Nestorit -vertaistoimintaa miehille
Nestorit-toiminta tukee miesten aktiivista vertaisuutta, lisää sosiaalista hyvinvointia ja edistää hyvää ikääntymistä. Nestorit- toiminta kannustaa ja motivoi miehiä järjestämään monipuolista ja mielekästä toimintaa.
Miehille tarvitaan toimintaa, jossa he voivat toteuttaa itseään, osaamistaan, oppia uutta ja osallistua. Miesten joukossa on paljon osallistumattomia, heidät pitää saada mukaan uusiin harrastuksiin ja vertaisryhmiin. Miehet haluavat luoda uusia sosiaalisia suhteita samassa elämäntilanteessa olevien miesten kanssa ja erityisesti toiminnan avulla. (EKL. 2019. Olla läsnä ja kuunnella -kyselytutkimus.)
Nestorit-toimintaa toteutetaan siksi, että se tekee miesten elämästä mielekästä, lisää heidän elämäänsä sosiaalisia kontakteja sekä vähentää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.
”Raadollisinta henkinen yksinäisyys on eronneilla miehillä. Mies luottaa suhteessa puolisoon, naisella on yleensä myös läheinen ystävä, jonka kanssa hän voi puhua kaikesta. Eron tullen mies jää useammin yksin.” Pahimmillaan yksinäisyys rampauttaa täysin. Se heikentää psyykkistä ja fyysistä terveyttä.
Miesten ja naisten välillä yksinäisyydessä on havaittavissa eroja. THL:n mukaan miehistä yksinäiseksi itsensä kokee 6.2 %, kun taas naisista 8 %. Miesten kokema yksinäisyys on pysynyt samana.
- Naiset pitävät tiheämmin yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin kuin miehet ja heillä on yleisemmin vähintään yksi läheinen ystävä kuin miehillä. Yksinäisyyden kokemus on silti naisilla tavallisempi kuin miehillä.
- Molemmilla sukupuolilla yksinäisyyttä kokevien osuus on suurin 80 vuotta täyttäneillä, joista noin joka seitsemäs kokee itsensä jatkuvasti tai melko usein yksinäiseksi.
- Molemmilla sukupuolilla epäluottamus toisiin ihmisiin kasvoi siirryttäessä vanhempiin ikäryhmiin, ja myös epäluottamus vastavuoroisuuteen oli yleisempää vanhimmissa ikäryhmissä nuorempiin verrattuna.
- Yksinäisyys lisää monien toimintakykyä heikentävien sairauksien riskiä.
- Asuinympäristöjen yhteisöllisyyden kehittämisellä pyritäänkin yhteisen toiminnan kautta parantamaan hyvinvointia ja osallisuutta ja siten vähentämään yksinäisyyden tunteita.
Sosiaalisten verkostojen tarjoama tuki sekä aktiivinen osallistuminen ovat yhteydessä hyvinvointiin ja terveyteen, ja siten ne vähentävät palveluiden tarvetta.
Tekstin lähde: FinTerveys-tutkimus 2018.
Nestorit-vertaistoiminta lisää ........
- Aktiivisuutta ja tekemistä miesten arkeen
- Uusia sosiaalisia suhteita
- Elämäntilanteeseen positiivisuutta
- Monipuolista ja kiinnostavaa toimintaa
- Luottamusta ja sitoutuneisuutta
- Avoimuutta ja ryhmän kiinteyttä
- Miesten keskinäistä kunnioitusta ja tasavertaisuutta
- Osaamisen hyödyntämistä ja suunnitteluun osallistumista
Nestorit-vertaistoiminnan käsikirjassa kuvataan ryhmän käynnistäminen ja toimenpiteet.
Nestorit-toimintakokonaisuus etenee siten, että .....
- Aluksi käsitellään miesten hyvinvointia ja sosiaalisia suhteita sekä mielekkään toiminnan merkitystä miehille.
- Seuraavaksi pureudutaan miesten ryhmien tavoitteisiin, toiminnan käynnistämiseen ja suunnitteluun.
- Tämän jälkeen tuodaan esiin erilaisia miesten ryhmien toimintaesimerkkejä, joiden joukossa on sinisiä osoitelinkkejä internetissä oleviin, aiheeseen sopiviin lähteisiin ja materiaaleihin.
- Käsikirjan liitteenä on miesten ryhmän ohjaamista ja toiminnan suunnittelua tukevaa materiaalia.
Nestorit-vertaistoimintaan osallistujat ovat eläkkeellä olevia ikääntyviä miehiä. Ikärajaa ei välttämättä tarvitse asettaa. Yhdistäviä tekijöitä voivat olla mielekkään tekemisen puute, yksinasuminen, ammattitausta, tarve puhua miesten asioita, kotiseudun ja asuinalueen tunnesiteet tai niiden historialliset piirteet, eläkkeelle jääminen tai leskeys.
- Miesten osallistumiskynnystä madaltaa se, kun toiminnasta syntyy kuva, että se on suunniteltu miehille ja siihen osallistuu vain miehiä.
- Toiminnassa voi olla niin osallistujana, ryhmän ohjaajana kuin tapaamisteemaan liittyen osaamistaan käyttävänä aktiivisena tekijänä.
- Miesten ryhmässä kokemusten jakaminen auttaa keskinäistä kanssakäymistä, yhteisöllisyyttä, identiteetin etsintää ja yhdessä oppimista.
- Tärkeää on, että kaikilla on mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun, tuoda esiin omia ajatuksia, osaamistaan ja mielenkiinnon kohteita.
Toiminnasta on koottu kaksipäiväinen koulutuskokonaisuus, joka tukee miesten ryhmien käynnistymistä ja ohjaamista. Koulutus toteutetaan Eläkkeensaajien Keskusliitossa.