Neuropsykiatrisesti oireilevat lapset – asiakkaan polku (alle 13-vuotias) -Perhekeskus Etelä-Pohjanmaa
Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen polku Etelä-Pohjanmaan perhekeskuksissa.
Oivalla ja ymmärrä
Etelä-Pohjanmaan perhekeskuskonseptoinnissa neuropsykiatristisesti oireilevat tai jo diagnoosin saaneet lapset, nuoret sekä heidän perheensä nostettiin kriittiseksi perhekeskuksen asiakasryhmäksi.
Lasten, nuorten ja perheiden tulee saada palvelua joka kohtaa heidän sen hetkistä tarvettaan jo ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä samanarvoisesti kaikkialla Etelä-Pohjanmaalla.
Työstämällä asiakkaalle omaa polkua pyrittiin luomaan yhteistä näkemystä siitä mitä neuropsykiatrisesti oireilevien tai jo diagnoosin saaneiden lasten, nuorten sekä heidän perheidensä palvelut alle 13 -vuotiaille Etelä-Pohjanmaalla ovat.
Etelä-Pohjanmaan perhekeskuskonseptoinnissa neuropsykiatristisesti oireilevat tai jo diagnoosin saaneet lapset, nuoret sekä heidän perheensä nostettiin kriittiseksi perhekeskuksen asiakasryhmäksi. Tämän asiakasryhmän ympärillä toteutuu moniammatillisuus ja monialaisuus.
Perhekeskustoimijat, järjestöt, seurakunta ja kokemusasiantuntija.
Neuropsykiatrisesti oireilevat tai jo diagnoosin saaneet lapset, nuoret sekä heidän perheensä saavat oikeaan oikeaan oikeaa apua samanarvoisesti koko Etelä-Pohjanmaalla. Pyritään polun kuvaamisella antamaan tietoa palveluista ennakkoon ja ennaltaehkäisevästi.
Perhekeskuksen neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja heidän perheidensä polku tehdään ensin ammattilaisen näkökulmasta. Tämä jatkotyöstetään asiakkaan näkökulmaan. Tämä toimintamalli siksi, että ammattilaisten tulee ensin ymmärtää itse miten palvelu toimii jotta he kykenevät asiakasta auttamaan ja neuvomaan. Eli rinnakkain tulee tuotettua ammattilaisen ja asiakkaan polut.
Polun pohjana on THL kansallinen mallinnus asiakkaan palvelupolusta. Polun eri kohtia työstetään työpajoissa. Työpajojen tuotosten pohjalta luodaan Etelä-Pohjanmaalle yhtenäinen asiakkaan polku ja tietopankki.
Palvelupolun eri vaiheet:
- Ennen yhteydenottoa
- Yhteydenoton käsittely
- Palvelutarpeen arviointi
- Palvelukokonaisuuden suunnittelu
- Palvelujen organisointi
- Palvelujen toteutus
- Palvelujen seuranta ja arviointi
Neuropsykiatrisesti oireilevat tai jo diagnoosin saaneet lapset, nuoret sekä heidän perheensä. Mukana kehittämisessä on ollut kokemusasiantuntija.