Suun terveydenhuolto ja perhetyön NOPSA-palvelu aloittivat yhteistyön Kainuussa. Uusi palvelu mahdollistaa lasten ja nuorten suun omahoidon tukemisen lapsen kotona. Omahoidon rutiinien muodostumisella tavoitellaan parempaa suun terveyttä ja elämälaatua. 

Toimintaympäristö

Suomen perustuslaki (731/1999) pykälä 6§ mukaan "lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä" ja YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa korostetaan terveyden ja hoidon näkökulmaa lasten oikeuksina.

Kestävän kasvun Kainuu -hankkeessa edistetään heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien erityisryhmien palveluita. Tavoitteena ovat muun muassa terveyserojen kaventaminen ja lasten yksilöllinen hyvä suun terveys, joka heijastuu elämänlaadun parantumisena. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hammashoito tavoittaa lähes kaikki alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret  suun terveystarkastusten avulla. Tarkastuksissa ja hoitoa vaativissa kohtaamisissa hammashuollon henkilökunta tunnistaa heikon suun terveyden omaavat lapset ja nuoret, joille tarjotaan tehostettua ehkäisevää hammashoitoa. Ehkäisevästä hammashoidosta huolimatta ilmenee tilanteita, joissa potilaan suun omahoito ei ole edistynyt toivottuun suuntaan. 

NOPSA-palvelu tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille mahdollisuuden etsiä lasta hyödyttäviä keinoja ja voimavaroja kotioloissa yhdessä ammattilaisen kanssa. Palvelulla tuetaan suun omahoidon rutiinien muodostumista, joka luo pohjan hyvälle suun terveydelle. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Yhteiskunnan tahtotila on, että lapset ja nuoret eläisivät ja oppisivat terveelliset elintavat. Kainuun sote:n Suun terveydenhuolto on sitoutunut edistämään kainuulaisten hyvinvointia ja suun terveyttä. Suun terveydenhuollon resurssit ja palvelut kattavat yksilöllisen hoidon vastaanotoilla sekä ryhmämuotoista suun terveydenedistämisen työtä esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja koululuilla. Suurin osa lapsista ja nuorista saavat tarvitsemansa tiedot ja taidot edellä mainituista palveluista. 

Uusi palvelu on kehitetty tukemaan lapsia ja nuoria, joiden haasteet voivat liittyä esimerkiksi lapsen käyttäytymiseen, perheessä muodostuneisiin ongelmallisiin tapoihin tai tilanteisiin. Pienet arkea helpottavat keinot ja kadonneiden voimavarojen löytyminen yhdessä ammattilaisen kanssa auttavat terveysrutiinien muodostumista.

Muutoksen aikaan saaminen on merkityksellistä lapsen ja nuoren näkökulmasta. Karki (2019) kertoo, että karieksella on todettu olevan yhteys lasten heikentyneeseen elämänlaatuun, joka näyttäytyy syömisen, suun puhdistuksen ja nukkumisen haasteina. Yhteyksiä on havaittu myös heikompaan koulumenestykseen. Toiminnalla vaikutetaan lasten terveyden myötä, tulevaisuuteen ja elämän laatuun. Vaikutusten toteutuessa ehkäistään lapsen syrjäytymisen riskiä ja vahvistetaan lapsen yhteiskunnallista asemaa.

Perheiden osuus ohjauksessa ja rutiinien muodostumisessa on merkittävä. Arpalahti (2015) on todennut, että omahoidon ohjauksessa tulisi keskittyä muutamaan päätavoitteeseen. Vanhempien omahoidon toteutuminen arjessa, heijastuu lapsen tapoihin toimia mallintamalla, joten suun omahoito on koko perheen yhteinen asia. Toiminnalla tavoitellaan lapsen ja perheen toiminnallisuuden kehittymistä ja vastuun kantamista omasta terveydestä. Onnistumisen kokemuksen toivotaan heijastuvan madaltaen kynnystä hammashoidon palveluihin hakeutumisen suhteen.

Lähteet: 

Arpalahti, I. 2015, Evaluation of novel programs in healt counseling -their effectiness in the oral healt of young children and their acceptance by parents and professionals in public dental service. Turku: Turun yliopisto

Karki, S. 2019. Oral health status, oral health-related quality of life and assoviated factors amon Nepalese schoolchildren. Oulu: Oulun yliopisto

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittäjä joukko koostuu perhetyön ammattilaisista ja suun terveydenhuollon suunnittelijasta. Toimintaa pilotoin asiakasnäkökulman huomioimiseksi toiminnassa ja yhteistyö rajapintojen tunnistamiseksi.

