Nettiterapiaan ohjautuminen Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Kymenlaakson hyvinvointialueella Terapianavigaattorin käyttö on laajenee terveysasemille, joten nettiterapiapolkua tuli tarkastella.
Toimintamallin nimi
Kymenlaakson hyvinvointialueella Terapianavigaattorin käyttö on laajenee terveysasemille, joten nettiterapiapolkua tuli tarkastella.
Asiakkaalla esim. ahdistusta, masennusta, unettomuutta. Hän etsii tietoa hva:n verkkosivuilta / ammattilainen ohjaa Terapianavigaattorin äärelle. Asiakas löytää tiedon Terapianavigaattorista ja täyttää Terapianavigaattorin. Asiakas ottaa yhteyttä ammattilaiseen chatin, puhelimen tai digitaalisen asioinnin kautta. Ammattilainen tekee ensijäsennyksen TAI hoidontarve arvioidaan muutoin.
Terapianavigaattorin tai hoidon tarpeen arvioinnin perusteella selviää, että asiakas on kiinnostunut nettiterapiasta ja hän kokee olevansa nettiterapiaan soveltuva, on valmis työskentelemään 1-2h viikossa 3-4 kuukautta. Asiakas ohjataan lääkärille ja hän saa ajan (etä)lääkärille, joka voi tehdä lähetteen Hus:n nettiterapiaan. Lääkäri kirjoittaa lyhyen anamneesin ja potilaan tilanteen kuvauksen ja asettaa ohjaavan diagnoosin. Asiakkaalle tehdään lähete tiettyyn nettiterapiaan läheteohjeiden mukaisesti poissulkukriteerit huomioiden.Kokonaisvastuu hoidosta säilyy lähettävässä yksikössä (esim.lääkehoidon seuranta). Nettiterapiassa asiakas on nettiterapeuttinsa seurannassa. Kanta.fi-palvelusta näkee, kun asiakas on aloittanut nettiterapiansa. Lähettävä taho saa HUSilta loppuyhteenvedon nettiterapian päättyessä.
Kymenlaakson hyvinvointialueen perusterveydenhuolto
Nettiterapia sopii asiakkaalle joka on kiinnostunut nettiterapiasta ja kokee olevansa nettiterapiaan soveltuva. Asiakas on valmis työskentelemään 1-2h viikossa 3-4 kuukautta.
Toimintamallista, hoidon porrastuksesta, Terapianavigaattorista ja nettiterapiaan ohjautumisesta on pidetty alueen pth lääkäreille koulutus alkuvuodesta 2025.
Tilanteen kokonaiskehitystä voidaan arvioida vuoden lopulla kun voimme tarkastella kuluneen vuoden nettiterapialähetteiden määrää vertaamalla edellisiin vuosiin.
Kansikuva
