Nepsy-chat, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Ohjausta ja neuvontaa neurokirjoon liittyviin asioihin suomeksi ja pohjoissaamen kielellä. Chat on tarkoitettu lappilaisille nuorille, nuorille aikuisille ja lapsiperheen vanhemmille. Myös ammattilaiset voivat hyödyntää palvelua konsultaatiotukena.
Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä 1.1.2023 on tarve palveluiden ja toimintatapojen kehittämiselle ja yhtenäistämiselle, huomioiden digitalisaation mahdollisuudet sekä henkilöstön osaamisen tarpeet. Lapin hyvinvointialue on jaettu neljään palvelualueeseen (pohjoinen, itäinen, kaakkoinen, lounainen), joissa pitää kehittää ja sopia yhdenmukaisista, asiakaslähtöisistä palveluista. Lapin hyvinvointialueella kehitetään matalan kynnyksen palveluita ja tärkeänä nähdään tarjota helposti saavutettavia sähköisiä digipalveluita.
Nepsy-chatilla vahvistetaan sekä suomen- että pohjoissaamenkielisten ja saamelaisen kulttuurin mukaisten digitaalisten matalan kynnyksen palveluiden saatavuutta pitkien välimatkojen Lapissa. Toimintamalli liittyy olennaisena osana neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämistyöhön Lapin alueella.
Nepsy-chat on ollut 22.10.2020 lähtien osa Lapin digiNepsy-klinikan palvelua. VASA2 -hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun (ml. saamenkieliset ja –kulttuurinmukaiset palvelut) kehittämistyössä haluttiin viedä palvelua toimintamallina eteenpäin ja vahvistaa rakenteita liittymällä osaksi laajempaa verkkoauttamisen kokonaisuutta. Nepsy-chatia pilotoitiin uudessa toimintaympäristössä ajalla 22.8.-12.12.2024, jonka jälkeen Nepsy-chatin juurruttamistyötä jatkettiin VASA2-hankkeessa kevään 2025 ajan.
Kokonaismuutostavoitteena hankkeen kehittämisessä on vahvistaa hoitoon ja palveluihin pääsemistä. Nepsy-chatilla tavoitellaan Lapin hyvinvointialueen sähköisten matalan kynnyksen palveluiden vahvistamista, palvelujen saatavuutta ja yhdenvertaisuutta; kansalaisten saatavilla on säännöllisesti saavutettavat ja tavoitettavat neurokirjon ammattilaiset.
Pilotin tavoitteena oli myös rakentaa palvelulle vahvemmat raamit osana Apua huoliin -verkkoauttamisen kokonaisuutta, saada palvelulle näkyvyyttä, laajentaa vastaajajoukkoa ja vakiinnuttaa palvelu Lapin hyvinvointialueelle.
Nepsy-chat -pilotin aikana muutosta mitattiin seuraavilla mittareilla:
- Nepsy-chat toteutuu luvatusti jokaisena torstaina klo 15-17 (Vahva ja vakiintunut palvelu sekä säännöllisesti tavoitettavat neurokirjon ammattilaiset)
- 80% ihmisten aiheista liittyy neurokirjoon (Kohderyhmä on löytänyt palvelun)
- 90% ihmisistä kokee saavansa apua, tukea ja ohjausta (Palvelu vastaa tarpeeseen ja ammattilaiset ovat osaavia)
- 90% ihmisistä on tyytyväisiä chatin jälkeen (Palvelu vastaa tarpeeseen ja ammattilaiset ovat osaavia)
- Nepsy-chat tavoittaa pilottiaikana 40 ihmistä, jokaisella kerralla on vähintään 2 kohderyhmää edustavaa keskustelemassa aiheesta (Kohderyhmä on löytänyt palvelun)
- Chatissä on saamenkielistä ja/tai kulttuurinmukaista palvelua hakevia ihmisiä (Kohderyhmä on löytänyt palvelun)
Tiedot koottiin yhteiseen excel-taulukkoon. Ammattilaiset keräsivät tietoa kävijämääristä sekä suomen- että saamenkielisen palvelun osalta ja kirjasivat yleisellä tasolla, yhdessä sovituin merkinnöin, mitä chatissa kävijän aihe koski. Keskustelun päätyttyä kävijöiltä kysyttiin chatissa ”Koetko, että sait apua, tukea ja ohjausta asiassasi?" ja "Tiedätkö, miten etenet asiassasi?”. Lisäksi tyytyväisyyttä mitattiin hymynaama-arvioinnilla.
Pilotin puolivälissä pidettiin pilotin väliarviointi, jossa käytiin läpi sen hetkisiä tuloksia ja päätettiin vahvistaa markkinointia. Loppuarviointi pidettiin heti pilotin päättymisen jälkeen. Tuolloin käytiin läpi pilotin arviointi kokonaisuutena ja todettiin jatkosuunnitelmana Nepsy-chatin jatkuvan pilotin jälkeenkin ja kevään aikana pyritään juurruttamaan palvelua osaksi Lapin hyvinvointialueen digipalveluita. Suunnitelmana myös vahvistaa vastaajajoukkoa ja heidän yhteisöllisyyden kokemusta sekä yhteisiä toimintamalleja.
Lappilaiset lapset, nuoret, nuoret aikuiset ja lapsiperheiden vanhemmat, joita mietityttävät neurokirjoon ja arjen pulmiin liittyvät kysymykset. Ammattilaiset, jotka kaipaavat konsultaatiotukea neurokirjon asiakkaan asioissa.
Nepsy-chat on VASA2 –hankkeen ja Apua huoliin –chatin yhteinen pilottikokeilu, jossa Lapin digiNepsy-klinikan olemassa oleva Nepsy-chat -palvelu integroitiin osaksi Apua huoliin -chatia. Apua huoliin -chat on matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava, joka on suunnattu nuorille, nuorille aikuisille ja lapsiperheiden vanhemmille. Chatissa vastaajina toimii lappilaisia nuorten ja perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Nepsy-chatin myötä Apua huoliin -chatin aukiolo laajeni kolmesta päivästä neljään päivään viikossa, kun Nepsy-chat tuli teemachatina osaksi kokonaisuutta tarjoten palvelua yhtenä päivänä viikossa.
Apua huoliin -chat on osa laajempaa tarina-auttamisen kokonaisuutta Lapin hyvinvointialueella.