulemalla, erilaisia työtapoja ja konsepteja testaamalla. Asiakkailta saadun palautteen perusteella kokonaisuus on muotoutunut tämänhetkiseen muotoonsa. 

Musiikkitahto-kokonaisuutta kehittämään koottiin valtakunnallinen musiikkitahtotyöryhmä. Työryhmään kutsuttiin laaja joukko eri alojen asiantuntijoita, joiden intressissä on musiikkitahto-asian edistäminen. Työryhmä kokoontui teamsin välityksellä muutaman kuukauden välein ja yhteistyö oli tiivistä.  

Linkissä työryhmän julkaisu Taidetutkassa.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena saada aikaan muutos, jolla mahdollistetaan kulttuurillisten oikeuksien toteutuminen, omannäköisen elämän mahdollistaminen sekä yksilöllisyyden huomioiminen muistisairaan henkilön hoivassa. Muina tavoitteina ennakoinnin arkipäiväistyminen ikääntyvän väestön keskuudessa sekä yhtenäisen sanaston luominen aiheen ympärille juurruttamisen tehostamiseksi. 

Toteutussuunnitelma

Hankkeessa kehitetty musiikkitahtovihko on saatavissa painettuna ja sähköisenä versiona. Vihkon juurruttaminen suuren yleisön saataville on seuraava askel.  

Sote-ammattilaisille ja erilaisten kuntouttavien ryhmien ohjaajille tarkoitettu musiikkitahtotyöpajan ohjaajan opas on valmistumassa. Oppaalla lisätään merkittävästi musiikkitahdon hyödyntämisen mahdollisuuksia hoiva-alan käytännön arjessa.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä on ikääntyvä väestö, muististaan kiinnostuneet tai huolestuneet sekä muistisairauteen sairastuneet henkilöt omaisineen Kanta-Hämeen alueella. Musiikkitahto-menetelmä on tarkoitettu valtakunnalliseen käyttöön. Kohderyhmää on kuultu laajasti kehitystyötä tehtäessä ja palautetta on hyödynnetty konseptin luomisessa. 

Ratkaisun perusidea **

Musiikkitahto-menetelmä tukee muistisairaiden kulttuurillisten oikeuksien toteutumista ja lisää mahdollisuuksia yksilölllisen hoivan ja kuntoutuksen saamiseen. Mielimusiikilla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia tunteisiin, muistiin, puheeseen, aisteihin ja liikkumiseen. Musiikkitahtovihkoon tai musiikillisen elämänpuuhun kirjattua mielimusiikkia voi hyödyntää hoiva- tai kuntoutussuunnitelmia tehdessä sekä arjen elävöittämiseen. Musiikkitahto-menetelmä kehitetään helpoksi toteuttaa, jotta kynnys aloittamiseen olisi matala. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Musiikkitahto-menetelmä sopii erinomaisesti mihin tahansa yksilö- tai ryhmätoimintaan. Musiikki aihepiirinä on laaja ja kaikkia koskettava joten se myös mahdollistaa lähes loputtomasti sisältöä toimintaan. Musiikkitahto-menetelmän käyttäminen ei vaadi erityisosaamista tai musiikillista lahjakkuutta. Musiikkitahtovihko ja kynä riittää käytäntöön viemiseksi. Ryhmän ohjaajan on hyvä lukea ohjaajan opas johon on koottu vinkkejä ryhmätoiminnan sisällön rakentamiseen.  

Materiaalia on saatavissa painettuna ja sähköisenä. Musiikkitahtovihkoja voi tilata omakustannehintaan Kanta-Hämeen Muistiyhdistykseltä tai tulostaa nettisivuilta. Ohjaajan opas on luettavissa sähköisesti sekä Youtubessa on ohjevideoita.  

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Musiikkitahto-menetelmä on kehitetty mahdollisimman helpoksi jotta kynnys aloittamiseen on matala. Menetelmän käyttäminen ei vaadi musiikillista osaamista, pelkästään kiinnostus asiaan riittää. Musiikkitahto -menetelmää on luotu joustavaksi, joten sitä voi käyttää ajallisista resursseista riippuen joko pienissä hetkissä yhden asiakkaan kanssa tai ryhmän kanssa usean tapaamiskerran sarjassa. Ohjaajan on hyvä lukea oppaasta musiikkitahto-menetelmän perusasioita, mutta musiikkitahtovihkoa voi käyttää myös vapaasti soveltaen tilanteen mukaan. 

Musiikillinen elämänpuu on tarkoitettu irroitettavaksi vihkon keskeltä. Elämänpuu kannattaa sijoittaa asukkaan oman huoneen seinälle, josta mielimusiikki on kaikkien asukkaan arkeen osallistuvien nähtävissä ja siten parhaiten hyödynnettävissä.