Musiikkitahto-menetelmä™
Musiikkitahto-menetelmä™ kehitettiin Oman elämäni sävelet - musiikki muistisairaan hyvinvoinnin tukena -hankkeessa (2021-2024) Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksellä. Menetelmään sisältyy Musiikkitahtovihko, Musiikillinen elämänpuu ja ohjaajan opas.
Hankkeessa kehitetään hyvinvointia edistävän musiikkitoiminnan toteuttamiseen soveltuva, matalan kynnyksen menetelmä. Musiikkitahto-menetelmää voi hyödyntää muistisairaan henkilön toimintakyvyn ja kuntoutuksen tukemiseksi ja sitä voi käyttää sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöiden lisäksi mm. vapaaehtoiset, läheiset tai yhdistystoimijat.
Musiikin positiivisista vaikutuksista aivoihin ja henkiseen hyvinvointiin on tehty lukuisia tutkimuksia. Konkreettisia välineitä musiikin yksilöllisestä käyttämisestä sairastuneen henkilön elämänlaadun parantamiseksi ei kuitenkaan ole saatavilla. Tästä johtuen musiikin hyödyntäminen hoito- ja hoiva-alalla on jäänyt valitettavan vähäiseksi. Hoidettavan henkilön hyvinvoinnin lisääminen lääkkeettömin keinoin on eduksi niin hänelle itselleen, kuin hänen läheisilleen esimerkiksi omaishoitajalle. Hoitoon ja kuntoutukseen liittyville ammattihenkilöille tarjottava työkalu madaltaa kynnystä ottaa musiikki osaksi arkea.
Musiikkitahto-menetelmä (musiikkitahtovihko, musiikillinen elämänpuu ja ohjaajan opas) on kehitetty hankkeen työntekijöiden toimesta. Kehittämistyötä on tehty laaja-alaisesti asiakkaita kuulemalla, erilaisia työtapoja ja konsepteja testaamalla. Asiakkailta saadun palautteen perusteella kokonaisuus on muotoutunut tämänhetkiseen muotoonsa.
Musiikkitahto-kokonaisuutta kehittämään koottiin valtakunnallinen musiikkitahtotyöryhmä. Työryhmään kutsuttiin laaja joukko eri alojen asiantuntijoita, joiden intressissä on musiikkitahto-asian edistäminen. Työryhmä kokoontui teamsin välityksellä muutaman kuukauden välein ja yhteistyö oli tiivistä.
Linkissä työryhmän julkaisu Taidetutkassa.
Tavoitteena saada aikaan muutos, jolla mahdollistetaan kulttuurillisten oikeuksien toteutuminen, omannäköisen elämän mahdollistaminen sekä yksilöllisyyden huomioiminen muistisairaan henkilön hoivassa. Muina tavoitteina ennakoinnin arkipäiväistyminen ikääntyvän väestön keskuudessa sekä yhtenäisen sanaston luominen aiheen ympärille juurruttamisen tehostamiseksi.
Hankkeessa kehitetty musiikkitahtovihko on saatavissa painettuna ja sähköisenä versiona. Vihkon juurruttaminen suuren yleisön saataville on seuraava askel.
Sote-ammattilaisille ja erilaisten kuntouttavien ryhmien ohjaajille tarkoitettu musiikkitahtotyöpajan ohjaajan opas on valmistumassa. Oppaalla lisätään merkittävästi musiikkitahdon hyödyntämisen mahdollisuuksia hoiva-alan käytännön arjessa.
Hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä on ikääntyvä väestö, muististaan kiinnostuneet tai huolestuneet sekä muistisairauteen sairastuneet henkilöt omaisineen Kanta-Hämeen alueella. Musiikkitahto-menetelmä on tarkoitettu valtakunnalliseen käyttöön. Kohderyhmää on kuultu laajasti kehitystyötä tehtäessä ja palautetta on hyödynnetty konseptin luomisessa.