Neuvokas perhe -menetelmän laajempi käyttöönotto Kainuussa

Neuvokas perhe -menetelmä halutaan Kainuussa laajaan käyttöön koko perhekeskusverkostossa. Siihen sisällytetään myös  vaikuttavuuden arvioinnin mahdollisuuksia sekä ehkäisevän päihdetyön osuutta. 

Toimintaympäristö **

Kainuun väestön terveydelliset haasteet ovat herättäneet tarpeen panostaa lasten, nuorten ja perheiden elintapoihin ennaltaehkäisevästi.  

Kainuun hyvinvointialueen strategiassa yhtenä painopisteenä on terveydenedistäminen ja ennaltaehkäisy ja myös Kainuun lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa vuosille 2022-2025 elintapa-asiat on nostettu esille. Elintapoihin tulee kiinnittää huomiota kaikissa lapsen ja nuoren kasvuympäristöissä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kainuussa eri palveluissa annetaan elintapaohjausta, mutta toiminta ei ole systemaattista eikä yhdenmukaista. Henkilökunta ei myöskään ole saanut laajasti tarvittavaa koulutusta elintapaohjaukseen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Keskeisin tarve asiakkaan näkökulmasta oli kehittää Kainuun sote-palveluiden elintapaohjausta yhtenäiseksi, oikea-aikaiseksi ja systemaattiseksi sekä sellaiseksi, että elintapaohjauksen asiat tulisivat esille asiakkaan asioidessa sotepalveluissa. Neuvokas perhe digikortti oli Kainuussa käytössä, mutta hankkeessa tehtyjen haastattelujen perusteella yksi syy siihen, että elintapaohjauksen asioita ei otettu puheeksi neuvola tai kouluterveydenhuollossa oli, että asiakkaat eivät olleet Neuvokas Perhe korttia täyttäneet ennakkoon. Ohjautuvuus digikortin täyttöön oli heikkoa ja asiakkailla ei ollut tietoa, että Neuvokas perhe digikortista ja materiaaleista.  Yhtenä tarpeena oli tuohon tutkimukseen perustuen siis myös parantaa asiakkaiden ohjautuvuutta digikortille.

Ammattilaisen näkökulmasta keskeisin tarve oli osaamisen vahvistaminen, ennakoivan työn vahvistaminen, monialaisen yhteistyön lisääminen sekä työn vaikuttavuuden parantuminen.

Hyvinvointialueen näkökulmasta tarpeena oli edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäistä tuen ja hoidon tarvetta jatkossa. Pidemmällä aikavälillä tarpeena parantaa Kainuun väestön elintapoja, vähentää hoidon tarvetta sekä pienentää elintavoista johtuvien sairauksien hoidon kustannuksia.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämisen äärelle koottiin projektiryhmä, jossa oli ammattilaisia laajasti perhekeskusverkostosta. Ryhmässä oli sotetoimijoiden lisäksi varhaiskasvatuksen ja järjestöjen edustajia sekä yhden kunnan hyvinvointiaktivaattori. Kehittämistyötä tehtiin vahvasti yhdessä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyötä on tehty myös Kainuun hyvinvointialueen terveyden edistämisen asiantuntijan ja alueellisen hytetu - verkoston kanssa. Kehittämiseen liittyviä asioita on otettu esille myös sekä maakunnallisessa perhekeskustyöryhmässä että perhekeskuksen johtoryhmässä. Lisäksi kehitetyt toimintamallit on esitelty jokaisen Kainuun kunnan perhekeskustyöryhmässä.

 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena oli Neuvokas perhe –menetelmän käyttöönoton laajentaminen, mallin systemaattinen toteuttaminen sekä menetelmän seurannan ja vaikuttavuuden parantaminen perheiden elintapaohjauksen tueksi. Elintapaohjauksessa tavoitteena on myös vahvistaa erityisesti päihdeosion hyödyntämistä ja täydentää sen sisältöä. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on kuitenkin ennen muuta parantaa lasten, nuorten ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia.

