Nettiterapiaan ohjautuminen Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Kymenlaakson hyvinvointialueella Terapianavigaattorin käyttö on laajenee terveysasemille, joten nettiterapiapolkua tuli tarkastella.

 

Toimintaympäristö

Kymenlaakson hyvinvointialueen perusterveydenhuolto

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kymenlaakson hyvinvointialueella Terapianavigaattorin käyttö on laajentumassa parhaillaan myös terveysasemille, joten polku nettiterapiaan oli määriteltävä. Nettiterapia on matalan portaan hoitoa johon asiakas voi ohjautua esim. Terapianavigaattorin täyttämisen jälkeen. 

Nettiterapiaan ohjautuminen Kymenlaakson hyvinvointialueella on ollut mahdollista aiemminkin esim. asiakasohjauksen etälääkärin kautta (lääkärin lähete tarvitaan), mutta nyt tavoitteena oli sujuvoittaa polkua niin, että myös terveysasemien lääkäreillä on osaamista tehdä lähete nettiterapiaan.  Polkua oli tarkoitus tarkastella yhdessä terveysasemien ylilääkäreiden kanssa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Ohjautuminen sujuvoituu, esim. Terapianavigaattorin täyttämisen jälkeen mahdollisuus ohjautua sujuvasti nettiterapiaan

Ammattilainen: Terapianavigaattorin raportin pohjalta asiakkaan hoidon suunnittelu on sujuvaa ja mikäli asiakas halukas esim. nettiterapiaan voidaan hänet ohjata hoitajan toimesta lääkärin vo:lle lähetettä varten. Vastaanotto voi olla etänä.

Organisaatio: Asiakkaat ohjautuvat oikea-aikaisesti oikeatasoiseen hoitoon kun Terapianavigaattori on täytettynä ja voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää matalien portaiden hoitomuotoja

Yhteiskunta: Asiakkaat saavat oikea-aikaista ja oikeatasoista hoitoa ja haasteet eivät komplisoidu, vaikeudu -> vaikutusta myös kustannusten hillintään

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Palveluiden ammattilaisia mukana suunnittelutyössä -> terveysasemien ylilääkäreitä osallistettu prosessin sujuvoittamisessa

Tavoiteltu muutos

Asiakkaiden oikea-aikaista ohjautumista palveluihin, matalan portaiden nopeasti alkavien hoitomuotojen hyödyntämisen lisäämistä 

Muutoksen mittaaminen

Nettiterapiaan ohjautumisten määrä hyvinvointialueella

Toteutussuunnitelma

Prosessi käytiin yhdessä terveysasemien ylilääkäreiden kanssa läpi ja hyväksytettiin johdon Big Roomissa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Nettiterapia sopii asiakkaalle joka on kiinnostunut nettiterapiasta ja kokee olevansa nettiterapiaan soveltuva. Asiakas on valmis työskentelemään  1-2h viikossa 3-4 kuukautta. 

Ideointi

Ylilääkäreiden kanssa oli suunniteltu pidettäväksi kaksi työpajaa, mutta ajankohta osoittautui haasteelliseksi. Kävimme toimintamallia läpi ja pyysimme kommentteja polkuun / prosessiin. Prosessi koettiin toimivana ja näin ollen se vietiin hyväksyntään johdolle (Big Room). 

Idean konkretisointi ja visualisointi

•Asiakkaalla esim. ahdistusta, masennusta, unettomuutta…

•Asiakas etsii tietoa hyvinvointialueen verkkosivuilta TAI ammattilainen ohjaa Terapianavigaattorin äärelle

•Asiakas täyttää Terapianavigaattorin

•Asiakas ottaa yhteyttä ammattilaiseen Oma Kymenlaakso palvelussa chatin kautta TAI varaa ajan digitaalisen asioinnin kautta TAI on yhteydessä puhelimitse