Suun terveydenhuollon ammattilaisille jaetaan tietoa toiminnasta ja toimintaprosessista, jotta palvelun tarpeen tunnistaminen sekä potilaan ohjaus sujuisi mutkattomasti. Lisäksi soten ammattilaisia ja väestöä tiedotetaan uudesta palvelusta.

Yhteinen tavoite toiminnalle on hyvinvoivat kainuulaiset lapset.

Tavoiteltu muutos

Toiminnalla tavoitellaan lasten hyvää suun terveydentilaa ja elämän laatua.

Suun terveyden omahoidon ja rutiinien kehittymistä.

Tuetaan lapsen ja perheen terveystottumuksien muodostumista.

Perheen toiminnallisuuden tukemista.

Edistetään heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumista.

Kavennetaan terveyseroja, vähennetään syrjäytymisen riskiä ja vahvistetaan yksilön kiinnittymistä yhteiskuntaan.

Mahdollistetaan varhaisen tuen muodostaminen sosiaalityön kanssa, joka edistää ennaltaehkäisevän sosiaalityön toteutumista.

Muutoksen mittaaminen

Toimintaa mitataan tilastointikoodin avulla, jolloin saadaan tietoa palvelun käyttöasteesta ja hoitoon ohjauksesta. Mittareina voidaan hyödyntää NHG mittaristoa, jonka avulla voidaan tarkastella vaikuttavuutta pitkällä aikavälillä. Yksilön suun terveyden mittareista käytössä ovat DMF ja CPI mittarit.

Toteutussuunnitelma

NOPSA-palvelun toteutumiseksi hammashoidon henkilökunnan tulee tunnistaa lapset ja nuoret, joilla on tuetun omahoidon tarve. Henkilökunta tarvitsee hyvät keskustelun taidot, jotta asiakas vakuuttuu toiminnan tarpeellisuudesta ja hyödyistä. NOPSA perhetyön ammattilaisten erityisosaamiseen kuuluvat perheiden kanssa toimiminen ja haastavien tilanteiden keinojen sekä ratkaisujen muodostaminen yhteistyössä perheen kanssa. Yhteistyö perhetyön kanssa mahdollista tiedon jakamisen ajassa, joten asiakkaan tarpeet ja ammatillinen osaaminen vahvistuvat moniammatillisesti.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakasryhmä on valikoitunut Kestävän kasvuun Kainuu -hankkeen suunnitelman mukaisesti. Tarkoituksena on edistää heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakasryhmien suun terveydentilaa. Asiakasryhmät ovat suun terveydenhuollon hoidon piirissä ja saavat niin ehkäisevää hammashoitoa kuin korjaavaa hoitoa. Osa lapsista ja nuorista voisi hyötyä uusista keinoista rutiinien muodostamiseksi. 

Asiakas osallistuu päätöksentekoon hammashoidon henkilökunnan kanssa yhteistyössä. NOPSA-palveluiden toteuttaminen edellyttää asiakkaalta valmiuksia ottaa perhetyö kotiinsa. Perhetyö osallistaa asiakasta pohtimaan keinoja omahoidon toteuttamiseksi ja tarjoaa työkaluja tukemaan toimintaa. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Sovellamme toiminnassamme Kangasalan ideaa Perheesi parhaaksi -toimintamallia, jossa perhetyö on verkostoitunut useiden eri terveysalojen toimijoiden kanssa. Tarkoituksena toiminnalla on tukea perheitä arjen haasteissa. Perhetyö kutsuu verkostomaiseen yhteistyöhön asiakkaan tarpeen mukaisia toimijoita.

Liitteet
Ideointi

NOPSA-palvelua on pilotoitu. Pilotoinnin myötä nousi ajatus asiakasryhmän arjen haasteista, joihin perhetyöllä on keinoja. Asiakkaan vakuuttaminen palvelun tarpeesta ja luottamuksen synnyttäminen tarvitsee moniammatillista yhteistyötä. Hammashoitolasta saadut työkalut ovat käytössä ja perhetyö ohjeistaa työkalujen käytössä. Perhetyölle lahjoitettiin hammashoidon omahoidon tukemiseen tarkoitettuja työkaluja tulevaisuuden NOPSA-palvelua varten. 

