Nepsy-pysäkki - tukea ja ohjausta lapsiperheille perheenjäsenen neuropsykiatrisissa haasteissa

Lapsiperheet saavat tukea ja ohjausta perheenjäsenen neuropsykiatrisiin haasteisiin Nepsy-pysäkiltä. Pysäkille voi tulla keskustelemaan, kun perheenjäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnan ohjauksen tai aistisäätelyn haasteita.

Toimintaympäristö

Nepsy-pysäkki on luotu tarpeeseen, joka on havaittu lapsiperheiden palveluissa. Se kehitettiin keväällä 2022 Jyväskylän perhekeskusverkostojen lapsiperhetoimijoiden havaitsemaan palveluaukkoon sekä perheiden kohtaamispaikoissa kohdattujen perheiden kertomaan tuentarpeeseen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Nepsy-pysäkki on luotu tarpeeseen, joka on havaittu lapsiperheiden palveluissa. Useisiin palveluihin ohjautuu lapsiperheitä, jotka kamppailevat arjessaan neuropsykiatristen pulmien kanssa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lapsiperheet kertovat, etteivät tiedä miten toimia, kun jollain perheenjäsenellä on neuropsykiatrisia haasteita. Osalle perheistä riittäisi kertaluontoinen ohjaus, mutta he joutuvat jonottamaan palveluihin, joihin ovat pitkät jonot. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämisvaiheessa koottiin työryhmä, jossa oli työntekijöitä perhekeskuksesta, varhaisen tuen perhetyöstä sekä perheneuvolan nepsy-tiimistä (nykyisin neuropsykiatrisen tuen ja kuntoutuksen tiimi). 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on, että perheet saavat matalan kynnyksen ohjauksen ajoissa ja tarpeidensa mukaisesti, maksuttomasti ja halutessaan anonyymisti. 

Muutoksen mittaaminen

Nepsy-pysäkin asiakkailta kysytään palautetta. Palautteessa kartoitetaan kuulluksi tulemista, tavoitteiden toteutumista, toimivuutta ja tavoitettavuutta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat lapsiperheet. Perhe tuo itse asiansa käsiteltäväksi ja tapaamisella edetään perheen tarpeen ja toiveen mukaisesti. Myös perheenjäsenen läheinen voi hakea Nepsy-pysäkiltä itselleen tietämystä, laajentaa ymmärrystään neuropsykiatrisista haasteista ja saada vinkkejä esim. lapsenlapsen tai puolison kanssa toimimiseen. 

Ratkaisun perusidea

Nepsy-pysäkiltä lapsiperheet saavat ohjausta ja neuvontaa tilanteisiin, kun perheenjäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen, aisti- tai tunnesäätelyn haasteita. Myös perheenjäsenen läheinen voi hakea Nepsy-pysäkiltä itselleen tietämystä, laajentaa ymmärrystään neuropsykiatrisista haasteista ja saada vinkkejä esim. lapsenlapsen tai puolison kanssa toimimiseen. 

Nepsy-pysäkille voi varata noin 1,5h ajan, jossa keskustellen kartoitetaan nykytilanne -pulma, joka haittaa arjessa- ja pohditaan yhdessä siihen ratkaisuja ja keinoja, mitä voisi kokeilla arjen sujuvoittamiseksi. 

Nepsy-pysäkillä voi myös tutustua nepsy-tukimateriaaliin, kuten aistivälineisiin, visuaaliseen materiaaliin ja kirjallisuuteen. Ohjaus kertaluontoista ja maksutonta. Pysäkillä voi käydä keskustelemassa halutessaan anonyymisti. Toiveena on, että avun pyytäminen ja vastaanottaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Nepsy-pysäkki toimii Keski-Suomen hyvinvointialueen perhekeskuksissa. 

 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia on kehitetty vuonna 2022 moniammatillisena yhteistyönä. Tarve nousi Jyväskylän  perhekeskusverkostojen (11 kpl) keskusteluissa, joissa lapsiperhetoimijat (neuvola, päiväkoti, koulu, nuorten palvelut, perhetyö, psykologit ym.) totesivat, että lapsiperheet tarvitsevat matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa nepsy-asioissa. Nepsy-asiat aiheuttivat perheille neuvottomuutta. 

Kehittämistyöryhmään kutsuttiin perhekeskustyöntekijöiden lisäksi varhaisen tuen perheohjaajia sekä neuropsykiatrisen tuen ja kuntoutuksen tiimin psykologi ja kuntoutuksen ohjaaja. Kaikilla työntekijöillä oli työkokemusta ja osaamista neuropsykiatrisista haasteista ja nepsy-valmentajan tai vastaava koulutus.

Nepsy-pysäkki aloitti toimintansa syksyllä 2022 Jyväskylässä kahdessa perhekeskuksen toimipisteessä. Toiminta on todettu tarpeelliseksi ja perheiden tarpeita vastaavaksi kävijöiltä pyydetyn palautteen mukaan. Myös eri lapsiperhetoimijat, jotka ohjaavat kävijöitä Nepsy-pysäkille, ovat todenneet palvelun tulleen tarpeeseen. Nyt, talvella 2023, Nepsy-pysäkki on levinnyt koko Keski-Suomen hyvinvointialueen perhekeskuksiin. Lisäksi sitä ollaan laajentamassa sähköiseen perhekeskukseen, jossa voi saada ohjausta ja neuvontaa etäyhteyksin.

Nepsy-pysäkin toimintamallia on sovellettu eri kohderyhmille erilaisiin palveluihin. Mallin pohjalta on kehitetty koululaisille Tukipysäkki kiusaamisasioissa ja vanhemmuuden tukipysäkki. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

On sovellettavissa eri asiakasryhmille. Tapaamisissa käytetään osallistavaa avointa dialogia, jossa asiakas itse esittää asiansa ja keskustellen ja oivalluttaen pohditaan mahdollisia ratkaisuja arjen haastaviin tilanteisiin.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Nepsy-pysäkki on otettu hyvin vastaan. Perheet ovat hyödyntäneet sitä ja yhteistyökumppanit ovat ohjanneet sinne perheitä. Pysäkistä on jalostettu myös etäyhteyksi ntoimiva Nepsy-kahvila.