Muutoksen mittaaminen

Lyhyellä tähtäimellä Neuvokas perhe -menetelmän koulutuksiin ja muihin vastaaviin koulutuksiin osallistumiset. Neuvokas perhe käyttöasteen mittaaminen sekä pidemmällä tähtäimellä perheiden terveysindikaattoreiden seuraaminen, mutta niitä tuloksia ei saada hankekauden aikana. 

Toteutussuunnitelma

Projektiryhmä on työskennellyt aiheen parissa ja nähnyt tärkeäksi, että laajentaminen tapahtuu parhaiten, kun toimijat kouluttautuvat menetelmän käyttöön ja sovitaan myös yhteisistä käytänteistä, kuten neuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyöstä myös elintapa-asioiden äärellä. Tärkeää on, että elintapa-asiat ovat esillä laajasti kaikissa lasten, nuorten ja perheiden palveluissa ja elintapa asioihin liittyvä tiedonkulku tapahtuu perhekeskusverkostossa.

Neuvokas perhe menetelmäkoulutus lisätään osaksi perehdytystä neuvoloissa. Kouluterveydenhuollossa menetelmäkoulutuksen käymiseen vahva suositus.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Elintapaohjauksen kohderyhmänä on kaikki Kainuun perhekeskuksen asiakasperheet. Vanhempia ohjataan täyttämään Neuvokas perhe -digikorttia laajojen terveystarkastusten yhteydessä odotusaikana, lastenneuvolassa sekä ekaluokkalaisen tarkastuksessa. Toimijoiden antaman palautteen mukaan kokemus on, että perheen eivät kaikkia kyselylomakkeita jaksa täytellä ja sen vuoksi digikortin täyttää vain osa perheistä. Parhaiten terveydenhoitajat kokevat kortin toimivan odostusaikana. Digikortin lisäksi neuvolassa hyödynnetään kyllä paljon muutakin Neuvokas perhe -ohjausmateriaalia. 

Perheiden kanssa hyödynnetään muuta Neuvokas perhe materiaalia mm perhetyössä tai erityistyöntekijöiden (fysio- tai toiminta- tai ravitsemusterapia) ohjaamana. Asiakkaat ovat näihin olleet tyytyväisiä. 

Asiakkaiden kokemuksia Neuvokas perheen käytöstä kyselimme suullisesti myös useissa eri tapahtumissa vuosien 2021-2023 aikana. Keskeisin palaute perheiltä oli, että perheet eivät olleet saaneet ohjetta täyttää Neuvokas perhe digikortti ennen vastaanotoille menemistä. Suurin osa perheistä kuitenkin kertoi kuulleensa Neuvokas perhe sivustosta ja sieltä löytyvästä materiaalista ammattilaisilta eri palveluissa.  Perhetapahtumassa 2022 kysyimme kokemuksista myös kirjallisesti. Vastanneista(n=15) 60 % olivat kuulleet Neuvokas perheestä ammattilaiselta jossain muodossa. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kantavana teemana elintapaohjauksessa on Neuvokas perhe; sen vahvuuskeskeinen ideologia ja kaikki materiaali ja kuolutukset. 

Liitteet
Ideointi

Projektiryhmässä pilkottiin tavoitteita sekä ideoitiin kehittämistä ideakarttaa hyödyntämällä ja erilaisissa pienryhmissä. Ideoitiin runsaasti, jonka vuoksi niitä lajiteltiin eri kokonaisuuksiin. 

Liitteet
Kuva
ideakartta
Idean valinta

Ideoita tuli paljon, mutta niistä valittiin tärkeimmät ja realistisimmat, eli ne mitkä on mahdollista toteuttaa hankkeen puitteissa: 

  • Järjestetään ehkäisevän päihdetyön koulutukset seuraavista teemoista; puheeksiottaminen, kannabis, rahapelaaminen, nikotiivalmisteet
  • Tilataan kahden tunnin Neuvokas perhe -koulutuksia ammattilaisille
  • Paltamossa pilotoidaan neuvolan, varhaiskasvatuksen ja perhetyön yhteistyön kehittämistä elintapa-asioissa; tiedonkulku, Meidän perheen tähti -varhaiskasvatuksessa sekä perhetapahtuman järjestäminen
  • Viedään neuvokasperheelle ideoita/ehdotuksia siitä, miten siihen voisi lisätä päihdeosuutta ja tarvittaessa osallistutaan kehittämiseen yhdessä
  • Perhekeskuspäivässä elintapaohjauksen teemapäivä (ammattilaisille)
  • Vaikuttavuuden (vaikutusten) arviointiin sähköisten menetelmien hyödyntäminen
  • Digitaalinen työohje ammattilaisille elintapaohjauksen tueksi
  • Markkinoidaan neuvokasperhettä myös perheille suoraan mm. somen kautta ja infotauluilla
Kokeilussa opittua