Idean testaus asiakkaalla

Toiminnassa kehitetään perhetyön ja hammashoitotyön vuorovaikutusta asiakkaan NOPSA-palvelun aikana. Asiakasta tulee tukea ja sitouttaa myös hammashoidon puolelta palvelun käyttöön. Arjen haasteiden ilmeneminen perheelle voi aiheuttaa vastareaktion ja estää toiminnan. Perhetyön ja hammashoidon tulee keskustella palvelun tarpeesta asiakkaan kanssa myös NOPSA-palvelun aikana.

Ratkaisun testaaminen

NOPSA-palvelun pilotointi joulukuussa 2022. Toimintaan osallistui hammashoidon ja perhetyön edustaja sekä asiakasperhe. Hammashoidon työntekijän tarkoituksena oli toimia perhetyön tukena ja keskustella työkalujen tarpeista. Perhetyön ammatillisuus on vahvaa, joten materiaalien ja keskustelutilanteiden mahdollistaminen ovat riittävä tuki palvelun toteuttamiseksi.

Kokeilun tavoitteet

Kokeilun tavoitteena oli kuulla asiakkaan arviointia toiminnasta. Asiakkaat olivat tyytyväisiä hammashuollosta saamaansa palveluun ja keinoihin. NOPSA-palvelu oli asiakkaille vieras. Perhetyö tunnisti oman roolin asiakkaan kotona ja tarjosi omia- sekä hammashoidon palveluita. Tavoitteena oli, että perhetyö jalkautuisi perheen arjen tueksi 1-5 kerraksi. 

Kokeilussa opittua

Palveluiden tuottaminen asiakkaan kotiympäristössä poikkeaa hammashoitolan tilanteesta. Kotiympäristö priorisoi lapsen todelliset tarpeet edelle, joiden vahvistuminen lisää hyvinvointia ja tuottaa kyvykkyyttä myös hammashoidon itsenäiseen toteuttamiseen. NOPSA-palvelu mahdollistaa realististen tavoitteiden asettamisen arjessa, joiden toteutuminen tuottaa onnistumisen tunteen lapselle ja perheelle. Palvelu on tarpeellinen heikossa ja haavoittuvassa asemassa oleville lapsille ja nuorille.

Ratkaisun perusidea

NOPSA-palvelu suun terveydenhuollon tukena on heikon suun terveydentilan omaaville lapsille ja nuorille suunnattu palvelu. Palvelua tarjotaan, kun lapsen oma motivaatio tai perheen antama tuki suun omahoidon toteuttamiseksi ei ole riittävää. NOPSA-palveluun ohjaus tehdään yhteistyössä lapsen ja perheen kanssa. Palvelu tuotetaan lapsen kotona. Ammattimaisella perhetyön toiminnalla tavoitellaan suun omahoidon rutiinien muodostumista lapselle ja perheen vastuunkantajan roolin vahvistamista, sekä uusien motivoivien keinojen tunnistamista ja käyttöönottoa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin viestinnässä ja markkinoinnissa hyödynnetään Kainuun soten henkilökunnalle suunnattuja kanavia ja sosiaalisen median alustoja. Asiakkaille suunnattu mainonta on hammashoitoloissa kirjallisena ja sosiaalisessa mediassa. 

Prosessin vaiheet ovat kuvattuna toimintamallissa ja toimivat samalla käytännön ohjeina suun terveydenhuollon henkilökunnalle. Toimintaa jalkautumista ja vaikutuksia seurataan tilastointikoodin ja Suun terveydenhuollon käytössä olevan datan pohjalta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Uuden palvelun aloittaminen vaatii toiminnasta tiedottamista asianosaisille ja väestölle. Toiminnan tuottaminen vaatii moniammatillisen verkoston sitoutumista toimintaan. Osaamisen tarpeita tarkastellaan pilotin aikana ja vahvistetaan prosessissa. Toiminta on käytettävissä myös erikoissairaanhoidossa anestesiapotilailla. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Uusi toimintamalli mahdollistaa suun omahoidon juurisyiden tunnistamisen ja asioiden edistämisen arjessa. Kotiin tarjottava ratkaisukeskeinen toimintamuoto vie suun terveydenedistämisen uudelle tasolle.