Neuvokkaat naiset® -ryhmätoimintamalli
Neuvokkaat naiset® on ryhmätoimintamalli, joka vahvistaa pienituloisuutta ja yksinäisyyttä kokevien ikääntyvien naisten hyvinvointia ja osallisuutta. Malli soveltuu esimerkiksi yhdistyksiin ja järjestöihin. Sitä voi toteuttaa myös vapaaehtoisvoimin.
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta (luotu 15.3.2017, viimeksi muokattu 10.4.2018).
Ikääntyneiden yksinäisyys ja toimeentulo ovat yhteiskuntamme polttavia puheenaiheita. Eläkeköyhyys koskettaa erityisesti alle 55-vuotiaita eläkeläisiä ja yli 75-vuotiaita yksinasuvia naisia. Yksinäisyys ja heikko toimeentulo vaikuttavat kielteisesti terveyteen ja hyvinvointiin.
Toimintamallin lähtökohtia ovat olleet ikääntyvien yksinäisyyttä ja tuloeroja käsittelevät tutkimukset, joiden mukaan erityisessä köyhyysriskissä ovat alle 55-vuotiaat eläkeläiset ja yli 75-vuotiaat yksinasuvat naiset. Yksinäisyys ja heikko toimeentulo ovat terveys- ja hyvinvointiriskejä.
Ryhmiin osallistuneet naiset, yhteistyökumppanit Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto, Marttaliitto, Eläkeliitto, Suomen Setlementtiliitto, paikalliset yhteistyötahot, Miina Sillanpään Säätiön kehittäjät Ella Niini ja Saini Suutari, kehittämispäällikkö Helena Launiainen. Hanke oli osa Eloisa ikä -ohjelmaa.
Neuvokkaiden naisten ryhmätoiminnan tavoitteena on naisten koetun hyvinvoinnin vahvistuminen ja kestävän yhteisöllisyyden rakentuminen osallistujien elämään. Vertaisuus ja tunne yhteenkuuluvuudesta lievittävät yksinäisyyden kokemuksia. Ryhmissä osallistujat jakavat kokemuksiaan ja neuvokkuuttaan, mikä tuo positiivisia näkökulmia vaikeissa elämäntilanteissa selviytymiseen.
Neuvokkaat naiset -ryhmätoiminnassa kestävän yhteisöllisyyden ja sosiaalisen tuen mahdollistaminen ovat keskeisiä keinoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Neuvokkaiden naisten ryhmätoiminta perustuu ihmisten ja ympäristön kunnioittamiseen. Kestävän kehityksen ajattelu näkyy toiminnassa mm. kestävien arjen valintojen etsimisenä sekä huomion kiinnittämisenä jätteiden lajitteluun. Ekologisen kestävyyden ohella ryhmissä näkyvät myös kestävän kehityksen muut ulottuvuudet. Erityisesti sosiaalinen kestävyys, eli väestön osallistumismahdollisuuksien kehittäminen ja tasapuolinen jakautuminen sekä vapaaehtoistoiminnan muodossa yhteiseksi hyväksi tehtävä palkaton työ, on toiminnan taustalla.
Kohderyhmä on alle 55-vuotiaat eläkeläiset ja yli 75-vuotiaat yksinasuvat naiset.
Neuvokkaiden naisten ryhmätoimintamalli on kehitetty yhdessä osallistujien kanssa. Naiset itse suunnittelevat ryhmätapaamisten sisällöt tukenaan toimintaa ohjaavat pääteemat. Toimintamalliin on sisäänrakennettu ajatus kestävästä yhteisöllisyydestä: kymmenen tapaamista on yhteinen matka, jonka aikana luodaan keinot ryhmän jatkumiselle. Mallissa on huomioitu yksinäisyyttä kokevien naisten kokemus siitä, että määräaikaiset harrasteryhmät eivät täytä heidän yhteenkuuluvuuden tarvettaan. Ryhmän jatkuminen kymmenen kerran jälkeen turvaa naisten kiinnittymisen yhteisöön, mikä vahvistaa heidän hyvinvointiaan ja osallisuuttaan pitkällä tähtäimellä.