•Ammattilainen tekee ensijäsennyksen TAI hoidontarve arvioidaan muutoin

•Asiakas on kiinnostunut nettiterapiasta

•Asiakas kokee olevansa nettiterapiaan soveltuva, hän on valmis työskentelemään  1-2h viikossa 3-4 kuukautta

•Asiakas ohjataan lääkärille lähetettä varten

•Asiakas saa ajan (etä)lääkärille, joka voi tehdä lähetteen Hus:n nettiterapiaan

•Lääkäri kirjoittaa lyhyen anamneesin ja potilaan tilanteen kuvauksen ja asettaa ohjaavan diagnoosin

•Asiakkaalle tehdään lähete tiettyyn nettiterapiaan läheteohjeiden mukaisesti poissulkukriteerit huomioiden

•Kokonaisvastuu hoidosta säilyy lähettävässä yksikössä (esim.lääkehoidon seuranta)

•Nettiterapiassa asiakas on nettiterapeuttinsa seurannassa

•Kanta.fi-palvelusta näkee, kun asiakas on aloittanut nettiterapiansa

•Lähettävä taho saa HUSilta loppuyhteenvedon nettiterapian päättyessä

Liitteet
Kuva
Nettiterapiaan ohjautumisen prosessi
Nettiterapiaan ohjautumisen prosessi Kymen hva
Kokeilun tavoitteet

Asiakkaiden oikea-aikainen hoitoon ohjautuminen yleisvastaanotoilta. Lääkäreiden osaamisen vahvistaminen toimintamallin tarkastelulla ja päivittämisellä. Tietoisuuden lisääntyminen matalan kynnyksen, nopeasti alkavista hoidosta. 

Ratkaisun perusidea

Asiakkaalla esim. ahdistusta, masennusta, unettomuutta. Hän etsii tietoa  hva:n verkkosivuilta / ammattilainen ohjaa Terapianavigaattorin äärelle. Asiakas löytää tiedon Terapianavigaattorista ja täyttää Terapianavigaattorin. Asiakas ottaa yhteyttä ammattilaiseen chatin, puhelimen tai digitaalisen asioinnin kautta. Ammattilainen tekee ensijäsennyksen TAI hoidontarve arvioidaan muutoin.

Terapianavigaattorin tai hoidon tarpeen arvioinnin perusteella selviää, että asiakas on kiinnostunut nettiterapiasta ja hän kokee olevansa nettiterapiaan soveltuva, on valmis työskentelemään  1-2h viikossa 3-4 kuukautta. Asiakas ohjataan lääkärille ja hän saa ajan (etä)lääkärille, joka voi tehdä lähetteen Hus:n nettiterapiaan. Lääkäri kirjoittaa lyhyen anamneesin ja potilaan tilanteen kuvauksen ja asettaa ohjaavan diagnoosin. Asiakkaalle tehdään lähete tiettyyn nettiterapiaan läheteohjeiden mukaisesti poissulkukriteerit huomioiden.Kokonaisvastuu hoidosta säilyy lähettävässä yksikössä (esim.lääkehoidon seuranta). Nettiterapiassa asiakas on nettiterapeuttinsa seurannassa. Kanta.fi-palvelusta näkee, kun asiakas on aloittanut nettiterapiansa. Lähettävä taho saa HUSilta loppuyhteenvedon nettiterapian päättyessä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallista, hoidon porrastuksesta, Terapianavigaattorista ja nettiterapiaan ohjautumisesta on pidetty alueen pth lääkäreille koulutus alkuvuodesta 2025. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli sovellettavissa vastaavissa palveluissa sekä myös muun tasoisessa palvelussa, sillä lääkäri voi lähettää asiakkaan nettiterapiaan mistä tahansa palvelusta. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tilanteen kokonaiskehitystä voidaan arvioida vuoden lopulla kun voimme tarkastella kuluneen vuoden nettiterapialähetteiden määrää vertaamalla edellisiin vuosiin.