Neuropsykiatrisesti oireilevat lapset – asiakkaan polku (alle 13-vuotias) -Perhekeskus Etelä-Pohjanmaa

Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen polku Etelä-Pohjanmaan perhekeskuksissa. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Neuropsykiatrisesti oireilevat lapset – asiakkaan polku (alle 13-vuotias) -Perhekeskus Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen polku Etelä-Pohjanmaan perhekeskuksissa. 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

25.10.2022

Viimeksi muokattu

15.11.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Etelä-Pohjanmaalla on kahdeksan perhekeskusta, joissa toiminta on keskenään hiukan erilaista. 

Asiakkaan polkuun koottiin asiakkaalle ja ammattilaiselle helposti saatavilla oleva tietopaketti siitä mitä missäkin vaiheessa hyvinvointialueen alle 13 vuotiaiden neuropsykiatrisesti oireileville tai jo diagnoosin saaneiden lasten palveluissa tapahtuu. Polussa keskityttiin perustason palveluihin. Polun pohjana on THL kansallinen mallinnus asiakkaan polusta. 

Polku on myös tietopaketti, jossa yhdestä paikasta löytyy muun muassa hyvinvointialueen yhteystiedot, tietoa lasten palveluista, vertaistukiryhmistä sekä  erilaisten kansallisten toimijoiden palveluista.   

Asiakkaan polun yhtenäistämisellä pyritään saamaan myös ammattilaisten kesken yhtenäinen toimintatapa ja löytämään yhteinen linja. Ammattilaisten tulee ensin ymmärtää itse miten palvelu toimii, jotta kykenevät asiakasta auttamaan ja neuvomaan. 

 

Toimintaympäristö **

Etelä-Pohjanmaan perhekeskuskonseptoinnissa neuropsykiatristisesti oireilevat tai jo diagnoosin saaneet lapset, nuoret sekä heidän perheensä nostettiin kriittiseksi perhekeskuksen asiakasryhmäksi.

Lasten, nuorten ja perheiden tulee saada palvelua joka kohtaa heidän sen hetkistä tarvettaan jo ennaltaehkäisevästi ja matalalla kynnyksellä samanarvoisesti kaikkialla Etelä-Pohjanmaalla. 

Työstämällä asiakkaalle omaa polkua pyrittiin luomaan yhteistä näkemystä siitä mitä neuropsykiatrisesti oireilevien tai jo diagnoosin saaneiden lasten, nuorten sekä heidän perheidensä palvelut alle 13 -vuotiaille Etelä-Pohjanmaalla ovat. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Neuropsykiatrisesti oireilevat tai jo diagnoosin saaneet lapset, nuoret sekä heidän perheensä. Mukana kehittämisessä on ollut kokemusasiantuntija.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Asiakkaan polkua jaetaan niin asiakkaiden kuin ammattilaisten kesken, ja se otetaan aktiiviseen käyttöön  niin asiakastyössä kuin viranomaisten työskentelyssä. Polku tullaan linkittämään Etelä-Pohjanmaalla toimivaan sähköiseen perhekeskukseen paikallisena tietopankkina. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Polku ei ole vielä aktiivisessa käytössä.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Tämäntyyppisen polun luominen vaatii laajaa moniammatillista yhteistyötä niin sosiaali- ja terveydenhuollon, kuntatoimijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi asiakkaan / asukkaan läsnäolo on oleellista, jotta polusta saadaan toimiva.  

Kansikuva
Neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen polku Etelä-Pohjanmaan perhekeskuksissa.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis