Näen sut, oon tässä - ota itsetuhoisuuden huoli puheeksi nuoren kanssa

Nuorille suunnattu itsetuhoisuuden huolen puheeksioton malli, jonka pohjana on Kainuussa kehitetty Hyvä mehtäkaveri-malli. Toimintamallin tavoitteena madaltaa kynnystä ja antaa keinoja itsetuhoisuuden huolen puheeksi ottamiseen. 

Toimintaympäristö **

Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin Kainuun sotessa vuonna 2022. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto (Kainuun sote) järjestettiin ja tuotettiin vuodesta 2005 alkaen maakunnallisesti. Kainuun sote oli kuntayhtymämuotoinen organisaatio, jossa erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto olivat integroituna samaan organisaatioon. Osa palveluista tuotettiin lähipalveluina, osa keskitetysti ja osa seudullisesti tai maakunnallisesti. Vuoden 2023 alusta alkaen kehittämistyötä jatkettiin Kainuun hyvinvointialueella. Kehittämistyötä on tehty yhteistyössä Kainuun ammattiopiston(KAO) kanssa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kainuussa on väkilukuun suhteutettuna paljon itsemurhakuolleisuutta ja korkea PYLL-indeksi, joka tarkoittaa sitä, että Kainuussa on paljon itsemurhan vuoksi menetettyjä elinvuosia. Nuorille kohdennettua itsetuhoisuuden huolen puheeksi oton mallia ei ole ollut aikaisemmin paikallisesti käytössä.

Huolen puheeksi otto liittyy Kansalliseen Mielenterveysstrategiaan ja itsemurhien ehkäisy ohjelmaan vuosille 2020-2030.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Mukana elämässä -Itsemurhien ehkäisy Kainuussa- hanke toteutti syksyllä 2021 yläkouluikäisille nuorille suunnatun kyselyn, jossa selvitettiin, onko nuorella itsellään ollut edeltäneen neljän viikon aikana itsetuhoisia ajatuksia, onko nuori kertonut niistä jollekulle ja mikäli on, niin kenelle. Kyselyn tulosten perusteella todettiin, että suurin osa itsetuhoisuutta kokeneista nuorista ei ollut kertonut asiasta kenellekään ja ne, jotka olivat kertoneet, olivat kertoneet eniten kaverille. Syitä kertomattomuuteen olivat muun muassa, ettei halunnut huolestuttaa ketään tai koki ahdistusta/ häpeää asian vuoksi. 

Hankkeessa totesimme, että nuorille tarvitaan lisää tietoa itsemurhien ehkäisystä, puheeksi ottamisesta, suojaavista tekijöistä ja itsemurhariskitekijöiden tunnistamisesta sekä palvelumahdollisuuksista kerrottuna heidän omalla kielellään. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Mukana elämässä -hanketiimin lisäksi kehittämistyössä on hyödynnetty hankkeen varhaisen tuen monialaisen projektiryhmän asiantuntijoita muun muassa toimintamallin nimen valinnassa. 

Kainuun maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenet toimivat pilottiryhmänä ja heiltä on saatu palautetta sekä sisällön että visuaalisen toteutuksen osalta. 

Tallenteiden varsinaisen toteutuksen osalta käynnistyi oppilaitosyhteistyö Kainuun ammattiopiston media-alan opiskelijoiden kanssa syksystä 2022 alkaen.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on, että itsetuhoisuudesta puhuminen olisi luontevaa, ja ajatusten ilmaantuessa nuori uskaltaisi ottaa ne heti puheeksi. Tavoitteena on myös, että nuoret tiedostaisivat, ettei itsetuhoisuudesta kysyminen lisää itsetuhoisuutta ja uskaltaisivat kysyä suoraan, mikäli huolestuu kaveristaan. Lisäksi tavoitteena on lisätä aikuisten ja ammattilaisten rohkeutta ottaa nuorten kanssa itsetuhoisuus puheeksi. Tavoitteena on näyttää nuorille, että vaikeistakin asioista on mahdollista selvitä ja apua on saatavilla.

