Neuropsykiatrinen perhetutkimusjakso, Etelä-Karjalan HVA , Sujuvat palvelut-valmennus (RRP, P4, I1)

Toteuttaa neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen sekä vanhemman tutkimukset samanaikaisesti samassa paikassa sekä tutkimusten jälkeen suunnitella kuntoutus koko perhe huomioiden. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Sairaanhoitaja, kehitykselliset palvelut
Neuropsykologi, kehitykselliset palvelut
Psykologi, kehitykselliset palvelut
Sosiaalityöntekijä, kehitykselliset palvelut
Kuntoutusohjaaja, kehitykselliset palvelut
Terveydenhoitaja, kouluterveydenhuolto
Ylilääkäri, perhepalvelut
Sairaanhoitaja, aikuisten neuropsykiatrin poliklinikka
Sosiaaliohjaaja, aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Asiakaskehittäjä, jolla kokemus sekä lasten että aikuisten palveluista

Kehittämistyötä on tehty tiiviissä yhteistyössä eri toimintayksikköjen henkilöstön kanssa. 
 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perhetutkimusjakson asiakasryhmänä ovat neuropsykiatrisesti oireilevat perheet.

Syksyllä 2022 toteutetun selvityksen perusteella asiakkaat kokivat, ettei perheiden kokonaistilanteita huomioita tarpeeksi tutkimus-, hoito- tai kuntoutusprosessien aikana. Lisäksi havaittiin, että neuropsykiatrisesti oireilevien vanhempien omat haasteet vaikeuttivat lapsen ohjaamista eikä lapsen kuntoutus tästä syystä edennyt. Yli 18-vuotiaiden tutkimusjonon ruuhkautumisen vuoksi vanhempi joutui odottamaan omia tutkimuksiaan ja kuntoutuksen suunnittelua jopa yli vuoden ajan. 

Perhetutkimusjakson suunnittelussa on ollut mukana asiakaskehittäjä, lisäksi asiakasperheitä on haastateltu tutkimusjakson jälkeen käytäntöjen edelleen kehittämiseksi. 

Kokeilun tavoitteet

​Kehittämistyön tavoitteet 

  1. ​Rakentaa verkosto, jonka sisällä lasten ja aikuisten palvelut voivat toimia yhdessä. Yhteinen verkosto mahdollistaa molemmin puolisen konsultoinnin ja sekä yhteisen työn tekemisen. 
  2. ​Yhdistää lapsen ja vanhemman tutkimusprosessit soveltuvin osin niin, että asiakasperheiden tutkimuksiin käyttämä aika vähenee. Prosessien yhdistämisellä tavoitellaan myös ammattilaisten päällekkäisen työn vähentymistä. 
  3. ​Laatia toimintamalli, jolla varmistetaan koko perheen huomioiva tuki- ja kuntoutussuunnitelma. Suunnitelma yhdistää perheen ympärillä työskentelevän verkoston yli toimialuerajojen. Perhekokonaisuuden huomioiminen edistää myös tuen ja kuntoutuksen oikea-aikaista kohdentamista.   
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin perusidea on yhdistää neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen ja vanhemman tutkimusprosessit niin, että ne tapahtuvat samanaikaisesti samassa paikassa. Tutkimusten tekemisen jälkeen sekä lapsen että vanhemman verkostot kokoontuvat laatimaan ja toteuttamaan koko perheen huomioivaa tuki- ja kuntoutussuunnitelmaa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Onnistuneen tutkimusjakson keskiössä on toiminnan koordinointi. Ilman vahvaa koordinoimista monia työntekijöitä koskeva “palapeli” menee helposti sekavaksi kokonaisuudeksi niin asiakkaille kuin osallistuville työntekijöille.

Vaikka kaikissa tapauksissa tutkimuskäyntien yhdistäminen ei ole tarkoituksenmukaista tai mahdollista, on perheen yhteisen tuen koordinointi joka tapauksessa arvokasta perheelle. Yhteinen tuki- ja kuntoutusprosessi on sovellettavissa muihinkin kohderyhmiin.