Osaamisen vahvistaminen ei ihan suunnitellusti saatu toteutumaan. Nikotiini-koulutus peruttiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi sekä toinen Neuvokas perhe -koulutus samoin. 

Paltamon pilotointi sujui hyvin. Perhetapahtuma järjestettiin onnistuneesti ja palautteet siitä olivat hyvät. Perheen toivovat jatkossakin osallistavia lapsiperheille suunnattuja tapahtumia ja yhteisöllisyyttä. 

Ratkaisun perusidea **

Neuvokas perhe -menetelmää voi käyttää lapsen ja nuoren eri kasvuympäristöissä eri tavoin. Tärkeää on, että perheille kerrotaan neuvokasperheestä ja sen materiaaleja hyödynnetään ohjauksessa. Ammattilaisia tulee kouluttaa ja tiedottaa neuvokasperheen materiaaleista ja menetelmistä säännöllisesti. Myös elintapa-asioissa moniammatillinen yhteistyö ja tiedon kulku eri ammattilaisten välillä on tärkeää. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin hyvä käyttöönotto ja juurtuminen pysyväksi toiminnaksi vaatii hyvää koordinaatiota ja suunnittelua sekä tiedottamista. Tämän tulee yltää koko perhekeskuverkostoon. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Neuvokas perhettä on ammattilaisten helppo käyttää ja hyödyntää elintapaohjauksessa. Siitä kannattaa muistutella ammattilaisia ja nostaa esiin uutuuksia. Myös neuvokasperheen somea kannattaa hyödyntää omassa someviestinnässä!

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Suunnitellut ideat ja ratkaisut on koettu hyviksi ja toimiviksi. Henkilöstön osaaminen on vahvistunut ja työn vaikuttavuus parantunut. Kainuun neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveydenhoitajat ovat käyneet Neuvokas perhe menetelmän koulutuksen ja Neuvokas perhe koulutuksen käyminen on lisätty osaksi perehdytystä. 

Asiakkaiden ohjautumista digikortin täyttöön on parannettu Kainuun Hyvinvointialueen internetsivuilla sekä lisäämällä neuvoloiden ajanvarauksen muistutusviestiin muistutus digikortin täyttämisestä ennen neuvolavastaanotolle tulemista.

Päihdeosuutta on lisätty ottamalla käyttöön Kainuuseen Ehyt ry:n kanssa yhteistyössä työstetyt Ota Puheeksi kortit. Kortteja on mahdollista hyödyntää päihteiden puheeksiotossa. Ota puheeksi -korttien pohjalta Kainuun hyvinvointialueen nettisivuille lisättiin myös Ota Puheeksi sivut, jotta sekä asiakkaiden, että ammattilaisten puheeksi ottaminen helpottuisi. Ota puheeksi | Kainuun hyvinvointialue

Perheiden terveys- ja hyvinvointi paranee, kun elintapoihin pystytään antamaan ohjausta entistä paremmin, yksilöllisemmin ja entistä varhaisemmassa vaiheessa. Elintapaohjaus kattaa laajasti koko perhekeskusverkostoa. Kaikissa Kainuun neuvoloissa on käytössä sama toimintamalli, jolloin jokaisen Kainuun neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa asioivan asiakkaan elintapoja tarkastellaan ja asiakkaat saavat yhtenäisesti laadukasta elintapaohjausta asuinpaikasta riippumatta.

Oamasoten päiväkirjaosioon on lisätty arjenhallintaan liittyviä asioita. Omasoten hyödyntämistä elintapaohjauksessa pilotoitiin ja se koettiin toimivaksi. Omasotea voi jatkossa hyödyntää esimerkiksi yläkouluikäisen elintapaohjauksessa ja arjenhallinnan tukemisessa.