 

Toteutussuunnitelma

Mukana elämässä -hankkeessa toteutettiin omana työnä kaksi huolen puheeksi oton tallennetta. Yleinen, kansalaisille suunnattu tallenne julkaistiin YouTubessa ja ammattilaisille suunnattu julkaistiin Kainuun soten Intranetissä. Hankkeessa toteutettiin myös nuorille suunnattu huoli puheeksi tallenne "Näen sut, oon tässä", josta haluttiin tehdä nuoria puhuttelevampi. Ideoinnin alkuvaiheessa Mukana elämässä -hankkeen suunnittelijoiden toteuttama versio "Näen sut, oon tässä" -tallenne lähetettiin kommentoivaksi maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenille. Heiltä saadun kehittämispalautteen perusteella päädyttiin  yhteistyöhön Kainuun ammattiopiston media-alan opiskelijoiden kanssa. Media-alan opettajan esityksestä päädyttiin siihen, että tallenne rakennetaan tarinan ympärille, johon tehdään käsikirjoitus yhteistyössä hankkeen kanssa. Tarina jaotellaan erillisiin osioihin, ja tarina jatkuu aina seuraavassa osiossa. Osioiden runko olisi:

  1. Esittelyvaihe-> henkilö tutuksi, lähtökohtana avun tarve, riskitekijät esille
  2. Kaikki ei hyvin-> käännekohta
  3. Avun hakeminen, itsetuhoisista asioista kysyminen
  4. Muutos tullut, toivon näkökulma, suojaavat tekijät

 

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tallenne on suunnattu nuorille ja nuoria kohtaaville aikuisille. Kainuun maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenet ovat toimineet toimintamallin sisällön ja suunnitteluvaiheessa visuaalisen toteutuksen arvioijina. Saadun palautteen perusteella päädyttiin tekemään yhteistyötä KAO:n media-alan kanssa. Näen sut -oon tässä -toimintamallin tallenteiden ideoinnissa ja toteutuksessa on osallistettu kainuulaisia nuoria ja aikuisia. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Toimintamallissa on hyödynnetty Kainuussa kehitettyä Hyvä mehtäkaveri-mallia.

Liitteet
Ideointi

Hankkeen suunnittelijat miettivät kaksi case-esimerkkiä itsetuhoisista nuorista (eri sukupuolet ja eri riskitekijät), joiden pohjalta opiskelijat käsikirjoittivat sovitun rungon ympärille käsikirjoituksen. Yhteisissä tapaamisissa ideoitiin käsikirjoitusta ja toimintamallin toteutusta. Toteutuksessa tarinat ja tarinoiden henkilöt ovat fiktiivisiä. Tarinoiden esiintyjät näyttelijöitä. 

Ratkaisun perusidea **

Nuorille suunnattujen huolen puheeksi oton tallenteiden avulla nuorille ja heitä kohtaaville aikuisille tarjotaan lisää tietoa itsemurhien ehkäisystä, puheeksi ottamisesta, suojaavista tekijöistä, itsemurhariskitekijöiden tunnistamisesta ja palveluihin hakeutumisesta kerrottuna heidän omalla kielellään. Tavoitteena on, että itsetuhoisuudesta puhuminen olisi nuorille luontevaa, ja itsetuhoisten ajatusten ilmaantuessa nuori uskaltaisi ottaa ne heti puheeksi. Tavoitteena on myös, että nuoret tiedostaisivat, ettei itsetuhoisuudesta kysyminen lisää itsemurhariskiä ja uskaltaisivat kysyä suoraan mikäli huolestuvat kaveristaan. Tavoitteena on myös näyttää nuorille, että vaikeistakin asioista on mahdollista selvitä ja apua on saatavilla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Tallenteet julkaistaan YouTubessa ja ovat näin ollen jokaisen saatavilla. Tietoa tallenteiden valmistumisesta jaetaan laajasti hankkeen yhteistyökumppaneille, kouluihin, oppilaitoksiin, Kainuun kuntien nuorisotyöhön, seurakuntien nuorisotyöhön, järjestötoimijoille ja Kainuun hyvinvointialueen sosiaalisen median verkostoissa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Tallenteet ovat vapaasti nuorten ja heitä kohtaavien aikuisten hyödynnettävissä YouTubessa. Toimintamalli on sovellettavissa eri toimintaympäristöihin, joissa kohdataan nuoria. Toimintamallin soveltajien pitää olla tietoisia oman alueensa palveluista nuorille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Nuorille ja heitä kohtaaville aikuisille on helposti saatavilla tietoa itsemurhien ehkäisystä ja itsetuhoisuuden huolen puheeksi ottamisesta.