Näen sut, oon tässä - ota itsetuhoisuuden huoli puheeksi nuoren kanssa

Nuorille suunnattu itsetuhoisuuden huolen puheeksioton malli, jonka pohjana on Kainuussa kehitetty Hyvä mehtäkaveri-malli. Toimintamallin tavoitteena madaltaa kynnystä ja antaa keinoja itsetuhoisuuden huolen puheeksi ottamiseen. 

Toimintamallin nimi
Näen sut, oon tässä - ota itsetuhoisuuden huoli puheeksi nuoren kanssa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Nuorille suunnattu itsetuhoisuuden huolen puheeksioton malli, jonka pohjana on Kainuussa kehitetty Hyvä mehtäkaveri-malli. Toimintamallin tavoitteena madaltaa kynnystä ja antaa keinoja itsetuhoisuuden huolen puheeksi ottamiseen. 

Toteutuspaikka
Kainuun hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuu
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Anne Salin

Luotu

28.10.2022

Viimeksi muokattu

22.05.2023
Ratkaisun perusidea

Nuorille suunnattujen huolen puheeksi oton tallenteiden avulla nuorille ja heitä kohtaaville aikuisille tarjotaan lisää tietoa itsemurhien ehkäisystä, puheeksi ottamisesta, suojaavista tekijöistä, itsemurhariskitekijöiden tunnistamisesta ja palveluihin hakeutumisesta kerrottuna heidän omalla kielellään. Tavoitteena on, että itsetuhoisuudesta puhuminen olisi nuorille luontevaa, ja itsetuhoisten ajatusten ilmaantuessa nuori uskaltaisi ottaa ne heti puheeksi. Tavoitteena on myös, että nuoret tiedostaisivat, ettei itsetuhoisuudesta kysyminen lisää itsemurhariskiä ja uskaltaisivat kysyä suoraan mikäli huolestuvat kaveristaan. Tavoitteena on myös näyttää nuorille, että vaikeistakin asioista on mahdollista selvitä ja apua on saatavilla.

Toimintaympäristö

Toimintamallin kehittämistyö aloitettiin Kainuun sotessa vuonna 2022. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto (Kainuun sote) järjestettiin ja tuotettiin vuodesta 2005 alkaen maakunnallisesti. Kainuun sote oli kuntayhtymämuotoinen organisaatio, jossa erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto olivat integroituna samaan organisaatioon. Osa palveluista tuotettiin lähipalveluina, osa keskitetysti ja osa seudullisesti tai maakunnallisesti. Vuoden 2023 alusta alkaen kehittämistyötä jatkettiin Kainuun hyvinvointialueella. Kehittämistyötä on tehty yhteistyössä Kainuun ammattiopiston(KAO) kanssa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tallenne on suunnattu nuorille ja nuoria kohtaaville aikuisille. Kainuun maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenet ovat toimineet toimintamallin sisällön ja suunnitteluvaiheessa visuaalisen toteutuksen arvioijina. Saadun palautteen perusteella päädyttiin tekemään yhteistyötä KAO:n media-alan kanssa. Näen sut -oon tässä -toimintamallin tallenteiden ideoinnissa ja toteutuksessa on osallistettu kainuulaisia nuoria ja aikuisia. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tallenteet julkaistaan YouTubessa ja ovat näin ollen jokaisen saatavilla. Tietoa tallenteiden valmistumisesta jaetaan laajasti hankkeen yhteistyökumppaneille, kouluihin, oppilaitoksiin, Kainuun kuntien nuorisotyöhön, seurakuntien nuorisotyöhön, järjestötoimijoille ja Kainuun hyvinvointialueen sosiaalisen median verkostoissa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Nuorille ja heitä kohtaaville aikuisille on helposti saatavilla tietoa itsemurhien ehkäisystä ja itsetuhoisuuden huolen puheeksi ottamisesta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tallenteet ovat vapaasti nuorten ja heitä kohtaavien aikuisten hyödynnettävissä YouTubessa. Toimintamalli on sovellettavissa eri toimintaympäristöihin, joissa kohdataan nuoria. Toimintamallin soveltajien pitää olla tietoisia oman alueensa palveluista nuorille.